3. Overordnet styringsopplegg

Regjering og Storting trekker opp rammebetingelsene for televirksomheten. Samferdselsdepartementet har ansvaret for å iverksette politikken og for at de telepolitiske mål blir oppnådd. Statens teleforvaltning (STF) utøver forvaltningsmyndighet i medhold av lov og forskrifter.

       Reduksjon av eneretten og økt konkurranse stiller myndighetene overfor nye oppgaver som regulator og markedsovervåker. Gjennom nye sett av spilleregler legges det bl.a. til rette for effektivt samvirke mellom det offentlige telenett og tjenestene i dette nettet. Statens teleforvaltning og Konkurransetilsynet vil ha et vesentlig ansvar på dette området, bl.a. skal disse myndigheter påse at lovverk og spilleregler blir fulgt, og at konkurransen mellom aktørene er effektiv.

       Den overordnede styringen av « Televerket AS » vil skje etter bestemmelser i aksjeloven og etter spesielle bestemmelser som tas inn i selskapets stiftelsesdokument og vedtekter.

       I et statsaksjeselskap utøves den eiermessige styringen gjennom generalforsamlingen ved statsråden.

       Statsråden kan gjennom generalforsamlingen gi nærmere regler for styrets og administrerende direktørs ledelse av selskapet.

       Styret og daglig ledelse har for øvrig ansvar og fullmakt angående forretningsdriften i samsvar med aksjelovens alminnelige bestemmelser, og det som gjelder i næringslivet ellers.

       I vedtektene vil det gå fram at « Televerket AS » har til formål å drive telekommunikasjonsvirksomhet og annen virksomhet som har sammenheng med dette, herunder å utføre samfunnspålagte oppgaver som å sikre effektive og gode telekommunikasjoner til samme vilkår i hele landet, og særskilt pålagte forvaltningsoppgaver.

       Departementet forslår at vedtektene for det nye « Televerket AS » får om lag tilsvarende bestemmelser om forelegg for generalforsamlingen som vedtektene til Statoil AS. Dette innebærer at styret i « Televerket AS » skal forelegge for generalforsamlingen alle saker som antas å være av vesentlig prinsipiell, politisk eller samfunnsmessig betydning.

       Styret skal hvert år legge fram for generalforsamlingen en plan for virksomheten i selskapet med datterselskaper som foruten saker som nevnt i forrige avsnitt, bl.a. skal omfatte følgende forhold:

- Konsernets hovedvirksomhet de kommende år, herunder større omorganiseringer, endringer i konsernets distriktsmessige profil, videreutvikling av eksisterende og utvikling av nye virksomheter.
- Konsernets økonomiske utvikling.
- Vesentlige investeringer, herunder plan for finansiering av disse.
- Takstutviklingen.

       Departementet skal vurdere de planer som blir lagt fram, og Regjeringen legger opp til at det skal legges fram en melding for Stortinget om virksomheten i « Televerket AS » med underliggende datterselskaper annet hvert år.

       Utover dette vil det som nå med jevne mellomrom bli lagt fram stortingsmeldinger og proposisjoner om televirksomheten om saker av større politisk eller prinsipiell betydning.

       Den første meldingen tar Samferdselsdepartementet sikte på å legge fram for Stortinget høsten 1995. I den forbindelse vil det også bli foretatt en evaluering av den distriktsmessige profil i Televerkets virksomhet.

       Regjeringen tar sikte på at Televerket som aksjeselskap skal tildeles konsesjon eller annen særskilt tillatelse til den virksomhet som fortsatt skal ligge under det offentlige telemonopolet, i det vesentlige generell nettinfrastruktur og offentlig svitjset taletelefoni i det faste nettet.

       Distriktspolitiske og andre samfunnsmessige hensyn vil bli ivaretatt ved bruk av bl.a. konsesjonsvilkår.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, har merket seg at departementet vil legge fram for Stortinget annet hvert år en melding om virksomheten i « Televerket AS », og at den første meldingen er bebudet lagt fram for Stortinget høsten 1995.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti forutsetter at gjennomgangen av den distriktsmessige profil tar utgangspunkt i forventningene om likeverdig utbygging og likt servicetilbud i hele landet. Videre forutsettes det at meldingen viser resultater av arbeidet for å utnytte mulighetene teknologien gir til etablering i distriktene.

       Disse medlemmene viser til at vedtektene for det nye « Televerket AS » er forutsatt å få om lag tilsvarende bestemmelser om forelegg for generalforsamlingen som vedtektene for Statoil.

       Disse medlemmene viser til departementets opplegg for de årlige planer som forutsettes lagt fram for generalforsamlingen. I disse planene forutsettes også lagt fram aktuelle, større bemanningsendringer.

       Disse medlemmene viser videre til at det er forutsatt lagt fram to-årige meldinger om virksomheten, og til at saker av større politisk eller prinsipiell betydning fortsatt skal legges fram for Stortinget.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti registrerer at distrikts- og takstpolitikken ikke ligger fast, men skal vurderes årlig i meldinga til generalforsamlinga.

       Komiteens medlemmer fra Høyre er enig i at « Televerket AS » inntil videre tildeles konsesjon til den virksomhet som skal ligge under det offentlige monopolet, det betyr nettinfrastruktur og offentlig svitsjet taletelefoni i det faste nettet.

       Disse medlemmene ser det naturlig at også denne delen avmonopoliseres og vil komme tilbake til dette under behandlingen av den bebudede « Ny lov om telekommunikasjoner ».