1. Forslag fra stortingsrepresentant Lars Sponheim

    Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Lars Sponheim har den 8. juli 1994 fremsatt følgende forslag:

1. «Stortinget ber Regjeringen om å endre konsesjon gitt til Televerket for automatisk registrering og lagring av samtaledata slik at lagring utover minste lagringstid krever skriftlig samtykke fra abonnenten og at Televerket forpliktes til å arbeide for at minste lagringstid gjøres så kort som teknologisk mulig.
2. Stortinget ber Regjeringen om å endre konsesjon gitt til Televerket for automatisk registrering og lagring av samtaledata, slik at pressen og andre med legitime behov for telefonlinjer der samtaledata ikke lagres, får rett til dette. »

       Hensikten med forslaget er å begrense den potensielle trussel samtaleregisteret innebærer mot den enkelte borgers personvern. Konsesjonen gir Televerket tillatelse til automatisk registrering og lagring av bl.a. telefonnummer det ringes fra og til, tidspunkt for samtalen og samtalens varighet.

       Det kritiseres at konsesjonen ikke gir adgang til et helt anonymt alternativ, og at det innføres registrering av opplysninger om bruk av et hjelpemiddel som i mange tiår har vært allemannseie.

       Lagring av samtaledata skal skje i 6 måneder for alle abonnenter som ikke reserverer seg. Forslagsstiller mener konsesjonen bør endres slik at lagring av samtaledata bare skjer etter skriftlig samtykke fra abonnenten. Lagringstiden for de som reserverer seg skal i.h.t. konsesjonen være omtrent 14 dager. Forslagsstiller mener den minste lagringstiden bør forsøkes gjort så kort som mulig (noen timer).

       Bl.a. av hensyn til pressens kildevern, bør det tas inn i konsesjonen at det skal være tilgang på telefonnummerserier med garantert anonymitet for personer og institusjoner som har et legitimt behov for dette.