2. Komiteen sine merknader

      Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Marit Arnstad, John Dale og Anne Enger Lahnstein og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Magne Bondevik, viser til at bevilgningene til hovedsamarbeidsland gjentatte ganger er blitt redusert de siste årene. Disse medlemmer har vært imot slike reduksjoner.

       Disse medlemmer mener det er riktig å stille visse krav til gjeldslette. Det gjelder særlig det enkelte lands vilje til å fremme en sosial utvikling og en rettferdig fordeling. I tillegg er det nødvendig å forhindre at frigjorte midler brukes til å øke f.eks. de militære utgiftene.

       Disse medlemmer er usikre på hva som ligger i Regjeringens krav om at det skal fremmes en politikk som gir varige resultater. Det gis ikke noen spesifisering av de vilkår som departementet eventuelt ikke finner oppfylt for Tanzanias og Zambias del. I brev til komiteen datert 30. november opplyses det at forslaget om reduksjon bygger på en samlet vurdering. Disse medlemmer viser for øvrig til sine merknader om støtten til hovedsamarbeidslandene i forbindelse med budsjettet for 1996.

       Disse medlemmer vil peke på det uakseptable i at bistandsbudsjettet belastes med utgifter til tiltak for flyktninger i Norge. Dette standpunkt har disse medlemmer markert, senest ved voteringene over neste års statsbudsjett.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti, Erik Solheim, viser til sine merknader i forbindelse med budsjettet og til at Stortinget vil komme tilbake til bistandspolitikken i full bredde i forbindelse med den bebudede stortingsmeldinga om nord/sør og bistandspolitikken.

       I tråd med Fremskrittspartiets holdning til slike budsjettspørsmål går komiteens medlem Gundersen inn for alle proposisjonens forslag til utgiftsreduksjoner og mot alle forslag til økninger med unntak for kap. 191 Hjelp til flyktningar og menneskerettar.