1. Innledning

Til Stortinget.

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen endre retningslinjene for tildeling av midler fra statsbudsjettets kap. 551 post 51 Regionale programmer for næringsutvikling slik at det:

- blir anledning til å gi støtte til tilrettelegging av næringsareal der det etableres ett hovedselskap, men der det er flere underleverandører som bearbeider sine produkter på stedet, også om bare hovedselskapet har permanente bygninger og anlegg innenfor næringsarealet.
- blir anledning til å gi støtte til tilrettelegging av næringsareal der det i første omgang bare etableres ett selskap, men der flere interessenter har konkrete planer om etablering under behandling.»

       Forslagsstillerne viser til at det i henhold til retningslinjene for fordeling av midler over kap. 551 post 51 kan gis støtte til følgende tre hovedkategorier av tiltak og prosjekt:

- næringsutvikling gjennom investeringer i fysisk infrastruktur
- næringsutvikling gjennom bruk av kunnskapsrettet infrastruktur
- næringsutvikling gjennom større regionale tiltaks- og samarbeidsprosjekt.

       Det gis ikke støtte til prosjekt som er ensidig til fordel for en enkeltbedrift/virksomhet, eller til arbeider som er å betrakte som tomtetekniske.

       Forslagsstillerne mener det er nødvendig med en oppmyking og presisering av regelverket for å unngå at det gis avslag på prosjekter med god næringsutviklings- og sysselsettingseffekt.

       Avgrensningen i regelverket med hensyn til støtteberettigede medfører etter det forslagsstillerne kjenner til at en større industriutbygging med ett fast etablert hovedselskap faller utenfor stønadssystemet, selv om driften baseres på at flere underleverandører bearbeider sine produkter på stedet. Forslagsstillerne mener at arealtilrettelegging for slik virksomhet bør gis grunnlagsinvesteringsstøtte på lik linje med prosjekter der tomtearealet er fysisk delt mellom flere bedrifter.

       Forslagsstillerne viser også til at den samme avgrensningen i regelverket resulterer i at en interessant enkeltetablering som er den første på et areal, må utsettes til flere interessenter har godkjente planer dersom kommunen er avhengig av statsstøtte for å etablere næringsarealet.

       Forslagsstillerne mener også at kommunenes medvirkning til næringsutvikling er meget viktig og må stimuleres med statsstøtte i de områder som er utpekt for slik støtte.