5. Etablering av kompetansesenter for internasjonal verksemd (FOKIV)

    Departementet gjer framlegg om å etablere Forsvarets kompetansesenter for internasjonal verksemd (FOKIV) sentralt i Austlandsområdet. Det er planlagt å etablere ein interimsorganisasjon alt i 1995 og ein fullt oppbygd organisasjon i 1998.

       Bakgrunnen er den store vekt som i dei seinare åra er blitt lagt på Forsvaret sitt internasjonale engasjement, først og fremst gjennom FN, men og gjennom deltaking i NATO sine utrykningsstyrkar.

       Når det gjeld FN, deltek i dag 1.720 norske befal og meinige i fem ulike fredsbevarande operasjonar rundt om i verda. Dette har ført til eit behov for å samle røynsle og utvikle høgare kompetanse innan internasjonale forhold. Dessutan har mandata til FN-operasjonane endra karakter i dei seinare åra, og fleire FN-operasjonar har fått utvida mandat og meir komplisert samansetting og organisering. Samstundes går det internasjonalt føre seg ei rivande utvikling av doktrinar og konsept for fredsoperasjonar. Dette set stadig strengare krav til kompetansen til dei einskilde deltakarar.

       Departementet meiner difor det er viktig å etablere eit kompetansesenter som kan arbeide med, evaluere og utvikle kompetanse på FN-relaterte, folkerettslege og andre internasjonale emne, herunder utvikle og forvalte kunnskap om medisinske, psykologiske og kulturelle forhold m.v.

       Kompetansesenteret skal først og framst tilby personell på alle nivå i Forsvaret grundig utdanning og trening for deltaking i internasjonale operasjonar, gjennom kurs, seminar og konferansar. Det vil og kunne støtte undervisning og rettleie militære skolar og institusjonar. I tillegg vil ein del av verksemda vere retta mot sivile deltakarar i internasjonale fredsoperasjonar, til dømes polititenestemenn og tilsette i humanitære organisasjonar, samt samarbeide med eit eventuelt FN-institutt i Noreg for framtida.

       I tillegg er behovet for utdanning av sivilt personell blitt større då det er blitt eit viktig trekk ved fleire nye FN-operasjonar at militært personell samvirker med sivilt personell. Dette gjeld til dømes FN-styrken i det tidlegare Jugoslavia, UNPROFOR. Departementet meiner at kompetansesenteret bør bli etablert eom ein såkalla fellesinstitusjon i Forsvaret, underlagt Forsvarets overkommando.

       På grunnlag av direktiv og retningsliner vil kompetansesenteret i tillegg kunne yte hjelp med å utvikle nasjonale og evaluere internasjonale konsept og manualar. Det vil og kunne etablere og utvikle utdanningssamarbeid med FN, NATO, OSSE (Organisasjonen for tryggleik og samarbeid i Europa) og andre internasjonale og regionale organisasjonar i samråd med Utanriksdepartementet, samarbeide med og støtte sivile, akademiske institusjonar og humanitære organisasjonar m.v.

       Årlege driftskostnader er rekna ut til ca 10 mill. kroner. Etableringskostnadene er enno ikkje utgreidd. Regjeringa vil kome attende til Stortinget når nærare utgreiingar er gjorde.

Komiteens merknader

       Komiteen viser til at Regjeringa bl.a. i St.meld. nr. 14 (1992-1993) tok initiativ til å opprette et internasjonalt kompetanse- og treningssenter for deltakelse i internasjonale fredsoperasjoner.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, slutter seg til forslaget om å etablere et Forsvarets kompetansesenter for internasjonal virksomhet, forkorta FOKIV. Flertallet viser til at institusjonen vil bli etablert med en interimsorganisasjon i løpet av 1995, og at kompetansesenteret skal være operativt fra 1998.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet er i utgangspunktet positivt innstilt til å utvikle et kompetansesenter for internasjonal virksomhet og viser i denne sammenheng til Innst.S.nr.135 (1992-1993). Dette medlem viser imidlertid til at forslaget på det nåværende stadium synes å være dårlig utgreid, bl.a. mangler lokalisering og etableringskostnader.

       Dette medlem viser til at liknende senter er opprettet/planlagt opprettet i flere land, også de nordiske. Dette medlem støtter prinsippet om at et fremtidig kompetansesenter for internasjonal virksomhet organiseres som en fellesinstitusjon underlagt Forsvarets overkommando (FO). Dette medlem forutsetter videre at potensielle sivile brukere finansieres gjennom egne organisasjoner slik at Forsvaret ikke belastes med utgifter for slik virksomhet.

       Dette medlem fremmer derfor følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen legge fram for Stortinget konkrete planer for Forsvarets kompetansesenter for internasjonal virksomhet der relevante investerings- og driftskostnader fremgår sammen med lokaliseringsforslag. »

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil vise til at Forsvaret i dag har stor aktivitet i Nord-Norge og legger beslag på store øvingsområder. Derimot er Forsvarets befalsskoler og kompetansesentra stort sett plassert i det sentrale østlandsområdet. For å skaffe arbeidsplasser innenfor Forsvaret, også utenom slike som har med opplæring og øvelser å gjøre, er det nødvendig å utrede plassering av FOKIV i Nord-Norge.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Departementet bes utrede en plassering av FOKIV lagt til Nord-Norge. »