1. Sammendrag

       Forslagsstilleren viser i dokumentet til at Nordsjøavtalens rensekrav hva angår utslipp av næringssalter fra norske kilder til Nordsjøen er sterkt omdiskutert i vitenskapelige fagmiljøer. Det har vært reist sterk tvil om verdien av rensetiltak, når næringssaltene ellers kan føre til åpent hav. Miljøverndepartementet utsatte visse pålegg til gjennomføring av rensetiltak i tilknytning til energi- og miljøkomiteens behandling av Dok.nr.8:05 (1994-1995), nettopp grunnet den faglige debatt som foregikk mellom bl.a. havforskere og SFT.

       Videre vises det i dokumentet til at presset mot kommunene langs Skagerrak og ytre Oslofjord om å prioritere kostnadskrevende og teknisk kompliserte renseanlegg som følger av tidligere pålegg, fortsetter. Samtidig er en rekke ordinære kloakkanlegg med tilhørende ledningsnett i slett forfatning og trenger utskifting. Det kan derfor skje en uheldig prioritering i kommunenes tekniske sektorbudsjetter.

       Følgende forslag er fremmet, datert 12. desember 1995:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som sikrer en mere rettferdig fordeling av investerings- og driftsutgifter knyttet til rensepålegg basert på Nordsjøavtalen. »