Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Einar Johansen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug er i utgangspunktet positive til en likebehandling av akvakulturnæringen og husdyrnæringen når det gjelder erstatning for pålagt nedslakt.

Komiteen viser til behandlingen av fiskesykdomsloven i vårsesjonen 1997, der det ikke ble fremmet merknader til, eller forslag om å endre, de paragrafer som eksplisitt sier at erstatningsansvar ikke skal utløses i denne næringen.

Komiteen finner det ikke riktig at eventuell erstatning skal gjøres avhengig av sjukdomstype. Den må knyttes til det tap som er en følge av et faktisk pålegg om nedslakting.

Komiteen mener det er nødvendig å gå nærmere inn i dette sakskomplekset, men finner det ikke riktig å gjøre realitetsvedtak på grunnlag av det foreliggende forslag. Det vises til landbruksministerens brev til komiteen av 4. november 1999 (vedlagt), der han påpeker de omfattende prinsipielle og økonomiske konsekvenser av det framlagte forslaget. Komiteen sier seg enig i at disse må klarlegges nærmere før det tas stilling til realiteten. Ikke minst gjelder dette forholdet til EØS-avtalen. Det må også vurderes nærmere om en eventuell erstatning skal gis i kombinasjon med forsikring, i form av dekning av egenandel.