3.16 Avgift på flyging av passasjerer

Sammendrag

EFTAs overvåkningsorgan (ESA) har i grunngitt uttalelse av 20. desember 1999 konkludert med at den norske avgiften på flyging av passasjerer er i strid med EØS-avtalen art. 36 (ikke-diskriminering av tjenesteutøvelse) og forordning 2408/92 art. 3 (1) om adgangen til fri utøvelse av luftfartsvirksomhet i alle medlemsland.

Regjeringen anser at prosessrisikoen vil være meget stor ved å videreføre satsstrukturen på avgiften i sin nåværende form og anser dette som et uaktuelt alternativ. Regjeringen vil foreslå at satsulikheten mellom internasjonale og nasjonale flyginger fjernes. Når det gjelder omfanget av særavgiften på nasjonale flyginger er utgangspunktet etter EØS-avtalen at særavgiften bør være generell og gjelde alle innenlandsflyginger. Det må imidlertid antas at enkelte ruter kan unntas fra avgiftsplikten forutsatt at kriteriene for slike unntak er basert på objektive og ikke- diskriminerende vilkår. Det er uheldig å endre satsene på denne avgiften flere ganger årlig. Slike endringer bør normalt skje som ledd i behandlingen av det ordinære statsbudsjettet til høsten. Regjeringen vil i dialog med ESA arbeide videre med å se nærmere på utformingen av innenlandsavgiften fram mot Nasjonalbudsjettet for 2001. Da vil en også fremme de konkrete forslagene om å fjerne sats-ulikheten mellom innenlands- og utenlandsavgiften.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Steinar Bastesen, tar dette til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Steinar Bastesen konstaterer at ESA har konkludert med at avgiften er i strid med EØS-avtalen, på bakgrunn av avgiftens uheldige virkninger. Disse medlemmer viser til at nettopp disse uheldige virkningene var noe av bakgrunnen for at Fremskrittspartiet og Høyre var mot innføringen av avgiften og de satsøkninger som siden har funnet sted. Disse medlemmer mener Regjeringen i stedet for å "flikke" videre på denne avgiften bør legge frem forslag om å fjerne den helt.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2001 legge frem forslag om å fjerne avgiften på flyging av passasjerer.»