2. Krav til egnethet for eiere av eiendomsmeglingsforetak

2.1 Sammendrag

Departementet foreslår en ny bestemmelse i eiendomsmeglingsloven om at bevilling til å drive eiendomsmegling kan nektes dersom deltaker eller aksjeeier med betydelig eierandel i foretaket som søker bevilling ikke anses egnet til å sikre at foretaket drives i samsvar med lover, forskrifter og god meglerskikk. Videre foreslår departementet regler om plikt til å melde til Kredittilsynet om erverv av betydelig eierandel og økning av slik eierandel i eiendomsmeglerforetak. Like med vedkommende eiers egne andeler eller aksjer regnes i denne sammenheng andeler eller aksjer som eies av dennes nærstående, jf. verdipapirhandelloven § 1-4. Dersom Kredittilsynet anser at erververen ikke oppfyller kravet til egnethet som fremgår av bestemmelsens første punktum, skal Kredittilsynet etter forslaget innen tre måneder etter å ha mottatt melding om eierskiftet kunne nekte vedkommende person eller foretak å erverve aksjene eller andelene. Departementet foreslår dessuten en bestemmelse om at Kredittilsynet i forskrift skal kunne fastsette nærmere bestemmelser om foretakenes plikt til å gi melding om foretakets deltakere eller aksjeeiere.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at Kredittilsynet skal kunne nekte økning av betydelig eierandel, og at det i § 2-1 femte ledd åttende punktum bør vises til både annet og femte punktum. Komiteen fremmer følgende forslag:

"I lov 16. juni 1989 nr. 53 om eiendomsmegling gjøres slik endring:

§ 2-1 femte ledd åttende punktum skal lyde:

Kredittilsynet skal innen tre måneder fra den dag melding som nevnt i annet eller femte punktum er mottatt, nekte slikt erverv dersom vedkommende deltaker eller aksjeeier ikke anses egnet til å sikre at foretaket drives i samsvar med lover, forskrifter og god meglerskikk."

Komiteen slutter seg for øvrig til forslag om nytt femte ledd i eiendomsmeglingsloven § 2-1, om at nåværende femte ledd blir nytt sjette ledd, om endring av § 2-8 annet ledd nr. 1 og 2 og om overgangsbestemmelse.

Komiteen peker på tremånedersfristen i § 2-1 i lovforslaget og vil understreke at det bør være et mål at saksbehandlingstiden i kurante saker er kortere enn tre måneder.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre støtter forslaget om lovendringer om egnethet for eiere av eiendomsmeglingsforetak. Disse medlemmer viser til merknadene i proposisjonen om at man må vektlegge egnetheten for eierselskapene når man har å gjøre med eiendomsmeglingsforetak som eies av juridiske personer. Dette innebærer at eierforholdene i eierselskapene vil være relevante i egnethetsvurderingen. I brev 10. september 2002 til finanskomiteen legger finansministeren til grunn at meldeplikt oppstår ved "endringer i den dominerende innflytelsen i eierselskapet". Disse medlemmer slutter seg til dette, men viser til at den foreslåtte ordningen er lite egnet for aksjeoverdragelser i børsnoterte selskaper. Disse medlemmer viser til at børsen offentliggjør betydelige eierskifter og at meldeplikt etter eiendomsmeglingsloven som hovedregel ikke bør utløses i slike tilfeller.