1. Innledning

       Til Stortinget.

       Departementet legger fram en del spørsmål om privatisteksamen som egen sak på bakgrunn av Innst.S.nr.90, jf. Dok.nr.8:26 (1994-1995), og etter avsluttet høringsrunde på utkast til forskrift om eksamen, fagprøve, vurdering og dokumentasjon. Forskriften er ikke fastsatt.

       Departementet legger til grunn at det fortsatt skal være mulig for alle å forbedre allerede oppnådde eksamenskarakterer på et vitnemål gjennom privatisteksamen. Denne muligheten må legges til rette slik at den ikke virker negativt på innsatsen i førstegangsutdanningen, og at det blir størst mulig rettferdighet mellom forskjellige grupper privatister og mellom elever og privatister. Ordningene skal i størst mulig grad bidra til en landsgyldig og uhildet karaktersetting. Departementet legger også vekt på at voksne uten førstegangsutdanning skal ha mulighet til å oppnå fullstendig vitnemål innenfor alle studieretninger.

       Når det gjelder adgang til deleksamener, konkluderer departementet med at det ikke skal legges begrensninger på hvor mange ganger en forbedringsprivatist kan gå opp til eksamen i samme fag. Privatister skal imidlertid ikke kunne ta eksamen på et lavere nivå i et fag, når de allerede har oppnådd bestått karakter i et fag som bygger på dette på et høyere nivå.

       Med hensyn til utforming og utstedelse av vitnemål, mener departementet at alle standpunktkarakterer fra skolen skal bli stående på vitnemålet, ikke strykes eller erstattes. En eksamenskarakter oppnådd som privatist, kan erstatte en annen eksamenskarakter i samme fag. Dersom karakter fra eksamen mangler i faget, kan karakteren fra privatisteksamen føres på vitnemålet, ved siden av standpunktkarakteren.

       Når det gjelder prøveform for privatister i såkalte muntlige fag, vil departementet forskriftsfeste at alle privatister i stedet for muntlig prøve skal ha en kort, skriftlig prøve i muntlige fag som tradisjonelt har hatt en muntlig eksamensform, men som ikke prøver muntlige ferdigheter.

       Hva angår eksaminator ved muntlig privatisteksamen, foreslår departementet en bestemmelse som utelukker at en lærer kan medvirke ved muntlig eksaminasjon av institusjonens egne privatister.