7. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Sigbjørn Johnsen, Ragna Berget Jørgensen og Gunnar Skaug, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Jorid Avdem, fra Høyre, lederen Petter Thomassen og Jan P Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll og fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, viser til at for endringene i folketrygdens pensjonssystem, vedtatt av Stortinget den 21. desember 1990, har Riksrevisjonen en oppfatning av at svakheter ved innføring av reglene er en viktig årsak til de problemene som er påvist, og at målene om at administrative rutiner skal fungere med rimelig sikkerhet ikke ble nådd ved denne omleggingen.

       Komiteen er kjent med at når det gjelder de knappe tidsfristene så er bl.a. bakgrunnen for dette at Stortinget ved behandlingen av Innst.O.nr.11 (1990-1991), jf. Ot.prp. nr. 77 (1989-1990) , fremskyndet iverksettingen fra 1. januar 1992 til 1. mai 1991, her heter det bl.a.:

       « Flertallet vil i samråd med departementet, fremme forslag om at endringene iverksettes fra 1. mai 1991. »

       Komiteen vil understreke ansvaret regjeringen har for å foreslå, og Stortinget for å fastsette, tidsfrister som sikrer en forsvarlig innføring av nye regler.

       Komiteen viser til at endringer i trygdesystemet vil være aktuelt også i fremtiden. Det er viktig å sikre seg at regelverket fungerer etter sin hensikt, og komiteen ber derfor om at de ulike konklusjonene som her er gjort av Riksrevisjonen blir tatt hensyn til ved framtidige endringer.

       På denne bakgrunn tar komiteen saken til orientering.