Post 90 Lån til SIVA, overslagsbevilgning

Sammendrag

Opprinnelig budsjett for brutto innlån er 340 mill. kroner. Økt kapitalfrigjøring gjennom salg av aktiva (bygg/aksjer) og faseforskyvning av planlagte investeringer gjør at bevilgningen på posten kan reduseres med 90 mill. kroner.

Regjeringen foreslår at kap. 2426 post 90 nedsettes med 90 mill. kroner, fra 340 mill. kroner til 250 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre viser til en tidligere inngått intensjonsavtale mellom SIVA og IT-Fornebu om opprettelse av et nytt, felles selskap Norsk Regional Innovasjon (NRI), hvor SIVA var forutsatt å legge inn alle sine eierinteresser i landets forsknings- og kunnskapsparker, og de private investorene tilknyttet IT-Fornebu var ment å inneha aksjeflertallet.

Disse medlemmer forutsetter at det i forbindelse med opprettelsen av IT-senteret på Fornebu ikke tas noen grep som gir investorene bak IT-Fornebu kontroll over statens eierinteresser i de øvrige av landets forsknings- og kunnskapsparker. En slik organisering ville være en helt uakseptabel privat maktkonsentrasjon i dagens mangfold av uavhengige forsknings- og nyskapingsmiljøer i Norge.

Komiteens medlemmer fra Høyre,Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og representanten Steinar Bastesen vil videre bemerke at over halvparten av SIVAs formelle egenkapital, innskuddskapitalen, vil være kanalisert inn i ett enkeltprosjekt i Oslo-regionen. Disse medlemmer viser til den viktige rolle SIVA spiller i den regionale næringsutvikling rundt om i landet i et tett samarbeid med nyskapningsmiljøer, forsknings- og undervisningsinstitusjoner.

Disse medlemmer ser det som ønskelig at SIVA kan få større mulighet og fleksibilitet i sin medvirkning i nyskapningsprosessene blant annet innenfor den "Nye økonomien" også i andre regioner enn Oslo. Disse medlemmer ser positivt på at en større del av den ansvarlige lånekapitalen omgjøres til egenkapital, noe som vil være en lånetransaksjon i statsbudsjettet. Disse medlemmer ber departementet komme tilbake med et opplegg for dette i forslaget til statsbudsjettet for 2001.