8. Stønad til barnetilsyn samtidig med forhøyet hjelpestønad til tilsyn og pleie - folketrygdloven § 15-14

8.1 Sammendrag

Enslige forsørgere med funksjonshemmede eller langvarig syke barn får etter dagens regelverk redusert stønad til barnetilsyn når det gis forhøyet hjelpestønad på grunn av barnets sykdom eller funksjonshemming.

Det framholdes at enslige foreldre ofte har en vanskelig økonomi, og at enslige med langvarig syke og funksjonshemmede barn er i en spesielt krevende situasjon der det kan være svært vanskelig å ta utdanning og arbeid.

For å legge økonomisk bedre til rette for at enslige forsørgere skal kunne ta utdanning og arbeid, foreslår departementet at stønad til barnetilsyn skal kunne gis samtidig med forhøyet hjelpestønad til tilsyn og pleie.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2002. Årlige merutgifter anslås til om lag 10 mill. kroner. Endringen har ingen administrative konsekvenser.

8.2 Komiteens merknader

Komiteen ser behovet for å styrke økonomien til enslige forsørgere med funksjonshemmede eller langvarig syke barn, og ønsker å legge bedre til rette for at de skal kunne ta utdanning og arbeid. Komiteen støtter på denne bakgrunn forslaget om at stønad til barnetilsyn skal kunne gis samtidig med forhøyet hjelpestønad til tilsyn og pleie.