Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, Gorm Kjernli, Gerd Janne Kristoffersen, Anna Ljunggren og Torfinn Opheim, fra Fremskrittspartiet, Anders Anundsen, Jon Jæger Gåsvatn og Åse Michaelsen, fra Høyre, Gunnar Gundersen og lederen Ine Marie Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen og Lena Jensen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, fra Senterpartiet, Inger S. Enger, og fra Venstre, Odd Einar Dørum, viser til representantlovforslaget.

Komiteen har merket seg at både internasjonale undersøkelser og Elevundersøkelsen viser til at Norge har utfordringer knyttet til bråk og uro i skolen, og at det foreligger en sammenheng mellom elevenes læringsutbytte og læringsmiljø – herunder om det er tilstrekkelig ro i klasseroms- og undervisningssituasjonen.

Komiteen vil understreke betydningen av læreren som leder i klasserommet, og at den gjensidige respekten mellom lærer, elev og foreldre er avgjørende for å skape et godt læringsmiljø i skolen.

Komiteen viser til at bakgrunnen for representantlovforslaget er at Utdanningsdirektoratet, i forbindelse med behandlingen av en enkeltsak, har konkludert med at det ikke er hjemmel i opplæringslova for at lærere bortviser elever fra enkelttimer. Komiteen er enig med forslagsstillerne i at det er urimelig å legge til grunn en tolkning av lovverket i retning av at denne praksis er forbudt, all den tid dette vil være med på å undergrave det handlingsrommet en lærer bør inneha for å kunne utøve klasseledelse.

Komiteen mener videre at det er unødvendig byråkratisk og en dårlig utnyttelse av skolens ressurser dersom kun rektor har myndighet til å bortvise elever i enkelttimer. Slik myndighet må kunne delegeres til lærerne.

Komiteen viser i denne forbindelse til behandlingen av Dokument nr. 8:87 (2008–2009) med tilnærmet samme meningsinnhold som det foreliggende representantlovforslaget, samt statsrådens brev til komiteen datert 8. mai 2009 hvor det opplyses om at departementet vil utarbeide et forslag til lovendring slik at bortvisningsmyndighet for enkelttimer kan delegeres fra rektor til faglærerne.

Komiteen viser til Dokument nr. 8:87 (2008–2009) og komiteens merknader i den forestående innstillingen om den saken.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til overstående og mener det er viktig at bortvisning av elever fra enkelttimer hjemles uten videre opphold. Disse medlemmer viser til viktigheten av å håndtere slike spørsmål raskest mulig, slik at lærernes mulighet til å bortvise bråkete elever i enkelttimer ikke svekkes verken på kort eller lang sikt. Selv om det kan tenkes at bortvisning fra enkelttimer kan anses hjemlet som sedvanerett, er det uansett viktig å fjerne usikkerheten rundt dette spørsmålet.

Disse medlemmer mener derfor det er nødvendig å gjennomføre en raskere behandling av lovendringene enn signalene fra Regjeringen tyder på. Disse medlemmer viser videre til Fremskrittspartiets merknader i den forestående innstillingen om Dokument nr. 8:87 (2008–2009). Disse medlemmer viser til at en løsning på spørsmålet kan gis av Odelstinget allerede i vår, med umiddelbar iverksettelse. Disse medlemmer mener spørsmålet er for viktig til at en avventer ytterligere utredning, høring og nytt lovforslag som tidligst vil kunne vedtas nærmere årsskiftet. I mellomtiden befinner lærerne seg i en umulig situasjon.

Disse medlemmer fremmer det foreliggende dokumentets lovforslag.