Utilsiktede feil i folketrygdloven § 4-11 om dagpengegrunnlaget og § 4-25 om dagpenger og samordning

Jeg vil gjøre Stortingets presidentskap oppmerksom på at deler av ordlyden i nevnte lovbestemmelser ved inkurier er falt ut av loven. Å korrigere disse feilene nå vil bringe lovteksten i tråd med det tilsiktede lovvedtaket og motivene. Jeg viser til at Arbeids- og sosialkomiteen av eget initiativ kan initiere endringer i lovbestemmelsene.

1. Folketrygdloven § 4-11 - Dagpengegrunnlag

I Ot.prp. nr. 62 (2004-2005) Om lov om endringar i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (dagpengar under arbeidsløyse m.m.) ble det foreslått å endre grunnlaget for dagpenger slik at omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger jf. folketrygdloven kapittel 9 og svangerskapspenger jf. folketrygdloven kapittel 14 blir tatt med i det inntektsgrunnlaget dagpengene blir beregnet ut fra.

Ved lov 17. juni 2005 nr. 57 ble § 4-11 andre ledd tredje punktum endret til:

"Dagpenger under arbeidsløshet etter dette kapittel, sykepenger etter kapittel 8, omsorgspenger, pleie­penger og opplæringspenger etter kapittel 9 og fødselspenger, svangerskapspenger og adopsjonspenger etter kapittel 14 tas også med i dagpengegrunnlaget når rett til stønad er opptjent som arbeidstaker."

Så kom en endring på bakgrunn av Ot.prp. nr. 104 (2004-2005) Om lov om endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover (endringer i regelverket for ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon) fra Barne- og familiedepartementet. Forslaget til endringer i folketrygdloven § 4-11 var utelukkende språklige som følge av endringen av navnet fra fødsels- og adopsjonspenger til foreldrepenger.

Ved lov 21. april 2006 nr. 10 ble § 4-11 andre ledd tredje punktum deretter endret til:

"Dagpenger under arbeidsløshet etter dette kapittel, sykepenger etter kapittel 8, og svangerskapspenger og foreldrepenger etter kapittel 14 tas også med i dagpengegrunnlaget når rett til stønad er opptjent som arbeidstaker."

Inkurien:

Den siste endringen mangler de tre ytelsene som ble tatt inn i dagpengegrunnlaget ved 2005-endringen, dvs "omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger etter kapittel 9." Dette er ikke tilsiktet, jfr omtalen av lovendringen som en utelukkende språklig endring som følge av navneendringen.

§ 4-11 andre ledd tredje punktum bør derfor lyde:

"Dagpenger under arbeidsløshet etter dette kapittel, sykepenger etter kapittel 8, omsorgspenger, pleie­penger og opplæringspenger etter kapittel 9 og svangerskapspenger og foreldrepenger etter kapittel 14 tas også med i dagpengegrunnlaget når rett til stønad er opptjent som arbeidstaker."

2. Folketrygdloven § 4-25 Samordning med reduserte ytelser fra folketrygden, eller redusert avtalefestet pensjon

I Ot.prp. nr. 102 (2001-2002) Om lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover (tidsbegrenset uførestønad) ble det foreslått endringer i § 4-25. Bestemmelsen gjelder samordning med reduserte ytelser fra folketrygden m.m. Dagpengene reduseres når medlemmet mottar nærmere angitte reduserte ytelser fra folketrygden. Endringen ville innebære at den samme regelen gjaldt ved mottak av tidsbegrenset uførestønad.

Ved lov 20. juni 2003 nr. 55 ble § 4-25 første ledd endret til:

"For medlem som har følgende reduserte ytelser fra folketrygden, reduseres dagpengene:

  • a) sykepenger etter lovens kapittel 8,

  • b) rehabiliteringspenger etter lovens kapittel 10,

  • c) attføringspenger etter lovens kapittel 11,

  • d) tidsbegrenset uførestønad eller uførepensjon etter lovens kapittel 12, når denne er gitt med uføretidspunkt i inneværende år eller innenfor de to siste kalenderår før dagpenger tilstås,

  • e) fødselspenger eller adopsjonspenger etter lovens kapittel 14,

  • f) alderspensjon etter lovens kapittel 19."

I Ot.prp. nr. 62 (2004-2005) Om lov om endringar i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (dagpengar under arbeidsløyse m.m.) ble det foreslått å endre samordningsreglene for dagpenger og uførepensjon/tidsavgrenset uførestønad etter folketrygdloven §§ 4-25 og 4-26, slik at det ved hvilende pensjonsrett blir samordnet med utgangspunkt i virk­ningstidspunktet og ikke i uføretidspunktet.

Ved lov 17. juni 2005 nr. 57 ble § 4-25 første ledd bokstav d endret til:

  • "d) uførepensjon etter lovens kapittel 12, når denne er gitt med virkningstidspunkt i inneværende år eller innenfor de to siste kalenderår før dagpenger tilstås,"

Inkurien:

Ved endringen i 2005 falt "tidsbegrenset uføre­stønad eller" ut av lovteksten i bokstav d. I lovproposisjonen fremgår det bare at forslaget tok sikte på å endre samordningsreglene for dagpenger og uførepensjon/tidsbegrenset uførestønad slik at det ved hvilende pensjonsrett blir samordnet med utgangspunkt i virkningstidspunktet og ikke uføretidspunktet. Det er ikke noe sted nevnt/argumentert for at man ønsker å unnta tidsbegrenset uførestønad fra samordning med dagpenger. At denne ytelsen er tatt ut av lovteksten er en ikke tilsiktet endring, jfr omtalen/begrunnelsen for lovendringen i 2005.

§ 4-25 første ledd bokstav d) bør lyde:

  • "d) tidsbegrenset uførestønad eller uførepensjon etter lovens kapittel 12, når denne er gitt med uføretidspunkt i inneværende år eller innenfor de to siste kalenderår før dagpenger tilstås,"