7. Tollmessige beskyttelsestiltak

7.1 Sammendrag

7.1.1 Avtalen om beskyttelsestiltak

       Avtalen om beskyttelsestiltak bygger på Generalavtalen artikkel XIX, og gir nærmere regler om når beskyttelsestiltak kan iverksettes og saksbehandlingsmåten som skal følges. Det vises til omtalen i kap. 5.2.13 i St.prp. nr. 65 (1993-1994).

7.1.2 Det norske regelverket

       Iverksettelse fra norsk side av beskyttelsestiltak i henhold til Generalavtalen artikkel XIX (og den tilhørende Avtale om beskyttelsestiltak) vil forutsetningsvis skje etter en saksbehandling i forvaltningen, og med Regjeringens påfølgende redegjørelse for Stortinget. Et særlig hjemmelsgrunnlag i intern rett vil derfor være nødvendig i den utstrekning tiltaket ikke iverksettes av Stortinget selv i form av et tollvedtak.

       I tolltariffens innledende bestemmelser § 2 nr. 6 er inntatt en regel om at Kongen, under visse omstendigheter og på nærmere gitte betingelser, kan ilegge en tilleggstoll på inntil 100 % av vareverdien dersom norske varer blir handelsmessig forskjellsbehandlet. Departementet finner at bestemmelsen er lite tidsmessig og bør oppheves.

       Departementet er kommet til at en ny bestemmelse om tollmessige beskyttelsestiltak bør inntas i tolltariffen, slik at beskyttelsestiltak av den type som er nevnt i generalavtalen, artikkel XIX eksplisitt blir omfattet. Bestemmelsen foreslås inntatt i tolltariffens innledende bestemmelser i kap. I, Generelle bestemmelser, som en ny § 4, det vises til utkastets romertall § 4. Plasseringen av nåværende §§ 4 og 5 foreslås i denne forbindelse endret plassering, til henholdsvis §§ 7 og 8.

       Utkastets første ledd er utformet med utgangspunkt i ovennevnte artikkel XIX i Generalavtalen. Annet ledd er utformet etter mønster av tolltariffens innledende bestemmelse om ileggelse av antidumping- og utjevningstoll. Det er forutsatt at kompetansen til å iverksette beskyttelsestiltaket skal forbeholdes Kongen. Beslutning om å anvende tollmessige beskyttelsestiltak skal meddeles Stortinget med nærmere redegjørelse.

       Det vises for øvrig til omtalen av tilleggstoll for landbruksvarer i avsnitt 2.2.10 i proposisjonen.

7.2 Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at departementet går inn for at iverksettelse av beskyttelsestiltak fra norsk side i henhold til Generalavtalen artikkel XIX skal kunne gjennomføres etter saksbehandling i forvaltningen, og med Regjeringens påfølgende redegjørelse for Stortinget.

       Komiteens flertall, alle unntatt representanten Stephen Bråthen, viser dessuten til at dette kan gjennomføres ved å ta inn en ny bestemmelse i tolltariffen som ny § 4 i Kap. I Generelle bestemmelser. Flertallet er enig i at kompetansen til å iverksette beskyttelsestiltaket skal forbeholdes Kongen og at beslutning om slike tiltak skal meddeles Stortinget.