3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med forslag til statsbudsjett for 1996 om å foreslå endringer i Husbankens regelverk og rentesatser, slik at uheldige forskjeller for Husbankens lånekunder fjernes.

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringa legge til grunn at rettferdig fordeling og bekjempelse av ulikhet skal være et overordnet mål for politikken - særlig skattepolitikken, trygdepolitikken og når det gjelder størrelsen på offentlig sektor.

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringa utarbeide en nasjonal plan for byfornyelse med sikte på ferdigstillelse innen utgangen av år 2000.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 4

       Det statlige tilskuddet til tospråklig undervisning i grunnskoleklasser der andelen elever med fremmedspråklig bakgrunn er 40 % eller mer fordobles.

Forslag 5

       Det bevilges inntil 100 mill. kroner ekstra hvert år i 5 år til spesielle storbytiltak, herunder tilskudd til byfornyelse og bomiljøtiltak.

Forslag 6

       Det bevilges inntil 300 mill. kroner ekstra hvert år i 5 år til spesielle storbytiltak i Oslo indre øst, herunder tilskudd til byfornyelse og bomiljøtiltak.

Forslag 7

       Elever som gjennomfører hele grunnskolen ved en av skolene i Oslos bydeler 4, 5 og 6, og fortsetter med videreutdanning, gis et grunnstipend.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringa fremme forslag om tiltak for å bedre levekårene i bydeler og områder innen storbyene og de øvrige byene i forbindelse med statsbudsjettet for 1996, særlig med sikte på styrking av arbeidsmarkedsetaten, tiltakskjeden og forsterket innsats overfor skolesektoren.

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringa fremme forslag i forbindelse med statsbudsjettet for 1996 med en styrking av arbeidsmarkedsetaten både når det gjelder stillinger og tiltaksomfang rettet mot de områdene de større byene med størst levekårsproblemer.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringa om å etablere et samarbeid med Oslo kommune om å gjøre Oslo Indre Øst til et nasjonalt tiltaksområde, med systematisk samarbeid mellom stat og kommune over en periode på minst ti år. Tiltaksområdet bør i perioden tilføres midler på minst 1 mrd. utover rammene til ordinær kommunal virksomhet.