Post 50 Overføring til fond for støtte ved skipskontrakter

Sammendrag

På bakgrunn av de store svingningene i ordreinngangen i skipsbyggingsindustrien de siste årene har det vært vanskelig å anslå behovet for bevilgning til de enkelte årgangene. Foreløpige tall fra Eksportfinans indikerer at bevilgningen for 1999 på 507,5 mill. kroner vil gi en underdekning på rundt 100 mill. kroner. For de foregående årgangene ser det ut til at det på bakgrunn av store overskridelser i enkelte prosjekter, vil kunne bli en underdekning i størrelsesorden 50–100 mill. kroner. Foreløpig er tallene for usikre til at det er hensiktsmessig å fremme bevilgningsforslag. Bevilgningen kan overføres mellom de enkelte årgangene som dermed kan ses under ett. Nærings- og handelsdepartementet vil i løpet av høsten få en bedre oversikt over totalbehovet for tilleggsbevilgninger fram til og med 1999-årgangen.

Stortingets vedtok i forbindelse med statsbudsjettet for 2000 å endre utbetalingsrutinene slik at 50 pst. av tilskuddet kunne utbetales ved kjølstrekking. Nedenfor er gitt en omtale av hvordan delutbetalingssystemet er lagt opp. Denne ordningen vil ikke kreve økte bevilgninger, men fordi en del utbetalinger nå flyttes fram i tid, vil dette sammen med eventuell større ordreinngang enn forventet, kunne føre til behov for økte midler på et tidligere tidspunkt enn tidligere forutsatt.

Regjeringen vil komme tilbake med eventuelle bevilgningsmessige konsekvenser i forbindelse med fremleggelsen av høstens proposisjon om endringer på statsbudsjettet 2000.

Ved behandlingen av statsbudsjettet for 2000 vedtok Stortinget at byggetilskuddet skal utbetales med 50 pst. ved kjølstrekking og 50 pst. ved ferdigstillelse. De første delutbetalingene antas å skje i mai/juni i år, og følgende er lagt til grunn for delutbetalingsordningen:

  • – Alle kontrakter med kjølstrekking etter 31. desember 1999, vil i utgangspunktet gi grunnlag for delutbetaling.

  • – Verftene kan velge om de ønsker delutbetaling eller ikke.

  • – Ombygging skal omfattes av ordningen på lik linje med nybygg.

  • – Leveranser betalt direkte av reder omfattes ikke av ordningen dvs. reder får ingen utbetaling før levering.

  • – For å fange opp noe av risikoen for tap i den forstand at beløp utbetales ved kjølstrekking uten at tilsvarende arbeid blir gjennomført, vil det stilles krav om bankgaranti for det beløp som overstiger 10 mill. kroner ved 1. delutbetaling. Dette innebærer at alle kan få inntil 10 mill. kroner uten garanti ved 1. delutbetaling. Opplegget innebærer en viss småbedriftsprofil, og det antas at bare rundt femteparten av antall saker vil kreve garanti. Beløpsmessig utgjør dette imidlertid rundt to tredeler.

  • – Kontrakter som ikke er innrapportert i samsvar med EØS-regelverket, vil ikke gi grunnlag for delutbetaling.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til orientering.