Vedlegg : Brev Fra Samferdselsdepartementet, Statsråden, til Stortingets Presidentskap, datert 26. januar 2000

St.prp. nr. 26 (1999-2000) - tilleggsopplysninger østfoldpakka - utbygging av veg, jernbane m.v. om delvis bompengefinansiering av Ev 6 og Ev 18 gjennom østfold

Jeg viser til ovennevnte stortingsproposisjon om fase 1 av Østfoldpakka.

Under kap. 2.2 i stortingsproposisjonen vedrørende vedtak i Østfold fylkesting heter det i punkt 5b:

"Det bes om en eventuell godkjenning av en garantiprovisjon på 0,3 % av det totale garantibeløp ..."

Under kap. 3.2.4 siste avsnitt i stortingsproposisjonen heter det:

"... Samferdselsdepartementet vil heller ikke anbefale at fylkeskommunen tilkjennes garantiprovisjon i dette tilfellet, men foreslår at fylkeskommunen i stedet tildeles 5,5 mill kr av bompengeinntektene ..."

Fylkeskommunen i Østfold har orientert Vegdirektoratet om at ovennevnte punkt 5b i fylkestingsvedtaket skal forstås som en årlig garantiprovisjon, dvs. 5,5 mill kr hvert år i hele bomperioden. fylkeskommunen forstår videre kap 3.2.4 i stortingsproposisjonen slik at de skal tildeles 5,5 mill kr pr. år.

Jeg finner det på denne bakgrunn riktig å presisere at den foreslåtte tildeling på 5,5 mill kr i St.prp. nr. 26 (1999-2000) er ment som et engangsbeløp. En årlig tildeling til fylket på 5,5 mill kr ville utgjøre et uforholdsmessig stort beløp, da midlene skal kreves inn på stamvegene og brukes til fylkeskommunale samferdselstiltak, og ville tilsvare rundt 3 pst. av årlige bompengeinntekter.