1. Sammendrag

Planleggings- og samordningsdepartementet legger i proposisjonen frem tilråding om:

1. Lønnsregulering for de offentlige tjenestemenn m.fl.
2. Regulering av statspensjonene pr. 1. mai 1997 og andre pensjonsforhold.
3. Endring på statsbudsjettet for 1997.

Hovedtrekk i forhandlingsresultatet for deoffentlige tjenestemenn

Hovedlønnstabell - tabell A

       Bruttolønnssatsen på hovedlønnstabellen - tabell A - økes med et generelt tillegg på kr 2 500 på alle lønnstrinn. I gjennomsnitt tilsvarer dette totalt en prosentvis økning på 1,1 % fra 1. mai 1997. Det er i tillegg foretatt tekniske opprettinger fra lønnstrinn 7 til lønnstrinn 24. Forhandlingsresultatet tilsvarer omlag kr 1,20 pr. time - og må ses i forhold til oppgjøret i privat sektor.

Sentrale forhandlinger i perioden

       I annet avtaleår føres sentrale forhandlinger om endringer av lønnsplasseringer og stillingsgrupper innenfor en økonomisk ramme på 1,2 % pr. dato. Forhandlingsresultatet skal gjøres gjeldende fra 1. august 1997.

       Det er videre opprettet egne lønnsplaner og lønnsrammer for selskapene med begrenset ansvar; Posten Norge BA og NSB BA. Dette har ikke medført kostnader.

Lokale forhandlinger i perioden

       Det skal føres lokale forhandlinger innenfor en økonomisk ramme på 0,45 % pr. dato. I tillegg føres forhandlinger innenfor en ramme på 0,1 % på grunnlag av tidligere midler. Samlet ramme for de lokale forhandlingene blir derved 0,55 % av lønnsmassen innen det enkelte forhandlingssted.

Avtalefestet pensjon AFP

       Det gjennomføres en videreføring av avtalefestet pensjonsordning (AFP) for 64-åringer og for 63-åringer fra 1. oktober 1997 og 62-åringer fra 1. mars 1998, etter de regler som er avtalt om AFP mellom LO og NHO.

       Pensjonen beregnes som en folketrygdpensjon med et AFP-tillegg på 1.700 kroner pr. mnd. Dette gir det samme pensjonsnivået som i LO/NHO-området med folketrygdpensjon og skattefritt sluttvederlag. I tillegg er det kommet inn en begrensningsregel om at samlet pensjon ikke kan overstige 70 % av løpende årsinntekt på årsbasis.

       AFP-ordningen gir nå mulighet for - med arbeidsgivers samtykke - til å ta ut pensjon som en delpensjon. Dette gir arbeidstakeren mulighet til å trappe ned yrkesaktiviteten med en kombinasjon av pensjon og lønn. Det er foreslått en reduksjon med 20 eller 40 % av full stilling.

Lønnsforhandlingene m.v. for tjenestemenn i Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag (SPL)

       To tjenestemannsorganisasjoner - Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag - har forhandlingsrett uten å være tilsluttet tjenestemennenes hovedsammenslutninger. Disse tjenestemannsorganisasjonene har i henhold til lov om offentlige tjenestetvister av 18. juli 1958 egne hovedtariffavtaler med staten.

       Riksmeklingsmannens møtebok av 29. mai 1997 følger som vedlegg II til proposisjonen, med unntak av vedlegg som er identiske med vedleggene i møteboken for tjenestemennenes hovedsammenslutninger og Norsk Lærerlag.

Lønnsregulering m.v. for tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalene

       Det er Planleggings- og samordningsdepartementets forutsetning at lønnsregulering fra 1. mai 1997 m.m. gjøres gjeldende for samtlige tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalene. Departementet ber om fullmakt til å gjøre avtalene gjeldende for arbeidstakere som ikke er medlem av forhandlingsberettigede organisasjoner.

       Det samme gjelder tjenestemenn i stillinger som er tatt ut av avtalesystemet og som ikke får sin lønn administrativt fastsatt i kontrakt.