4. Selskapet organisering og oppgaver

En omdanning av Televerket til statsaksjeselskap vil innebære at hele Telegruppen selskapsrettslig vil utgjøre et konsern.

       Selve omdanningen vil likevel ikke etter departementets syn kreve vesentlige endringer i nåværende selskapsstruktur.

       Departementet forslår at selskapet overtar de eierinteressene som forvaltningsbedriften har ved omdannelsen.

       Norsk Telekom AS, som i dag er en samling av Televerkets aksjeselskaper, forblir etter dette et heleid datterselskap av det nye statsaksjeselskapet.

       De hovedprinsipper som gjelder skillet mellom enerett og konkurranse vil også gjelde etter at Televerket blir omgjort til aksjeselskap, dvs. at vilkår for tilknytning til Televerkets nett og monopoltjenester skal være åpne, transparente og ikke-diskriminerende.

       Monopolvirksomheten skal ikke subsidiere konkurransevirksomhetene, og en dominerende stilling skal ikke misbrukes.

       Televerket er pålagt å utføre en del samfunnsoppgaver som ikke uten videre ville blitt tilfredsstillende ivaretatt av Televerket eller andre dersom disse skulle drives på et rent forretningsmessig grunnlag. Det dreier seg dels om oppgaver av distrikts- og sosialpolitisk karakter og dels om oppgaver på det sikkerhetsmessige og beredskapsmessige området. Televerket vil bli pålagt en videreføring av disse oppgavene.

       Televerkets internasjonale engasjementer videreføres av « Televerket AS ».

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, er enig i departementets vurdering av at selve omdannelsen til aksjeselskap ikke vil kreve endringer i nåværende selskapsstruktur. Flertallet er enig i at « Televerket AS » overtar eierinteressene som forvaltningsbedriften i dag har. Det betyr at Norsk Telekom AS blir et heleid datterselskap av « Televerket AS ».

       Flertallet er enig i at Televerkets internasjonale engasjement videreføres av « Televerket AS ».

       Flertallet har merket seg at « Televerket AS » pålegges å videreføre oppgaver av distrikts- og sosialpolitisk karakter. Omdanningen sikrer på denne måten eksempelvis kystradiotjenesten, teksttelefon for døve og telegramtjenesten.

       Flertallet viser til St.meld. nr. 8 (1991-1992) Om televirksomheten i Norge, og særskilt om Televerkets forsknings- og utviklingsvirksomhet.

       Flertallet har merket seg at opptrappingen av forskningsinnsatsen er fulgt opp, og at innsatsen for i år utgjør om lag 2 % eller 290 mill. kroner.

       Flertallet forventer at FoU-innsatsen fortsetter på høyt nivå.

       Flertallet viser til at Stortinget tidligere, jf. Innst.S.nr.138 (1983-1984), har uttalt seg om betydningen av bruk av begge målformer i offentlige virsomheter.

       Flertallet forventer at « Televerket AS » også i framtida følger reglene om målbruk i offentlig tjeneste.

       Komiteens medlemmer fra Høyre vil presisere at monopolvirksomheten som « Televerket AS » får, ikke skal subsidiere konkurransevirksomheten.