1. Sammendrag

    Det vises i dokumentforslaget til at FN bygger på universalitetsprinsippet, dvs. at ingen stater bør utestenges. Taiwan er en suveren stat som i mer enn 45 år har behersket sitt territorium og har 21 millioner innbyggere. Forslagsstillerne finner det i strid med FNs fundamentale prinsipper at så mange mennesker skal utelukkes fra verdenssamfunnet, heter det.

       Det vises til at Taiwan har utviklet seg til å bli et demokrati med en positiv utvikling når det gjelder respekt for menneskerettighetene, mens Kina på sin side er et diktatur som undertrykker både sine egne borgere og borgerne av Tibet. Det minnes om at 29 stater har anerkjent Taiwan diplomatisk, men ingen av disse har diplomatisk forbindelse med Kina. Kina forsøker systematisk å holde Taiwan utenfor folkerettssamfunnet, heter det videre.

       Det påpekes at forslagsstillerne er klar over at det er grenser for hvor langt rettferdighet og menneskerettigheter og andre ideelle prinsipper kan praktiseres i folkerettssamfunnet, men det vises til at de er av den oppfatning at den norske regjering i dette tilfellet bør opptre som en pådriver.

       Forslaget lyder:

       « Stortinget ber Regjeringen arbeide for at Taiwan blir opptatt som medlem av De forente nasjoner. »