3. Hjemmel til å gi forskrift om fagligleders plikter og ansvar

3.1 Sammendrag

Departementet foreslår at det fastsettes i eiendomsmeglingsloven at Kredittilsynet i forskrift kan gi nærmere regler om plikter og ansvar for eiendomsmeglerforetakets faglige leder, herunder krav til faktisk tilstedeværelse i foretaket og krav til å utarbeide skriftlig plan for internkontroll.

3.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til forslag til nytt sjette ledd i eiendomsmeglingsloven § 2-1 om forskriftshjemmel.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet, mener at en slik forskrift bør inneholde krav om at faglig leder skal ha tilstrekkelig oversikt over at medarbeidere i virksomheten har den nødvendige kompetanse til å oppfylle meglerpliktene som angitt i for eksempel § 3-1 i loven. Flertallet vil derfor gå imot forslaget nedenfor om at Kredittilsynet gjennom forskrift kan sette krav til utdannelse og faglig bakgrunn for andre personer i foretak som driver eiendomsmegling.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet vil bemerke at forskriften om krav til faglig leder utover krav til faktisk tilstedeværelse og skriftlig plan for internkontroll, også bør inneholde krav til antall medarbeidere en faglig leder kan ha ansvaret for.

Disse medlemmer påpeker i tillegg at alle som megler fast eiendom bør være på et visst faglig nivå. Anslagsvis 1/3 av alle som megler fast eiendom til forbrukere er statsautoriserte eiendomsmeglere eller advokater, mens ca. 2/3 har varierende grad av formell skolering. Loven legger en rekke plikter på megleren, og for å kunne etterleve lovens krav må den som megler ha et visst kompetansenivå. Disse medlemmer viser da særlig til bestemmelsene i lovens § 3-1 om meglers omsorgsplikt. I forbindelse med kjøp og salg av eiendom kan det oppstå en rekke vanskelige juridiske spørsmål, og forbrukeren vil ofte innrette seg etter de muntlige råd som blir gitt av megleren. Slike råd vil gjerne bli gitt av den som megler eiendommen, og kan vanskelig etterprøves av en faglig leder i ettertid. Videre vil disse medlemmer peke på det viktige arbeidet i forbindelse med skriving av salgsoppgave og kontrakt. Megleren må kunne tilstrekkelig om aktuelle lover og regler til å kunne håndtere situasjoner som oppstår underveis i salgsarbeidet på en fornuftig måte.

En faglig leder kan ikke alene garantere at de ansatte faktisk etterlever lovens krav til meglertjenesten. Disse medlemmer mener at et minstekrav bør være at alle som megler fast eiendom til forbrukere må ha et kompetansenivå som sikrer at lovens krav faktisk kan etterleves.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"I lov 16. juni 1989 nr. 53 om eiendomsmegling gjøres følgende endring:

§ 2-1 sjette ledd tredje punktum skal lyde:

Kredittilsynet kan i forskrift gi nærmere regler om krav til utdannelse og annen faglig bakgrunn for andre personer i foretaket som driver eiendomsmegling som nevnt i § 1-1."

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til sine innledende merknader i pkt. 1.2 ovenfor og påpeker at forskriften vedrørende faglig leder må hensynta de ulike former som eiendomsmegling kan foregå i.