4. Rettslig behandling av saker som gjelder seksuelle overgrep mot barn

Når mistanke er oppstått og saken er kommet så langt som å bli meldt til politiet, står rettssikkerheten for barnet i fokus. Dette er særlig utfordrende fordi barn ikke har et voksent språk og fordi seksuelle overgrep fremdeles er tabubelagt. Dessuten er barnet ofte avhengig av overgriperen.

       I kap. 4 i meldingen rettes mye av oppmerksomheten mot spørsmålet om hvordan man kan sikre barns rettssikkerhet. Dommeravhøret har en sentral plass fordi dommeravhøret ofte er meget viktig for utfallet av saken. Kapitlet omtaler også andre sider ved etterforskningen, bl.a. de rettsmedisinske undersøkelsene. Spørsmål om bruk av sakkyndige, om straff og barnevernsrettslige sider blir også tatt opp.

       For å bedre barns rettssikkerhet er det etter departementets mening grunnleggende å styrke kunnskapene til de som deltar i saker som gjelder seksuelle overgrep mot barn, og å bedre samarbeidet i de ulike fasene av en rettssak.

       Det er dommerne som avgjør hvem som eventuelt skal avhøre barnet dersom dommeren ikke selv skal gjøre det. Det blir anbefalt fra departementets side at en særlig skikket person med kunnskap om barn og overgrep og med erfaring fra slike avhør, blir brukt ved avhøret.

       Det opplyses at Justisdepartementet vil vurdere om psykisk utviklingshemmede bør ha adgang til å bli avhørt etter de reglene som gjelder for barn under 14 år, så sant deres mentale alder tilsier det.

       Det er behov for spisskompetanse i etterforskning av seksuelle overgrep. Departementet foreslår å styrke politiets etterforskningskompetanse, slik at man vil ha spesialister regionalt og sentralt som skal stå til disposisjon for å hjelpe lokale politikamre i hele landet når det gjelder etterforskning i spesielt vanskelige saker.

       De sakkyndige som blir oppnevnt for å vurdere barns troverdighet, skal gjøre retten i stand til å vurdere det enkelte barns utsagn. Den sakkyndige skal ikke vurdere det enkelte barns troverdighet. Barne- og familiedepartementet og Justisdepartementet vil ta initiativ til å opprette en sentral oversikt over mulige sakkyndige i forskjellige deler av landet. De som blir registrert som sakkyndige i overgrepssaker, bør skoleres spesielt til slike oppdrag.