Jeg viser til brev av 6.11.07 fra Næringskomiteen med
spørsmål om det eksisterer noen samlet nasjonal oversikt/statistikk
som gir grunnlag for å følge utviklinga i serveringsbransjen
over tid, og som dermed kan bidra til et kunnskapsbasert beslutningsgrunnlag for
blant annet å forebygge økonomisk kriminalitet?
Det eksisterer ingen løpende statistisk eller annen oversikt
som spesifikt dekker serveringsbransjen etter det Justisdepartementet
kjenner til.
Det finnes imidlertid kunnskapskilder som kan bidra til å belyse
deler av spørsmålene Næringskomiteen ønsker
svar på.
Justisdepartementet har delfinansiert noen av rapportene det
refereres til.
Forskning på økonomisk kriminalitet er relativt begrenset
i omfang i forhold til mange andre kriminalitetstyper. Når
det gjelder serveringsbransjen eller hotell- og restaurantvirksomheter,
finnes det et fåtall rapporter og undersøkelser.
Oslo politidistrikt har siden 2002 hatt restaurantkriminalitet
som et prioritert område og informasjon fra politidistriktet
viser at det er grunn til å anta at det er ulike former
for kriminalitet knyttet til restaurantbransjen.
Næringslivets sikkerhetsråd og analyse- og
kommunikasjonsbyrået Perduco gjennomførte Kriminalitets-
og sikkerhetsundersøkelsen for 2006. Det ble foretatt intervjuer
med ledere for i overkant av 2500 private og offentlige virksomheter
i Norge.
Undersøkelsen viser at størrelsen på virksomhetene
er avgjørende for utsatthet for kriminalitet, og at utelivsbransjen
er mest utsatt. Den viser også, i tråd med andre
undersøkelser, at lovbrudd som ikke anmeldes, begrunnes
i størst grad med utilstrekkelig bevisførsel,
en trolig fremtidig henleggelse og manglende ressurser
fra virksomhetens side. Undersøkelsen gir indikasjoner
på omfanget av utsatthet for økonomisk kriminalitet
fordelt på bransjer, deriblant hotell- og restaurantbransjen.
Undersøkelsen viser at ledere i Hotell- og restaurantvirksomheter
er de som oftest oppgir å ha opplevd økonomisk
kriminalitet de siste 12 månedene. 15 % oppgir å ha
vært utsatt for utroskap, bedrageri eller underslag de
siste 12 månedene. Denne bransjen skårer også høyest
på lovbrudd som ikke anmeldes (19 %).
Til sammenligning ligger tjenesteytende næringer og offentlig
administrasjon henholdsvis på 4 % og
5 %, Hotell- og restaurantnæringen skårer
også høyest på økonomiske tap,
herunder ulykker, underslag eller annet som følge av rusmiddelmisbruk
blant ansatte, samt funnet narkotiske stoffer på virksomhetens
område.
Skattedirektoratet initierte i samarbeid med Samarbeidsforum
mot svart økonomi en undersøkelse i 2005 som har
sett på utviklingstrekk i utvalgte bransjer i perioden
2002-2005. På spørsmål angående unndragelsesmuligheter
og unndragelser, viser resultatene at lederne oftest oppgir "la
være å oppgi inntekt" (38 %)
og "bruk av uregistrert arbeidskraft" (34 %).
Det er i restaurantbransjen at de mener det oftest forekommer skatte-
og avgiftunndragelser. Det er likevel en nedgang siden 2002. Ledere
tror ikke unndragelser skjer sjeldnere i dag enn for 3-5 år
siden. De mener også at virksomheter benytter uregistrert
arbeidskraft (svart arbeid) i større grad i 2005 enn hva
som var tilfellet tidligere.
Statistisk Sentralbyrå (Ellingsen og Sky, 2005) utarbeidet
rapporten "Virksomheter som ofre for økonomisk kriminalitet"" på grunnlag
av en spørreundersøkelse med 2000 virksomheter.
Representanter innenfor de fleste bransjer mener det er svært,
eller ganske, uvanlig å bli utsatt for lovbrudd. Grove
bedragerier, pris- og anbudssamarbeid og underslag er mest vanlig.
Flest respondenter i hotell, restaurant og varehandel mener det
er ganske, eller svært vanlig å bli utsatt for
lovbrudd. Andelen utsatte er høyest i Oslo og Hordaland
(Bergen). Drøyt hver femte sak blir anmeldt til politiet,
raten er høyest ved forbrytelser i gjeldsforhold, underslag,
grove bedragerier og andre former for økonomisk kriminalitet.
Forhold som bidrar til at virksomheter ikke anmelder er ofte nytteorienterte;
bevisførsel, lite å hente ved å anmelde,
anmeldelse gir mye merarbeid eller at man har ryddet opp i det mellomværende.
Relativt mange ser ut til å miste jobben i norske virksomheter
fordi de har begått økonomiske lovbrudd.
SIRUS utarbeidet i 2001 en studie av tiltak og lovgivning mot økonomisk
kriminalitet knyttet til skjenkesteder i nordiske land. Målet
med rapporten var å belyse tiltak og strategier i bekjempelsen
av økonomisk kriminalitet i restaurantbransjen.
PricewaterhouseCoopers (Norge) presenterte nylig en norsk delrapport
av Global Economic Crime Survey 2007. Denne undersøkelsen
er den mest omfattende av sitt slag på verdensbasis. Den
er blitt gjennomført annen hvert år siden 2001,
og kan på enkelte områder gi grunnlag for å si
noe om utviklingstendenser. Den analyserer ikke utelivsbransjen
spesielt, men kan likevel gi nyttig kunnskap for tiltak rettet mot
denne bransjen. Undersøkelsen viser at nærmere en
av to virksomheter har vært utsatt for alvorlig økonomisk
kriminalitet de siste to årene. Det synes ikke å være
mulig å kvitte seg med denne risikoen og det er grunn til å tro
at nivået på omfanget av hendelser vil forbli
konstant. 42 % av bedriftene som deltok rapporterte å ha
vært utsatt for ett eller flere tilfeller av økonomisk
kriminalitet.