7. Innbyggerinitiativ - enkelte presiseringer

7.1 Sammendrag

Bestemmelsen om innbyggerinitiativ i § 39 a kom inn i loven i 2003 og gir innbyggerne en rett til på visse vilkår å kreve at et konkret forslag blir behandlet av kommunestyret eller fylkestinget. Bestemmelsen var ikke ment å gi innbyggerne en ekstra mulighet til å ta opp gamle saker på nytt igjen eller å omdefinere aktuelle saker med nye vinklinger. Denne avgrensningen er omtalt i forarbeidene, men kommer ikke tydelig til uttrykk i lovteksten. Departementet foreslår at lovteksten justeres for å gjøre dette helt klart. Det foreslås dessuten at det fastsettes eksplisitt i loven at kommunestyret eller fylkestinget ikke har plikt til å behandle et initiativ som har samme innhold som en sak som har vært behandlet tidligere i valgperioden eller de foregående fire år - uavhengig av om den tidligere har vært fremmet som innbyggerinitiativ eller som sak på vanlig måte. De fleste av de høringsinstanser som uttaler seg er positive til departementets forslag.

Departementet forslår også at det kan gjøres unntak fra kravet til at initiativforslag skal behandles av kommunestyret innen 6 måneder. Unntaket gjelder bare for initiativforslag som har tilknytning til en pågående planprosess etter plan- og bygningslov. Dersom initiativforslaget behandles av kommunestyret isolert og før planprosessen er avsluttet, vil dette kunne ødelegge en bred og åpen planprosess slik plan- og bygningsloven foreskriver.

Departementet understreker at de vilkårene som foreslås for at kommunestyret eller fylkestinget plikter å behandle et forslag som er satt frem gjennom innbyggerinitiativ er minimumsregler. Selv om vilkårene for behandling av et innbyggerinitiativ ikke er oppfylt, står kommunestyret eller fylkestinget fritt til likevel å ta saken opp til behandling.

7.2 Komiteens merknader

Komiteen er positiv til at innbyggere i kommuner og fylker gjennom innbyggerinitiativ har mulighet til å sette saker på den politiske dagsorden, og mener ordningen er viktig for det norske lokaldemokratiet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at kommunelovens bestemmelser om innbyggerinitiativ i § 39 a er et godt supplement til plan- og bygningslovs § 16-1 når det gjelder å sikre innbyggerne medvirkning i plansaker. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn stemme imot forslaget til endring av § 39 a nr. 2.