Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om lønnsregulering for de offentlige tjenestemenn m.fl.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 262 (1996-1997)
  • Kjeldedokument: St.prp. nr. 76 (1996-1997)
  • Dato: 10.06.1997
  • Utgjevar: familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetal: 3

Til Stortinget.

1. Sammendrag

Planleggings- og samordningsdepartementet legger i proposisjonen frem tilråding om:

1. Lønnsregulering for de offentlige tjenestemenn m.fl.
2. Regulering av statspensjonene pr. 1. mai 1997 og andre pensjonsforhold.
3. Endring på statsbudsjettet for 1997.

Hovedtrekk i forhandlingsresultatet for deoffentlige tjenestemenn

Hovedlønnstabell - tabell A

       Bruttolønnssatsen på hovedlønnstabellen - tabell A - økes med et generelt tillegg på kr 2 500 på alle lønnstrinn. I gjennomsnitt tilsvarer dette totalt en prosentvis økning på 1,1 % fra 1. mai 1997. Det er i tillegg foretatt tekniske opprettinger fra lønnstrinn 7 til lønnstrinn 24. Forhandlingsresultatet tilsvarer omlag kr 1,20 pr. time - og må ses i forhold til oppgjøret i privat sektor.

Sentrale forhandlinger i perioden

       I annet avtaleår føres sentrale forhandlinger om endringer av lønnsplasseringer og stillingsgrupper innenfor en økonomisk ramme på 1,2 % pr. dato. Forhandlingsresultatet skal gjøres gjeldende fra 1. august 1997.

       Det er videre opprettet egne lønnsplaner og lønnsrammer for selskapene med begrenset ansvar; Posten Norge BA og NSB BA. Dette har ikke medført kostnader.

Lokale forhandlinger i perioden

       Det skal føres lokale forhandlinger innenfor en økonomisk ramme på 0,45 % pr. dato. I tillegg føres forhandlinger innenfor en ramme på 0,1 % på grunnlag av tidligere midler. Samlet ramme for de lokale forhandlingene blir derved 0,55 % av lønnsmassen innen det enkelte forhandlingssted.

Avtalefestet pensjon AFP

       Det gjennomføres en videreføring av avtalefestet pensjonsordning (AFP) for 64-åringer og for 63-åringer fra 1. oktober 1997 og 62-åringer fra 1. mars 1998, etter de regler som er avtalt om AFP mellom LO og NHO.

       Pensjonen beregnes som en folketrygdpensjon med et AFP-tillegg på 1.700 kroner pr. mnd. Dette gir det samme pensjonsnivået som i LO/NHO-området med folketrygdpensjon og skattefritt sluttvederlag. I tillegg er det kommet inn en begrensningsregel om at samlet pensjon ikke kan overstige 70 % av løpende årsinntekt på årsbasis.

       AFP-ordningen gir nå mulighet for - med arbeidsgivers samtykke - til å ta ut pensjon som en delpensjon. Dette gir arbeidstakeren mulighet til å trappe ned yrkesaktiviteten med en kombinasjon av pensjon og lønn. Det er foreslått en reduksjon med 20 eller 40 % av full stilling.

Lønnsforhandlingene m.v. for tjenestemenn i Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag (SPL)

       To tjenestemannsorganisasjoner - Norsk Politiforbund og Lensmannsetatens Landslag - har forhandlingsrett uten å være tilsluttet tjenestemennenes hovedsammenslutninger. Disse tjenestemannsorganisasjonene har i henhold til lov om offentlige tjenestetvister av 18. juli 1958 egne hovedtariffavtaler med staten.

       Riksmeklingsmannens møtebok av 29. mai 1997 følger som vedlegg II til proposisjonen, med unntak av vedlegg som er identiske med vedleggene i møteboken for tjenestemennenes hovedsammenslutninger og Norsk Lærerlag.

Lønnsregulering m.v. for tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalene

       Det er Planleggings- og samordningsdepartementets forutsetning at lønnsregulering fra 1. mai 1997 m.m. gjøres gjeldende for samtlige tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalene. Departementet ber om fullmakt til å gjøre avtalene gjeldende for arbeidstakere som ikke er medlem av forhandlingsberettigede organisasjoner.

       Det samme gjelder tjenestemenn i stillinger som er tatt ut av avtalesystemet og som ikke får sin lønn administrativt fastsatt i kontrakt.

2. Regulering av statspensjonene pr. 1. mai og andre pensjonsforhold

Pensjoner

       Ved behandlingen av St.meld. nr. 29 (1985-1986) forutsatte Stortinget at løpende pensjoner skal reguleres i takt med grunnbeløpet i folketrygden fra 1. mai 1986. Dette er senere blitt gjort, senest fra 1. mai 1996.

       Grunnbeløpet i folketrygden foreslås i St.prp. nr. 77 økt fra kr 41.000 til kr 42.500 fra 1. mai 1997. Dette medfører sammen med lønnsoppgjøret en kostnad på 183 mill. kroner, av dette 1,4 mill. kroner på kap. 1541 Pensjoner av statskassen, og 178,8 mill. kroner på kap. 1542 Tilskudd til Statens Pensjonskasse og 2,5 mill. kroner på kap. 1543 Arbeidsgiveravgift til Folketrygden.

3. Endringer på statsbudsjettet for 1997

De samlede brutto utgifter ved lønnsreguleringen for offentlige tjenestemenn m.fl. pr. 1. mai 1997, er for tidsrommet 1. mai - 31. desember 1997, beregnet til 618 mill. kroner.

       Denne beregningen omfatter alle tilsatte (eksklusive kommunale og fylkeskommunale undervisningsstillinger), som går innunder hovedtariffavtalen i staten. Merutgifter som følge av forhøyede satser for overtid og arbeidsgiveravgift er med.

       Forvaltningsbedriftenes og særlovsselskapenes merutgifter, herunder eventuell andel av de sentrale forhandlinger, skal dekkes av bedriftenes driftsinntekter, eventuelt reguleringsfond.

       For statsforvaltningen for øvrig er merutgiftene beregnet til 550 mill. kroner. Etter vanlig praksis blir slike merutgifter dekket ved at det føres opp bevilgning under kap. 2315. Lønnsregulering for offentlige tjenestemenn, som Finansdepartementet får fullmakt til å fordele.

       Departementet ber om fullmakt til at Finansdepartementet kan gjøre nødvendige justeringer som følge av det sentrale justeringsoppgjøret på de postene som har lønnsbevilgning i statsbudsjettet for 1997.

4. Komiteens merknader

Komiteen viser til at tariffrevisjon pr. 1. mai 1997 er et mellomoppgjør. Kostnadene i lønnsoppgjøret for staten utgjør 3,6 %, og for KS-området 3,81 % av lønnsmassen.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og representanten Roy N Wetterstad, støtter proposisjonen.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Roy N Wetterstad, viser til sine merknader i Innst.O.nr.98(1996-1997) vedrørende det oppnådde forhandlingsresultatet om utvidelsen av AFP-ordningen. Disse medlemmer går imot denne utvidelsen av AFP-ordningen.