Vedlegg 1. Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Sosial- og helsedepartementet, datert 16. februar 1996:

Vedrørende Riksrevisjonens Dok.nr.1 (1995-1996) - forhold rundt TRESS 90

       Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til tidligere korrespondanse samt høring den 2. februar 1996.

       På bakgrunn av henvendelsene fra komiteen, oversendte departementet den 15. desember 1995 avtaleverket mellom RTV og NIT, og det ble samtidig vist til at departementet ville oversende annet relevant underlagsmateriale i saken. SINTEFs rapport av 12. desember 1992 og stansavtalen av 10. mars 1993 ble først oversendt komiteen på bakgrunn av en ny henvendelse fra komiteen den 31. januar 1996. Komiteen ønsker opplyst om dette var dokumenter som ikke ble ansett som relevant for Stortingets behandling av denne saken. En viser for øvrig til at SINTEFs rapport er stemplet fortrolig, noe en ber nærmere forklart begrunnelsen for, herunder om det på noe tidspunkt har vært vurdert om utviklingen skulle tilsi at rapporten ble nedgradert.

       Komiteen ønsker dessuten å få redegjort for på hvilket tidspunkt departementet fikk kjennskap til rapportens innhold, og når rapporten ble overlevert departementet.

       I komiteens høring med statsråden den 2. februar, ble det opplyst at departementet på bakgrunn av Riksrevisjonens rapport vil forberede en organisasjonsmessing gjennomgang av RTV, herunder at det ville bli nedsatt en arbeidsgruppe med dette som formål. Komiteen ønsker opplyst om det er lagt nærmere planer for dette arbeidet.

       Under høringen ble det videre vist til at oppdragstakeren under avtaleforholdet med RTV jevnlig skulle ha sendt ukerapporter, statusrapporter og rapporter om fremdriften og endringer i systemutviklingen under Nyskrivingsprosjektet. En ønsker opplyst hvordan slike rapporter ble behandlet i RTV. I høringen ble det videre vist til endrede kravsspesifikasjoner fra oppdragsgiverens side, og i den forbindelse ønsker en opplyst om hvordan endrede målsetninger og kravsspesifikasjoner fra RTVs side ble behandlet i RTV, hvordan de ble dokumentert og meddelt oppdragstakeren, herunder hvilken basis slike endringer hadde i avtaleverket mellom RTV og Trygdedata.

       Det ble opplyst i høringen den 2. februar at avtalen mellom RTV og Trygdedata bygde på Statskonsults mal. Komiteen ønsker i den anledning å få oversendt den mal som Statskonsult bruker for denne type avtaler.

       Under høringen ble det understreket fra departementets side at beløpet 1,3 mrd. kroner omfatter de totale datakostnader for trygdeetaten i perioden 1991-98, inkludert også utgifter til drift av de nåværende systemene NORTRYGD og INFOTRYGD. Dette beløpet omfatter også utviklingskostnadene for TRESS-90. Komiteen ønsker i den forbindelse at departementet gir en totaloppstilling over fordelingen av kostnader på hhv. investeringer i maskiner, systemutvikling, drift osv, basert på de samme beregningsprinsipper og det samme innhold som gjaldt for de beregninger for TRESS-90-systemet frem til 1998 (1.124 mill. kroner) som fremkommer i Dok.nr.1 (1993-1994) s. 147, 1. spalte.