2. Endringer i luftforsvarets organisasjon

Utfasingen av F-5 jagerfly og nedleggelse av 336-skvadron er en oppfølging av Innst. S. nr. 245 (1997-1998), jf. St.meld. nr. 22 (1997-1998).

I St.prp. nr. 1 (1998-1999) ble det gjort framlegg om å ta F-5 jagerfly ut av fredsdriften. Et flertall i forsvarskomiteen forutsatte i Budsjett-innst. S. nr. 7 (1998-1999) at Forsvarsdepartementet kom tilbake til Stortinget med denne saken på et tidligst mulig tidspunkt, og at virksomheten ved 336-skvadronen skulle opprettholdes inntil Stortinget hadde truffet sin avgjørelse.

336-skvadronen har i dag status som en mobiliserbar jagerflyskvadron for elektronisk krigføring (EK). Den har en begrenset kapasitet innen område luftforsvar. Skvadronen har ikke vært prioritert med hensyn til utdanning og tilbeordring av personell, og skvadronen kan ikke løse de oppdrag som er definert for avdelingen på en tilfredsstillende måte.

Luftforsvarets personellsituasjon med hensyn til ­flygere og teknisk personell er slik at forsvarsgrenen har store problemer med å utnytte jagerflyvåpenets fulle kapasitet. Den anstrengte personellsituasjonen inntreffer samtidig som det er behov for å bygge opp kom­petanse på F-16 Mid-Life Update (MLU). Mid-Life Update er planlagt gjennomført i tiden frem til og med 2001. Utfasing av F-5 vil frigjøre personell og økonomiske ressurser som på sikt vil understøtte ­opplæring og trening på F-16.

Departementets forslag innebærer at 52 stillinger legges ned ved 336-skvadronen. I tillegg vil minimum 43 stillinger i støtteapparatet ved Rygge hovedflystasjon, samt 7 stillinger ved Luftforsvarets forsyningskommando (LFK) legges ned, totalt 102 stillinger. Av disse er ca. 60 stillinger besatt. Det planlegges derfor med følgende nettoreduksjon i årsverk:

  • – 336-skvadron, Rygge hovedflystasjon: ca. 30 årsverk.

  • – Vedlikeholdsgruppen, Rygge hovedflystasjon: ca. 25 årsverk.

  • – Luftforsvarets forsyningskommando: ca. 5 årsverk.

Generell mangel på flygere, teknikere og forvaltningspersonell i Luftforsvaret gjør at det er mulig å innplassere personellet i vakante stillinger. Det forventes derfor at det ikke vil oppstå overtallighet ved Rygge flystasjon eller ved Luftforsvarets forsyningskommando.

Samlet innsparingspotensiale for tiltaket er beregnet til ca. 360 mill. kroner. Beregningene er basert på nåverdimodellen over 10 år og med 7 pst. diskonteringsrente. Driftsreduksjonene fordeler seg som følger:

  • – 336-skvadron, Rygge hovedflystasjon: ca. 280 mill. kroner.

  • – Vedlikeholdsgruppen, Rygge hovedflystasjon: ca. 65 mill. kroner.

  • – Luftforsvarets forsyningskommando: ca. 15 mill. kroner.

Forsvarets overkommando vurderer mulighetene for å benytte et antall F-5 jagerfly i forbindelse med testing av Norsk sjømålsmissil (NSM). Dette har ingen direkte innvirkning på utfasing av F-5 i krigsstrukturen eller nedleggelse av 336-skvadron. Norsk sjømålsmissil-prøvene vil imidlertid ha personell- og driftsmessige konsekvenser som innebærer at innsparingene eventuelt skyves noe frem i tid.