4. Presisering av i hvilke tilfeller det påløper ventetid for opptjening av friinntekt

4.1 Sammendrag

I henhold til folketrygdloven § 12-12 første ledd skal uføregraden revurderes dersom det skjer en vesentlig endring i forhold som har betydning for inntektsevnen/arbeidsevnen. § 12-12 andre ledd fastsetter at når det er gått ett år siden ytelsen ble innvilget, kan en person ha en årlig pensjonsgivende inntekt på opptil grunnbeløpet (friinntekt) uten at uføregraden skal revurderes.

Det foreslås en presisering i andre ledd første punktum for å tydeliggjøre at ventetiden for rett til friinntekt også gjelder ved innvilgelse av høyere uføregrad.

Det foreslås videre en oppretting i form av fjerning av en unødvendig benevnelse i § 12-12 tredje ledd idet det framgår av femte ledd at reglene i tredje og fjerde ledd også gjelder for tidsbegrenset uføre­stønad.

Departementet foreslår at endringene trer i kraft straks. Endringene vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

4.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at forslag til endring i § 12-12 andre ledd er å forstå som en presisering av gjeldende rett.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at hensikten med friinntektsordningen er å stimulere og legge til rette for aktivitet og bibehold av arbeidstilknytningen for uføretrygdede. Sett på denne bakgrunn mener dette flertallet at det kan stilles spørsmål om eksisterende praksis som ligger til grunn for endringer i § 12, er hensiktsmessig. Dette flertallet er gjennom en rekke henvendelser gjort kjent med at praktiseringen av friinntektsordningen synes å være komplisert og basert på et uoversiktlig regelverk. På denne bakgrunnen finner dette flertallet at det ville være gunstig med en gjennomgang av friinntektsreglene sammen med en evaluering av hvordan ordningene fungerer i forhold til intensjonene.

Dette flertallet fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen gjennomgå og legge frem en oversikt over og en evaluering av regelverket for friinntektsordningene knyttet til de ulike trygde- og stønadsordninger basert på folketrygden."

Komiteens medlem fra Senterpartiet mener det er svært uheldig at personer som allerede er uføretrygdet og får uføregraden forhøyet, blir fratatt all mulighet til kontakt med yrkeslivet et helt år etter at de har fått uføregraden forhøyet. Etter dette medlems mening bryter dette med intensjonen om at også uføretrygdede bør ha muligheten til kontakt og tilknytning til arbeidslivet/samfunnslivet selv om de har uføretrygd, ved at de kan ha en årlig friinntekt som er begrenset oppad til grunnbeløpet. Dersom det skal være en begrensning første året etter forhøyelse av uføregraden, bør dette begrense seg til differansen mellom grunnbeløpet og det forhøyelsen av uføretrygden representerer. Dette medlem vil derfor stemme imot endringen som er foreslått i § 12–12 andre ledd første punktum.