5. Statens Bankinvesteringsfond

Sammendrag

       Departementet forbereder et høringsnotat med forslag til enkelte endringer i lov om Statens Bankinvesteringsfond. Hovedhensikten med endringene er å bringe formålsparagrafen for Statens Bankinvesteringsfond i samsvar med de oppgaver som nå tillegges fondet. Det vises til St.meld. nr. 39 (1993-1994) « Bankkrisen og utviklingen i den norske banknæringen », der departementet har foreslått satt som mål å tilrettelegge fondet slik at det gjennom det statlige medeierskap best mulig kan ivareta oppgaven med å sikre et stabilt eierskap i de største forretningsbankene i samsvar med de forutsetninger som er gitt.

       Statens Bankinvesteringsfond hadde i 1993 et driftsresultat på 289,1 mill. kroner, mot 101 mill. kroner i 1992. Driftsinntektene var på 305,2 mill. kroner. Gevinst ved salg av aksjer og tegningsretter utgjorde 12,6 mill. kroner. Fondets ansvarlige lån i Sparebankene NOR, Vest og Møre ble i 1992 nedskrevet med 203,8 mill. kroner. Nedskrivingen ble i 1993 tilbakeført til anskaffelseskost med 203,8 mill. kroner. Driftsinntektene for øvrig besto hovedsakelig av renter av kontolån og ansvarlige lån. Driftskostnadene i 1993 var på 16,1 mill. kroner. Tap på aksjer og ansvarlige lån utgjør her 13,7 mill. kroner.

       Årsoverskuddet er avsatt som utbytte til staten.

       Statens Bankinvesteringsfond har i 1993 ikke gitt tilsagn om å yte ansvarlig kapital. Den positive resultatutviklingen som bankene har kunnet vise til i 1993, har gjort bankene i stand til å dekke kapitalbehovet ved egen inntjening og har bidratt til at tilgangen på risikokapital fra andre kilder har økt.

       Fondet hadde ved utgangen av 1993 plassert i alt 4.273 mill. kroner i forretnings- og sparebanker, fordelt på aksjekapital, grunnfondsbevis og ansvarlige lån.

Komiteens merknader

       Komiteen har ingen merknader.