4.1 Bør anvendelsesområdet for avholdsplikten utvides?

Personer som tjenestegjør på norske skip med passasjersertifikat, er i dag underlagt regler om avholdsplikt. Forbudet gjelder i tjenestetiden samt i et tidsrom av 8 timer før tjenestetiden begynner.

Departementet ga i høringsnotatet uttrykk for at hensynet til sikkerheten til sjøs kan tilsi at avholdsplikten nå bør lovfestes og utvides til å gjelde alle skip som brukes i næring. Også lasteskip og fiske- og fangstfartøy vil kunne representere en betydelig fare for miljøet og for andre skip.

Flesteparten av de høringsinstansene som har merknader til reglene om avholdsplikt, uttrykker generell støtte til departementets forslag.

Departementet foreslår regler som i hovedsak samsvarer med det som ble foreslått i høringsnotatet. Forskjellen mellom å ha 0,2 i promille og ikke å være påvirket overhodet vil riktignok normalt være relativt liten. I motsetning til promillegrensen gjelder imidlertid avholdsplikten 8 timer før tjenesten tiltres, samt under utøvelse av tjenesten. Den holdningsskapende effekten og derved innvirkning på sjøsikkerheten som avholdspliktregelen antas å ha, bør heller sees som et verdifullt supplement til promilleregelen.

4.2 Nærmere om avholdsplikten

Departementet drøftet i høringsnotatet hvilke typer av skip avholdsplikten bør gjelde for. Departementet gikk inn for å avgrense i forhold til de båtene som har et meget beskjedent skadepotensial og således ikke omfattes av promilleregelen i småbåtloven. For disse båtene antas det generelle kravet om skikkethet å være tilstrekkelig for å ivareta sikkerheten til sjøs - selv ved bruk i næring.

Høringsinstansene stiller seg stort sett positive til den foreslåtte avgrensningen, og departementet går inn for å videreføre forslaget i høringsnotatet.

Når det gjelder avholdspliktens personelle virkeområde, foreslår departementet at den skal gjelde for den som utfører tjeneste som er av vesentlig betydning for sikkerheten til sjøs.

Om avholdspliktregelens virkeområde i tid foreslår departementet at avholdsplikten gjelder i tjenestetiden samt i et tidsrom av 8 timer før tjenesten begynner.

Departementet fremmer et lovforslag i tråd med det som ble foreslått i høringsnotatet. Departementet viser blant annet til at ingen høringsinstanser går mot forslaget.

Departementet går under tvil inn for at reglene, i alle fall i første omgang, overføres fra avholdspliktloven til sjøloven.

Departementet går inn for å åpne for at Kystvakten kan håndheve avholdspliktreglene - i tråd med det som ble foreslått i høringsnotatet og den løsningen som foreslås for promillereglene. De samme hensyn gjør seg gjeldende her.