2. Komiteens merknader

    De alminnelige krav til redningshelikopterberedskap langs vår kyst er etter komiteens mening ikke tilfredsstilt i Oslofjorden og Skagerrak. Komiteen viser i den forbindelse til de opplysninger som fremgår av Dok.nr.8:36. Komiteen ser behovet for å styrke beredskapen i dette området fordi det er for lang transportvei både fra Sola, Sverige og Danmark. I tillegg kommer den store økningen av fergetrafikken de senere år.

       Komiteen legger også vekt på at granskningskommisjonen etter « Scandinavian Star-ulykken » påpeker at den norske redningshelikopterberedskapen i området Oslofjorden/Skagerrak ikke var tilfredsstillende.

       Etter komiteens syn er således ikke redningstjenesten tilfredsstillende før det er funnet en bedre løsning for Oslofjordregionen. Komiteen har merket seg at justisministeren deler dette synspunktet.

       Komiteen er tilfreds med at statsråd Faremo i brev til justiskomiteen av 5. mai d.å. opplyser at det arbeides med å få utredet helikopterberedskapen generelt, basemønsteret og mulighetene for bedre samordning mellom de forskjellige statlige og private helikoptertjenester. Det vises også til redegjørelsen om dette arbeidet i St.prp. nr. 51 (1994-1995).

       Komiteen ber om at redningstjenesten i Oslofjorden/Skagerrak blir gitt nødvendig prioritet i denne sammenheng.

       Komiteen forutsetter at departementet vektlegger alle forhold av betydning, og vil bl.a. peke på følgende momenter:

- Totale kostnader ved lokalisering i sivil eller militær regi
- Beredskap av anestesileger
- Oljevernberedskap

       før endelig bestemmelse om organiseringen av redningshelikoptertjenesten tas.

       Komiteen er tilfreds med at Regjeringen, som en foreløpig løsning vil detasjere et redningshelikopter til Rygge i løpet av 1996.

       Komiteen har merket seg at departementet vil vurdere å fremme en stortingsmelding om den framtidige redningsberedskapen, herunder erfaringene med bruk av redningshelikoptere når utredningsarbeidet er avsluttet. Komiteen mener en slik stortingsmelding vil være en naturlig oppfølging av utredningsarbeidet, og at det vil være verdifullt å få en mer generell gjennomgang av redningsberedskapen i Stortinget.