Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet,
Erling Brandsnes, Gunnar Breimo, Mimmi Bæivi, Karin Kjølmoen,
Kjell Opseth og Rita Tveiten, frå Framstegspartiet, Øystein
Hedstrøm og Terje Knudsen, frå Kristeleg Folkeparti,
Randi Karlstrøm og Jon Lilletun, frå Høgre, Ansgar
Gabrielsen og Ivar Kristiansen, frå Senterpartiet, leiaren
Morten Lund, og frå Venstre, Leif Helge Kongshaug, syner
til at Regjeringa i proposisjonen føreslår å innlemme
tre direktiv som omhandlar tilsetjingsstoff i EØS-avtala. Komiteen syner
til at dei tre direktiva blei vedtatt i EU i 1994-1995.
Komiteen syner til at det på bakgrunn
av saka blei gjennomført høyringar med følgjande
institusjonar og organisasjonar den 11. desember 2000: Utanriksdepartementet,
Sosial- og helsedepartementet, Statens næringsmiddeltilsyn,
Statens næringsmiddeltilsyns råd, Statens helsetilsyn,
Statens institutt for folkehelse, Statens råd for ernæring
og fysisk aktivitet, Forbrukerrådet, Næringsmiddelbedriftenes
Landsforeining, Nettverk for mat og miljø, Norges Astma-
og Allergiforbund, Landsorganisasjonen i Norge, Handels- og Servicenæringens
Hovedorganisasjon og Norges Kvinne- og Familieforbund.
Komiteen syner elles til svar
frå Utanriksdepartementet på diverse spørsmål
frå komiteen sine medlemmer (se korrespondanse vedlagt
innstillinga).
Fleirtalet i komiteen,
alle utanom medlemene frå Kristeleg Folkeparti, Senterpartiet
og Venstre, meiner at proposisjonen og saka gjennom desse omfattande
og offentlege høyringane blei grundig klargjort frå ulike
sider.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre viser til at det har vært
satt av alt for kort tid til behandling av denne sak i komiteen. Disse
medlemmer har mottatt mye utfyllende informasjon helt fram
til tidspunkt for foreløpig avgivelse i komiteen. Dette
medfører at det kan bli nødvendig å arbeide
med nye merknader og eventuelt stille nye spørsmål
helt fram til endelig avgivelse.
Fleirtalet i komiteen, medlemene
frå Arbeidarpartiet, Framstegspartiet og Høgre,
syner til rådsdirektiv 89/107/EØF
dagsett 21. desember 1988 om innbyrdes tilnærimng av medlemsstatane
si lovgjeving om tilsetjingsstoff som kan brukast i næringsmiddel
(rammedirektivet om tilsetjingsstoff) er innlemma i EØS-avtala.
Fleirtalet syner vidare til at
ifølgje EØS-avtala skulle difor europaparlaments-
og rådsdirektiv 95/2/EF dagsett 20. februar
1995 om andre tilsetjingsstoff til næringsmiddel enn fargestoff
og søtstoff (diversedirektivet 95/2/EF),
europaparlaments- og rådsdirektiv 94/36/EF
dagsett 30. juni 1994 om fargestoff til bruk i næringsmiddel
(fargestoffdirektivet 94/36/EF) og europaparlaments-
og rådsdirektiv 94/35/EF dagsett 30.
juni 1994 om søtstoff til bruk i næringsmiddel
(søtstoffdirektivet 94/35/EF) i utgangspunktet
ha vore innlemma i EØS-avtala og gjennomført i
EFTA-EØS-statane samstundes med EU-statane. Fleirtalet er merksam
på at innlemminga, etter EU si oppfatning, skulle ha funne
stad for fleire år sidan.
Fleirtalet er kjent med at Kommisjonen
i november 1999 avslo Noreg sitt krav dagsett 8. desember 1998 om å oppretthalde
nasjonale føresegner for dei stoffa som ikkje er uproblematiske
(m.a. nitritt, nitrat, azofargane, cyklamat). Kommisjonen synte
i hovudsak til at Sverige og Danmark hadde fått avslag
på tilsvarande oppmodingar.
Fleirtalet syner til at norske
styresmakter i ettertid etter avslaget har drøfta med Kommisjonen
om det kan finnast alternative løysingar. Kommisjonen har derimot
gjeve uttrykk for at ein ventar at direktiva vert tekne inn i EØS-avtala
så snøgt råd er, og at regelverket vert
gjennomført i EFTA-statane.
Fleirtalet er innforstått
med at delar av EØS-avtala mellombels kan innstillast dersom
ikkje dei nemnde direktiva vert innlemma så snøgt
råd er. Fleirtalet meiner difor det hastar
med å kome fram til ei tilfredsstillande løysing
med EU/Kommisjonen.
Fleitalet syner til brev dagsett
6. desember 2000 frå utanriksminister Thorbjørn
Jagland der det m.a. står:
"Ut frå det førnemnde er det ønskeleg
om Stortinget har handsama saka ferdig så snøgt
som råd. Eg forstår at det vil kunne vere vanskeleg å fullføre
handsaminga i Stortinget innan neste EØS-komitémøte
15. desember. I den situasjonen som ligg føre, ser eg det
som svært viktig at vi på møtet 15. desember
kan melde frå til Kommisjonen at innstillinga frå Næringskomiteen ligg
føre, og at utkast til avgjerd i EØS-komiteen
vil vere overlevert innan møtet i EØS-komiteen
26. januar 2001. I praksis vil plenumshandsaminga i Stortinget då måtte
finne stad seinast i veke 3 neste år."
Fleirtalet vil peike på at
Noreg har eit monaleg ansvar andsynes dei andre EFTA-landa. Desse
landa vil òg bli råka dersom EU set i verk tiltak
etter art. 102 i EØS-avtala.
Fleirtalet syner til
at frå ein helsemessig synsstad er det store fleirtalet
av dei tilletne stoffa og dei mengdavgrensingane som er sette i
EU sine tre tilsetjingsstoffdirektiv uproblematiske å gjennomføre
i norsk regelverk. Ei svært omfattande tilpassing til innhaldet i
direktiva og føresegnene vart gjort av regjeringa Bondevik
ved den siste revisjonen av den norske tilsetjingsstoff-føresegna
i november 1999.
Fleirtalet er jamvel kjent med
at det finnst sume helsemessige innvendingar når det gjeld å gjennomføre
direktivreglane om bruk av konserveringsmidla nitritt og nitrat,
dei såkalla azofargane og søtstoffet cyklamat,
m.a. sidan direktiva opnar for auka bruk av desse stoffa i næringsmiddel. Fleirtalet vil
peike på at dei fleste av dei nemnde stoffa er tilletne
brukt i Noreg i dag, i det minste med lågare grenseverdiar
enn det som er nivåa i dei tre direktiva.
Fleirtalet syner til at dei tre
direktiva gjev retningsliner for maksimumsgrenser for bruk av tilsetjingsstoff,
ikkje minimumsgrenser. Direktiva inneber ikkje krav eller påbod
om bruk av fastsette tilsetjingsstoff og/eller fastsett
mengd av tilsetjingsstoff. Næringsmiddelprodusentane kan
fritt la vere å tilsetje stoffet, dersom det er ønskjeleg.
Fleirtalet syner vidare til at
dei fleste innbyggjarane og matprodusentane i EU-landa rettar seg
etter dei nemnde direktiva på ein ansvarleg og fornuftig
måte.
Fleirtalet vil òg syne
til at norske innbyggjarar kvart år både kjøper
og konsumerer monaleg mengd av mat- og drikkevarer i EU-landa, der
dei tre direktiva gjeld no.
Fleirtalet meiner
det ser ut til å vere gode utsikter til å etablere
ordningar som langt på veg sikrar vidareføring
av eksisterande standardar og praksis i Noreg, sjølv om
dei tre direktiva fullt ut vert implementerte. Næringsmiddelindustrien
har uttala at han ikkje har trong for auka bruk av nitritt og nitrat
og at det finnst gode alternative stoff til cyklamat. Dei store
matvarekjedene har uttala at dei ikkje ønskjer å føre
næringsmiddel med høgare innhald av dei aktuelle
tilsetjingsstoffa enn det dei norske føresegnene tillet
i dag.
Fleirtalet meiner det vil vere
liten risiko for helseskade då både næringsmiddelindustrien
og daglegvarebrasjen i Noreg har uttala at dei tek sikte på å føre vidare
den praksisen som gjeld i dag for bruk av tilsetjingsstoff ved framstilling
og sal av næringsmiddel.
Fleirtalet meiner det er av stor
verd at både norskproduserte næringsmiddel og
næringsmiddel som vert importerte, har tydelege og detaljerte
varedeklarasjonar og er merka for t.d. allergikarar, når
det er turvande. Forbrukarane vil ved hjelp av varemerking kunne
velje bort næringsmiddel som inneheld ikkje-prefererte
tilsetjingsstoff.
Fleirtalet meiner òg
det er viktig at offentlege styresmakter gjennomfører informasjonstiltak
andsynes norske forbrukarar. Slike informasjonstiltak, til dømes på Internett,
må innehalde lettfatteleg informasjon om namn på tilsetjingsstoff,
nummer, verknad, bruksområde, mogleg helserisiko, tilrådeleg
dagleg inntak m.v.
Fleirtalet vil på dette
grunnlaget fremje følgjande forslag:
"Stortinget ber Regjeringa fremje
forslag som presiserer krava til tydelege og lettfattelege vare-
og innhaldsdeklarasjonar/-merking av næringsmiddel.
For næringsmiddel utan emballasje må det lagast
eigne system. Det må spesielt leggjast vekt på krava
som allergikarar og andre har for tydelege vare- og innhaldsdeklarasjonar.
Stortinget ber også Regjeringa gjennomføre
informasjonstiltak når det gjeld bruk av tilsetjingsstoff
i næringsmiddel andsynes norske forbrukarar."
Fleirtalet vil også framheve
verdien av at offentlege kontrollinstansar har høgt fokus
på bruken av tilsetjingsstoff i næringsmiddel
og at desse ofte kontrollerer bruken av tilsetjingsstoff i næringsmiddel.
Fleirtalet syner til
at cyklamat er eit søtingsstoff som det har vore lov å bruka
i Noreg i lang tid. Ein brukar det m.a. i lettbrus og sukettar. Fleirtalet er vidare
kjent med at for store inntak av dette stoffet kan vere skadeleg,
og i særleg grad vil dette råka diabetikarar.
Det er difor viktig å leggje til rette for at den einskilde
forbrukaren ikkje brukar for mykje av stoffet cyklamat.
Fleirtalet er kjent med at det
for cyklamat synest å vere utsikter for å kome
til semje med EU om ei eventuell tidsavgrensa overgangsordning.
Vitenskapskomiteen for næringsmiddel i EU (Scientific Committee
on Food, SCF) har nyss senka verdien for akseptabelt dagleg inntak
(ADI-verdien) vesentleg.
Fleirtalet syner til at Kommisjonen
har signalisert at grenseverdiane i søtstoffdirektivet
for å bruke cyklamat sannsynleg vil verte endra på grunnlag
av den nye ADI-verdien. Fleirtalet syner til at Regjeringa
meiner det difor vil vere naturleg å be om ei overgangsordning,
slik at norske reglar kan haldast ved lag til eit nytt direktiv
eventuelt vert vedtake. Fleirtalet stør Regjeringa
sin strategi i denne samanhengen.
Fleirtalet syner til
at nitritt og nitrat har vore i bruk i Noreg over lang tid, men
med lågare grenseverdiar enn i andre land. Til dømes
har Danmark gjeve løyve til høgare verdiar enn
Noreg. Desse stoffa vert nytta av næringsmiddelindustrien,
til dømes i nokre osteslag, kjøtvarer og kryddersild,
hovudsakleg som konserveringsmiddel, men stoffa har òg
ein monaleg effekt på fargen.
Fleirtalet syner vidare til at
når det gjeld diversedirektivet, er situasjonen at næringsmiddelindustrien og
detaljhandelen i Danmark på friviljug basis har sagt at
dei vil halde fast ved dei tidlegare krava til varene som vert produserte
og selde i Danmark. Fleirtalet er kjent med at norske
næringsmiddelprodusentar og daglegvarebransjen likeins
har uttala at dei ikkje ønskjer å endra den praksisen
som gjeld i dag med omsyn til bruken av nitritt og nitrat. Fleirtalet meiner
dette er positivt.
Fleirtalet syner vidare til at
i høve til nitritt og nitrat, vil det ved å halde
på den praksisen som gjeld i Noreg i dag, vere eit særs
effektivt tiltak. Hovudtyngda av produkta som er tilsett nitritt
og nitrat er kjøtvarer, der om lag 95 pst. av det som vert
omsett er norskprodusert. Fleirtalet syner til at
dette inneber at verknaden for forbrukarane vert liten, dersom grenseverdiane i
direktivet vert innførte.
Fleirtalet er kjent
med at det til no har vore forbod mot bruk av fleire typar azofargestoff
i Noreg. Fleirtalet syner til at Noreg i prinsippet
framleis ønskjer forbod mot fem av desse stoffa. For seks
andre azofargestoff ønskjer Noreg prinsipielt lågare
grenseverdiar og færre bruksområde enn det som
fargestoffdirektivet fastset.
Fleirtalet syner vidare til at
når det gjeld fargestoffdirektivet, har norske næringsmiddelprodusentar og
daglegvarebransjen uttala at dei ikkje vil endre den praksisen som
gjeld i dag med omsyn til bruk av azofargestoff i næringsmiddel
på den norske marknaden. Forbrukarane vil som følgje
av dette få minimal tilgang til norske næringsmiddel
med høge verdiar av azofargestoff. Fleirtalet meiner
dette er positivt.
Fleirtalet syner til
at Regjeringa tilrår følgjande:
– Noreg
tek del i ei EØS-komitéavgjerd om å innlemme
europaparlaments- og rådsdirektiv 95/2/EF dagsett
20. februar 1995 om andre tilsetjingsstoff i næringsmiddel
enn fargestoff og søtstoff i EØS-avtala. Det er
her lagt vekt på næringsmiddelprodusentane og
daglegvarebransjen si fråsegn om at dei vil halde tilsetjinga
av nitritt og nitrat på det nivået som gjeld i
dag. Samstundes vert det arbeidd for at EU på sikt skal
endre sitt regelverk.
– Noreg tek del i ei EØS-komitéavgjerd
om å innlemme europaparlaments- og rådsdirektiv
94/36/EF dagsett 30. juni 1994 om fargestoff til
bruk i næringsmiddel i EØS-avtala. Det er lagt
vekt på næringsmiddelprodusentane og daglegvarebransjen
si fråsegn om at dei ikkje vil endre den praksisen som
gjeld i dag. Noreg arbeider for at overkjenslereaksjonar vert tekne
inn som ein del av grunnlaget ved dei helsemessige vurderingane
av tilsetjingsstoff i Vitenskapskomiteen for næringsmiddel
(SCF) i EU.
– Det vert fremja krav om ei overgangsordning
med omsyn til føresegnene om cyklamat i europaparlaments-
og rådsdirektiv 94/35/EF dagsett 30.
juni 1994 om søtstoff til bruk i næringsmiddel.
Dette inneber at norske særreglar vert haldne ved lag til Kommisjonen
har vurdert grenseverdiane i direktivet på grunnlag av
den nye ADI-verdien, på ny. Dersom dette ikkje vert godteke
av EU, tek Norge del i ei EØS-komitéavgjerd om å innlemme
direktivet i EØS-avtala. Samstundes vert det innført krav
om brukarvegleiing på emballasjen til bordsøtingsmiddel.
Fleirtalet stør tilrådinga
frå Regjeringa.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre mener at hensynet til matsikkerhet
og matkvalitet er grunnleggende for den politikk som Norge til enhver tid
skal føre. Disse medlemmer legger stor vekt på de
vurderinger som kommer fra norske fagmyndigheter og berørte
parter. Helsemessige betenkeligheter ved endring i lovverk bør
alltid veie tyngre enn næringsinteresser. Disse
medlemmer vektlegger at Norge må bruke den handlefrihet
som vi har til å sikre norske forbrukere et godt lovverk,
samt å arbeide internasjonalt for en skjerping av de regler
som der finnes.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti
og Venstre vil understreke at EØS-avtalen er et
stabilt rammeverk for samarbeidet med våre viktigste handelspartnere
og nære naboer, og har vist seg å ivareta norske
interesser på en tilfredsstillende måte.
Disse medlemmer finner grunn
til å understreke at Norge gjennom det meste av EØS-avtalens
levetid har vært blant de EØS-land som raskt og
effektivt har implementert regelverket for det indre marked. Sammenliknet
med gjennomsnittet i EU ligger Norge godt an når det gjelder
implementering av vedtatte direktiver i nasjonal lovgivning.
Disse medlemmer mener EØS-avtalen
er den tilknytningsformen til EU som er mest tjenlig for Norge,
og vil legge stor vekt på å videreutvikle EØS-avtalen
også videre framover. En dynamisk utvikling av EØS-avtalen
er av avgjørende betydning for å sikre norske
bedrifter likeverdige rammebetingelser med sine konkurrenter innenfor
det indre marked.
Disse medlemmer viser til at
regjeringen Bondevik la stor vekt på å vurdere
konsekvensene av nytt EU-regelverk for Norge på et tidligst
mulig tidspunkt, og å påvirke utformingen av regelverket.
Særlig stor vekt ble lagt på å vurdere
forhold knyttet til sikkerhet, helse og miljø, og på å utnytte
alle muligheter avtalen gir oss for å ivareta norske interesser
i dette arbeidet for om mulig å nå frem til omforente
løsninger.
Disse medlemmer understreker
at reservasjonsretten er fremforhandlet for å kunne brukes,
men at dette bare bør gjøres som en siste utvei
når alle andre muligheter er prøvd, og sterke
nasjonale hensyn tilsier at dette er nødvendig etter en
grundig avveining. Disse medlemmer vil advare mot
at reservasjonsretten brukes i situasjoner ut over dette, fordi
det kan undergrave EØS-avtalens posisjon.
Komiteens medlem fra Senterpartiet anser
ikke denne innstilling som den rette anledning for å argumentere
for eller mot EØS-avtalen. Den debatten vil det passe å ta
i tilknytning til Europa-meldingen som ligger i Stortinget til behandling.
Denne sak handler om bruk av reservasjonsretten som ble fremforhandlet
som del av EØS-avtalen, og som var det viktigste argument
for at EØS-avtalen kunne godkjennes uten å endre
Grunnlovens § 93.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre merker seg at Regjeringen i stortingsproposisjonen
om samtykke til matsminkedirektivene understreker at norske fagmyndigheter
vurderer det slik at noen bestemmelser i EUs tre tilsettingstoffdirektiver
kan øke helserisikoen for hele eller deler av befolkningen, i
forhold til den situasjonen vi har i dag, dersom de gjøres
gjeldende i Norge. Problemene er knyttet til å tillate økt
bruk av:
– konserveringsmidlene
nitritt og nitrat som kan omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer
i kjøttvarer;
– de såkalt azofargene
som kan gi overfølsomhetsreaksjoner hos utsatte grupper;
– søtstoffet cyklamat
som i store mengder kan gi testikkelskade og nedsatt sædkvalitet.
Disse medlemmer merker seg videre
de prinsipper for godkjenning av stoffer av denne type, som helseminister
Tore Tønne refererte i komiteens åpne høring
11. desember 2000:
"Det er jo nettopp det at de bare skal aksepteres
hvis de dekker et teknologisk behov, og som ikke kan nås
på andre alternative måter, at de ikke innebærer
doser som utgjør noen fare for forbrukerenes helse, i den
grad man kan bedømme det ut fra de vitenskapelige data,
og for det tredje at det ikke virker villedende på forbrukeren."
Disse medlemmer viser til vedlagte
brev til næringskomiteen fra Statens Helsetilsyn, datert
11. desember 2000:
"Helsetilsynets konklusjon blir på denne
bakgrunn at det å akseptere økt bruk av de tilsetningsstoffer
som er omtalt i St.prp. nr. 12 (2000-2001), er et uheldig signal i
forhold til den satsningen som finnes i Norge på kreftforebygging,
allergi og trygg mat. Prinsipielt mener altså helsetilsynet
at de norske grenseverdiene bør opprettholdes. Det er også uheldig å akseptere
EU-kommisjonens utsagn om at allerede utsatte grupper som allergikere
og diabetikere selv, og da særlig barn med disse lidelsene,
i enda større grad skal måtte være på vakt
overfor den maten de spiser, jf. omtalen av dette i proposisjonens
kapittel 4.3.2.4, femte avsnitt. I dette utsagnet ligger et annet
syn på forholdet mellom markedet og folks helse og et annet
syn på forholdet mellom myndighetenes og folks eget ansvar
for å trygge folkehelsa enn det som vanligvis ligger til
grunn for utformingen av norsk politikk."
Disse medlemmer viser til at
stortingsflertallet i 1996 la vekt på at Stortinget i behandlingen
av matsminkedirektivene skulle kunne legge til grunn vurderinger
fra norske fagmyndigheter. Disse medlemmer har merket
seg at stortingsproposisjonen ikke refererer til vurderingene fra
ulike norske fagmyndigheter. Disse medlemmer viser
til Senterpartiets forespørsel til Utenriksdepartementet
av 4. desember 2000 om å få oversendt en egen
sak som inneholder de relevante uttalelser fra helsefaglige myndigheter
og de mest utsatte grupper av befolkningen, samt Regjeringens vurdering
av disse. Disse medlemmer registrerer at departementet
i brev av 5. desember 2000 ikke svarer på forespørselen. Disse
medlemmer mener det er uforsvarlig at Stortinget behandler
proposisjonen uten at fagmyndighetenes uttalelser med Regjeringens
vurdering av disse forelegges Stortinget. Disse medlemmer finner
det derfor naturlig at Stortinget har bedt om å gjennomføre
en åpen høring om matsminkedirektivene.
Disse medlemmer mener mangelen
ved proposisjonen blir desto alvorligere ved at det legges opp til en
rekordrask behandling i næringskomiteen av en sak av så alvorlig
karakter og som angår viktige folkehelsespørsmål. Disse
medlemmer mener man burde ha tatt seg bedre tid til å klarere
Norges standpunkt. Disse medlemmer viser i den forbindelse
til Regjeringens egen vurdering i proposisjonen:
"Kommisjonen har hittil ikke tatt opp spørsmålet
om innlemmelse av direktivene i EØS-avtalen i EØS-komiteen.
Ved ytterligere forsinkelser fra norsk side, er det sannsynlig at
Kommisjonen vil sette spørsmålet på dagsorden
og dermed utløse 6-månedersfristen for avgjørelse
av spørsmålet, og eventuelt midlertidig opphør
av berørt del av avtalen etter ytterligere 6 måneder, dersom
man ikke kommer til enighet."
Disse medlemmer mener føre-var-prinsippet må legges
til grunn for lovgivning om tilsettingsstoff som kan ha negative
konsekvenser for befolkningen. Disse medlemmer er
sterkt bekymret for det langsiktige arbeidet for bedre folkehelse
dersom føre-var-prinsippet ikke følges.
Disse medlemmer viser til Stine
Wohl Semb i Forbrukerrådet i komiteens høring
11. desember 2000:
"Når man spør om det er et brudd
på føre var, sier jeg ja, det er det jo. Her vet
man at det er en liten gruppe som kan få helseproblemer,
og likevel ser det ut til at man vil innføre det. Og når
det gjelder nitrat/nitritt, er det helt mot de rådene
som er gitt fra vitenskapelig hold, så svaret er helt opplagt
ja."
Komiteens medlem fra Senterpartiet viser
til at føre-var-prinsippet er en operasjonalisering av
konseptet om en bærekraftig utvikling.
Dette medlem viser til at det
under EU-debatten var et sentralt ja-argument at EU hadde føre-var-prinsippet
skrevet inn i Maastricht-traktaten. Dette medlem stiller
seg spørrende til hvorfor ja-politikerne er så overbevist
om at EU vil straffe Norge dersom vi tar dette prinsippet i bruk
overfor tilsettingsstoffer i mat. Dette medlem skulle ønske
at det norske politiske systemet for første gang etter
28. november 1994 kunne stå sammen på tvers av
alle skillelinjer i EU- og EØS-striden. Ingen av oss vil
aktivt fremme utviklingen av allergier og astma i den norske befolkningen
- hvis vi kan unngå det. Et Norge som fastholder begrunnede
helsekrav til hvilke tilsettingsstoffer som kan blandes i maten
vår, kan umulig gjøre verken Norge eller EU verre.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre viser til Regjeringens proposisjon
med norske fagmyndigheters vurdering av problemer knyttet til økt
bruk av nitritt og nitrat som kan omdannes til kreftfremkallende
nitrosaminer i kjøttvarer. Nitritt og nitrat tilsettes mat
for å bedre holdbarheten og for å sikre en stabil farge.
Det er sørlige EU-land som er interessert i å kunne
tilsette nitritt og nitrat i kjøttvarer for å hindre matforgiftninger
som angivelig fører til flere dødsfall hvert år.
I disse landene er kjølesystemer mindre utviklet
enn lenger nord i Europa, samtidig som klimaet er varmere.
Disse medlemmer er kjent med
at diversedirektivet tillater nitritt i omtrent de samme matvarene
som norske regler gjør, men i større mengder.
I de fleste aktuelle matvarer godtar diversedirektivet dobbelt så store
mengder av nitritt, i leverpostei fem ganger så store mengder.
Nitrat har i Norge vært tillatt i noen osteslag. Diversedirektivet
tillater nitrat også i kjøttvarer og kryddersild.
Disse medlemmer viser til Regjeringens
egen framstilling i proposisjonen:
"Problemet med tilsetning av nitritt og nitrat til
kjøttvarer er imidlertid ikke først og fremst
knyttet til forekomsten av disse stoffene i seg selv. Hovedbekymringen
er at nitritt kan reagere med aminer i næringsmidlene og
føre til dannelse av kreftfremkallende nitrosaminer. Mengde
nitrosaminer som dannes øker med mengde nitritt/nitrat
tilsatt under produksjonen. Røyking av kjøtt synes å fremme
dannelsen, temperatur har betydning, og det synes som om steking
har en viss innvirkning. … For kreftfremkallende stoffer, som
også kan skade arveanlegg, antas det generelt at det ikke
finnes noen nedre grense der man kan være sikker på at
det ikke skjer svulstutvikling."
Disse medlemmer viser videre
til at proposisjonen slår fast at det er meget vanskelig å anslå nitrosaminers
bidrag til kreftdødelighet. Departementet viser til at
det i Danmark er anslått at nitrosaminer (fra alle kilder)
kan føre til 0,04-0,4 ekstra kreftdødsfall pr.
million mennesker pr. år, og anser dette som en svært
lav risiko. Disse medlemmer gjør oppmerksom
på at det utgjør bortimot to dødsfall
i Norge pr. år. Disse medlemmer går
ut fra at den danske undersøkelsen baserer seg på dagens
inntak av nitritt/nitrat, og ikke på de grenseverdier
som diversedirektivet setter. Det vil være nærliggende å tro
at de nye grenseverdiene for nitritt/nitrat vil føre
til en ytterligere økning i kreftrisikoen.
Disse medlemmer viser til at
EU-kommisjonens vitenskapelige komité for matvarer våren
1996 kom med en krass advarsel mot nitritt, nitrat og sulfitt. Komiteen
fastslo at det er en direkte sammenheng mellom mengden av nitrater
og nitritter i kjøtt og utviklingen av nitrosaminer som
er kreftfremkallende i en grad som gjør at det ikke fins
noen helbredssikker minstegrense. Komiteen konkluderte med at nitritt
og nitrat må ses som "alvorlige helserisikoer", og at bruken
av dem må begrenses mest mulig.
Disse medlemmer viser til at
Statens Næringsmiddeltilsyn har advart mot å tillate
så store mengder av nitritt og nitrat og fremholdt i tillegg
(SNT-informasjonsblad 6. mai.1994):
"Høye mengder nitritt til kjøttprodukter
kan dessuten skjule dårlig hygiene, og det kan derfor være
svært uheldig å tillate bruk i de mengdene som
er foreslått av EU."
Disse medlemmer viser til brev
fra Statens helsetilsyn til næringskomiteen, datert 11.
desember 2000 (vedlagt innstillingen):
"Når det gjelder kreft, trygg mat og nitritt
og nitrat, er det to gode grunner til å unngå økt
bruk av nitritt og nitrat i mat i Norge. Den første grunnen
er den kreftrisikoen som disse stoffene representerer. … Den
andre grunnen til å unngå økt bruk av
nitritt og nitrat i maten i Norge er at det å tillate økt
bruk av disse stoffene, kan virke som en sovepute i forhold til
den innsatsen som gjøres i Norge for å få best
mulig hygiene i forbindelse med matproduksjonen."
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre viser til proposisjonen hvor norske
fagmyndigheter peker på problemer knyttet til azofargene
som kan gi overfølsomhetsreaksjoner hos utsatte grupper.
Azofargene ble, med små unntak, forbudt i Norge i 1978.
Med EØS-avtalen er forbudet myket opp slik at noen av stoffene
nå er tillatt - i små mengder og i svært
spesielle produkter. Fargestoffdirektivet øker tallet på godkjente azofarger
fra 8 til 17, hvorav 12 av dem kan brukes i svært mange
matvarer.
Disse medlemmer viser til Regjeringens
omtale av azofargestoffene i stortingsproposisjonen:
"Azofargestoffer har lenge vært kjent for å kunne utløse
overfølsomhetsreaksjoner hos enkelte. Det er ikke tatt
hensyn til rapporterte overfølsomhetsreaksjoner ved fastsettelsene
av ADI-verdier. Dette har tradisjonelt vært ansett for å være
reaksjoner som bare er knyttet til et mindre antall individer, som
den enkelte selv må ta forholdsregler mot. … De
vanligste symptomene som har vært rapportert er elveblest,
rødme og hevelse i huden, særlig rundt øyne
og munn, åndedrettsbesvær, hodepine og magetarmsymptomer. Reaksjonene
er vanligvis milde, men livstruende eller alvorlige allergiske reaksjoner
har vært rapportert. … En utvidet bruk av azofargestoffer
vil med stor sannsynlighet innebære at flere personer,
spesielt barn med en eller annen form for allergi, vil reagere med
overfølsomhet mot stoffene."
Disse medlemmer viser til brev
fra Utenriksdepartementet til Senterpartiets stortingsgruppe, datert
5. desember 2000, der man slår fast at det er stor usikkerhet
knyttet til hyppigheten av reaksjoner mot azofargestoffene. Departementet
anslår at 0,1-0,2 pst. av norske barn kan reagere på azofargestoffer,
og finner dette å være en svært liten
risiko. Disse medlemmer finner det provoserende at
prosentandel for sterkt rammede allergikere blir brukt på denne
måten. Dette er mennesker som det er grunn til å hensyn
til, selv om de bare skulle utgjøre noen tusen mennesker.
Det er særlig grunn til å ta hensyn til disse
menneskene når godkjennelse av azofargene er et helt unødvendig
tiltak. Disse medlemmer mener Regjeringen skyver ansvaret
for å unngå overfølsomhetsreaksjoner
over på den enkelte istedenfor å ta et ansvar
selv.
Disse medlemmer viser til generalsekretær Arne
Heimdal i Norges Astma- og Allergiforbunds omtale av omfanget av
matproblemer i den norske befolkningen, i komiteens åpne
høring 11. desember 2000:
"Det vi vet, er at medisinske eksperter sier at 20
pst. av befolkningen har matproblemer, og at problemet er økende
når det gjelder barn. Det har skjedd en enorm økning
av allergi de siste 20 år. For 20 år siden snakket man
om at 10 pst. av befolkningen var så allergisk at de måtte
søke lege én eller flere ganger i året,
i år sier de samme leger 40 pst."
Disse medlemmer viser videre
til generalsekretær Arne Heimdal i Norges Astma- og Allergiforbunds vurdering
av de menneskelige konsekvensene, i komiteens åpne høring
11. desember 2000:
"Grenseverdiene for tillatte mengder tilsetningsstoffer
vurderes ut fra hva friske mennesker tåler, - men det tas
ikke hensyn til at en stor gruppe personer med matvareallergi og
matvareintoleranse har nedsatt toleransegrense også for
andre stoffer enn dem som de i utgangspunktet reagerer mot. … Personer
som allerede må begrense sitt kosthold på grunn
av bestanddeler i maten som ikke tåles, vil få ytterligere
en faktor å ta hensyn til. Dette vil spesielt være
et problem for barn som kan oppleve det stigmatiserende å ikke
få lov til å spise mat som serveres. Å utelate
en rekke matvarer fra kosten vil også kunne få ugunstige
ernæringsmessige virkninger."
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre viser til proposisjonen hvor det
vises til at norske fagmyndigheter mener det er problemer knyttet
til søtstoffet cyklamat som i store mengder kan gi testikkelskade
og nedsatt sædkvalitet.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti
og Venstre er kjent med at innlemmelse av søtstoffdirektivet
vil føre til at antall godkjente søtstoffer øker,
at det kan brukes mer søtstoffer og at søtstoffer
kan anvendes i flere matvarer enn i dag. De mest betydelige helsemessige
konsekvensene av økt bruk av søtstoffer er knyttet
til økt bruk av cyklamat. Det er diabetikere, og spesielt
barn med diabetes, som kan få et inntak av cyklamat som
overstiger akseptabelt daglig inntak (ADI). Direktivet åpner
for bruk av cyklamat i flere nye matvarer. Disse medlemmer er
kjent med at EUs Vitenskapskomiteen for næringsmiddel har
senket verdien for akseptabelt daglig inntak vesentlig. Disse
medlemmer legger stor vekt på at Regjeringen har
varslet at Norge vil be om en overgangsordning, slik at norske regler
kan opprettholdes inntil EU har vedtatt nye grenseverdier som er
lavere. Disse medlemmer forutsetter at Regjeringen
legger til rette for at den enkelte forbruker ikke får
for mye av stoffet cyklamat, at forbrukerne får tilgang
til god informasjon og matvarer er godt merket.
Komiteens medlem fra Senterpartiet er kjent
med at dersom søtstoffdirektivet tas inn i EØS-avtalen,
vil antall godkjente søtstoffer øke, en større mengde
av søtstoffer kunne tilsettes, og søtstoffer kunne
tilsettes flere matvarer enn i dag. I sum må en regne med
at det samlede forbruket av slike søtstoffer kan bli flerdoblet
i forhold til i dag.
Problemet med økt forbruk av sterke
søtstoffer er at personer med et stort inntak av "light"-produkter
får et inntak av slike søtstoffer over ADI (Rapport
3-93 fra Statens næringsmiddeltilsyn). De svake søtstoffene regnes
ikke som helseskadelige, men i større mengder kan de gi
diaré. Statens næringsmiddeltilsyn ser det derfor
som svært uheldig at direktivet ikke setter tak på hvor
store mengder som kan brukes av det enkelte stoff (SNT-informasjonsblad
6.5.1994).
Cyklamat kan i dag bare tilsettes saft, brus
og cider. Søtstoffdirektivet tillater cyklamat også i
en stor og mangfoldig gruppe kalt "desserter og liknende produkter",
i melkedrikker, sjokolade, sukkertøy, iskrem, hermetisk
frukt, syltetøy, diettbakst og andre diettvarer.
Dette medlem har vanskelig for å se
at økt merking skal kunne gi et tilstrekkelig vern for
utsatte grupper. Mange av de som kjøper disse produktene
er barn, som man ikke kan forvente leser varedeklarasjon med liten
skrift.
Dette medlem viser til brev av
5. desember 2000 fra Utenriksdepartementet, hvor det går
fram at den nye ADI-verdien for cyklamat ikke omfatter bordsøtningsmidler. Dette
medlem finner det påfallende at bordsøtningsmidler,
som vel er mellom de produktene som inneholder mest søtningsstoff
og som blir brukt av mange, ikke er tatt med i ADI. Dette
medlem finner det også vanskelig å se
grunnen til at kostholdet til barn, diabetikere og spesielt diabetiske
barn, ikke er spesielt studert og spesielt tilgodesett ved utformingen av
regelverket for tilsetting av cyklamat.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre viser til Stortingets behandling
av følgende forslag, lagt fram i mars 1996 av Paul Chaffey
(Sosialistisk Venstreparti):
"Stortinget ber Regjeringen varsle at Norge i EØS
vil nedlegge veto mot rådsdirektivene 94/35/EC
(søtstoffer i mat), 94/36/EC (fargestoffer
i mat) og 95/2/EC (andre tilsettingsstoffer i
mat enn fargestoffer og søtstoffer)."
Mindretallet i utenrikskomiteen, Senterpartiet,
Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti, støttet
forslaget. Flertallet, Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet,
viste til at Regjeringen nylig hadde bestemt seg for å legge
fram en stortingsproposisjon om matsminkedirektivene og ville vente
med å ta standpunkt til den stortingsbehandlingen som da
ville komme. Disse medlemmer minner om at flertallet begrunnet
sin holdning med at:
"Stortinget vil da kunne legge til grunn vurderinger fra
norske fagmyndigheter."
Disse medlemmer viser til regjeringen
Jaglands St.meld. nr. 40 (1996-1997) Matkvalitet og forbrukertrygghet,
som skjerper profilen i den norske motstanden mot matsminkedirektivene.
Regjeringen Jagland fastslo at:
"Regjeringen legger til grunn at det ikke skal tillates bruk
av tilsetningsstoffer i Norge der det foreligger faglige vurderinger
som tilsier at inntak av slike stoffer innebærer helsefare
for forbrukerne generelt, eller spesielle forbrukergrupper ut fra
norsk kostholdsmønster. Regjeringen mener det foreligger
faglige vurderinger som gir grunnlag for å opprettholde
nasjonale bestemmelser for fem azofargestoffer, søtstoffet
cyklamat og konserveringsmidlene nitrat og nitritt."
Disse medlemmer viser videre
til at regjeringen Bondevik i desember 1998 sendte en søknad
til EU-kommisjonen om noen unntak fra matsminkedirektivene, som
ytterligere skjerpet profilen i den norske motstanden mot matsminkedirektivene
ved at man ba om unntak fra EUs regelverk for 11 azofargestoffer,
for konserveringsmidlene nitrat og nitritt og for søtstoffet cyklamat.
Disse medlemmer viser til at
norske myndigheter i etterkant av avslaget på Norges søknad
om å opprettholde nasjonale bestemmelser for en rekke stoffer, har
tatt opp mulighetene for alternative løsninger med Kommisjonen. Disse
medlemmer tar til etterretning at Regjeringen i proposisjonen
beskriver alternativene slik:
"Enten å gjennomføre de tre tilsetningsstoffdirektivene,
eller at EFTA som EUs motpart i EØS-avtalen reserverer
seg mot å innlemme direktivbestemmelsene i EØS-avtalen.
Dette er en rett som framgår av EØS-avtalens art.
102."
I tillegg mener Regjeringen iflg. proposisjonen
det vil kunne være mulig å oppnå en overgangsordning
for søtstoffdirektivet, slik at dagens norske regler beholdes til
eventuelt nytt direktiv blir vedtatt.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre viser til at Danmark og Sverige
i årevis har prøvd å unngå de tre
EU-direktivene om matsminke. I Danmark stemte Folketinget enstemmig
mot å godta direktivene da de var til politisk behandling
i EU i 1994. Etter at direktivene var vedtatt, har den danske regjeringen
søkt EU-kommisjonen om å få unntak for
reglene om nitrat, nitritt og sulfitt. Sverige måtte godta
to av direktivene da landet ble medlem av EU i 1995. Den svenske
regjeringen har siden søkt om å få unntak
for azofargestoffene. Både Danmark og Sverige har forsøkt å bruke "miljøgarantien"
i Romatraktatens artikkel 100a.4. Vinteren 1999 avviste Kommisjonen
den svenske søknaden om å ta i bruk "miljøgarantien"
mot azofargestoffene, da den ikke kunne se at disse stoffene var
farligere i Sverige enn lenger sør i Europa. Oktober 1999 avviste
Kommisjonen den danske søknaden om å ta i bruk
"miljøgarantien", da den ikke var villig til å godta at
nitritt, nitrat og sulfitt er mer helsefarlig i Danmark enn i andre
EU-land. Danmark brakte i januar 2000 Kommisjonens avslag på anmodning
om videreføring av nasjonale bestemmelser for nitritt/nitrat
inn for EF-domstolen.
Disse medlemmer viser til stortingsproposisjonens
omtale av Danmarks sak mot EF-domstolen:
"Det er fra dansk side lagt vekt på at direktivet
ikke bygger på anbefalinger fra EUs vitenskapelige komité for
næringsmidler (SCF) når det gjelder tillatt mengde tilsatt
nitritt/nitrat. … Norge kommer til å intervenere til
støtte for Danmark."
Disse medlemmer stiller seg bak
at Norge intervenerer til støtte for Danmark. Dette vil
gi Danmark verdifull støtte i arbeidet med å få omgjort
Kommisjonens beslutning. Dersom Norge reserverer seg mot diversedirektivet,
støtter Norge Danmarks kamp for et fortsatt stramt regelverk
for nitritt/nitrat på en aktiv måte.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre viser til uttalelsen fra norske
næringsmiddelprodusenter og dagligvarebransjen, gjengitt
i stortingsproposisjonen:
"EUs regelverk tillater mer nitritt/nitrat
og azofargestoffer i næringsmidler enn dagens norske regelverk. Organisasjoner
som representerer næringsmiddelprodusenter og dagligvarebransjen
i Norge har en holdning om ikke å endre dagens praksis
med hensyn til bruk av disse stoffene i næringsmidler på det
norske markedet, selv om EUs regelverk tas inn i norske bestemmelser."
Disse medlemmer ser positivt
på den holdning som norske næringsmiddelprodusenter
og dagligvarekjeder her uttrykker. Dette fratar imidlertid ikke
myndighetene ansvar for å sikre folkehelsa, og må i
en helhetsvurdering fra Stortingets side veies opp mot dette hensynet.
Disse medlemmer vil understreke
at man ikke har noen garanti for framtiden i forhold til oppslutning om
en slik holdning som norske produsenter og dagligvarekjeder i dag
gir uttrykk for. Disse medlemmer viser til konstituert
helsedirektør Lars Hanssen i komiteens åpne høring
11. desember 2000:
"Det er likevel slik at ulike utviklingstrekk som endrede
produksjonsforhold, endring i matimporten eller handelsstrukturen,
endringer på eiersiden i næringsmiddelsektoren,
konkurranseforhold m.v. kan bidra til å endre innholdet
i et slikt samarbeid."
Disse medlemmer merker seg Utenriksdepartementets
understreking av at det ikke ligger noen juridisk bindende avtale
til grunn, uttrykt av statssekretær Espen Barth Eide i
komiteens åpne høring 11. desember 2000:
"Hvis vi her snakket om en avtale eller en overenskomst
som noe som hadde en juridisk bindende effekt, har han åpenbart
rett, men det er heller ikke det det er snakk om… Det er
fremført klart og tydelig, men det er ikke fremført
i form av en avtale verken dem imellom, med oss eller med noen annen
part."
Disse medlemmer viser til brev
fra Næringsmiddelbedriftenes Landsforening (NBL), datert
11. desember 2000, der NBL gir sin vurdering av den uttalte holdning:
"NBL har stilt seg bak en felles uttalt holdning
om dette fra norsk næringsmiddelindustri og dagligvarehandel.
Denne holdningen er uttalt samtidig som NBL ønsker å forholde
seg til et klart regelverk som er harmonisert med EU… Vår
holdning er også basert på at man ikke taper i
konkurranse med tilsvarende importerte produkter på det
norske markedet."
Disse medlemmer viser til at
viktige forbrukerinteresser ber myndighetene ta ansvar for å fortsatt sikre
et høyt beskyttelsesnivå gjennom lovverket. Disse
medlemmer viser til Stine Wohl Semb fra Forbrukerrådet
i komiteens åpne høring 11. desember 2000:
"Derfor er det vi også prøver å skyve
ansvaret tilbake til dere politikere, og si at det som har med helse å gjøre,
skal bestemmes på regelverksiden og ikke overlates til
meg som forbruker."
Disse medlemmer viser til Øyvind
Rognvær fra Landsorganisasjonen i Norge, som representerer
800 000 forbrukere, i komiteens åpne høring 11.
desember 2000:
"Dersom Stortinget til tross for dette velger å implementere
de tre direktivene, er det ganske sikkert at folks tillit til matsikkerheten
vil bli redusert. Vi har tidligere hørt at noe av det som
kjennetegner norske forbrukere framfor andre europeiske forbrukere,
er den sterke myndighetstiltroen. Og spesielt fordi vi ikke kan se
noe særlig annet enn utenrikspolitiske begrunnelser for
et slikt vedtak, vil det være veldig vanskelig å forklare
overfor forbrukerne hvorfor en går inn for disse endringene."
Disse medlemmer viser til hva
informasjonsdirektøren i Coop Norge, Bjørn V.
Kløpstad, sier (Nationen, 5. oktober 2000):
"Det er ynkelig hvis Jagland prøver å slå politisk mynt
på noe som var et oppriktig utspill fra oss om å ta forbrukerne
på alvor. Forbrukerne ønsker ikke flere tilsetningsstoffer.
Jeg håper ikke det er Jaglands taktikk at han kan gamble
med at vi rydder opp i myndighetenes helsepolitikk, mens han slipper å krangle
med EU."
Disse medlemmer mener
at en felles uttalt holdning fra norske næringsmiddelprodusenter
og dagligvarebransjen er svært positiv, men ikke et alternativ
til lovforbud.
Komiteens medlem fra Senterpartiet viser
til at man aldri kan garantere hvem som i framtida vil slutte opp
om en slik holdning. Dersom vi godtar matsminkedirektivene har vi
gitt fra oss lovgivingsmyndigheten til EU på det området
som disse direktivene omhandler. Norge kan dermed ikke på selvstendig
basis gjeninnføre det gamle regelverket dersom den uttalte
holdningen fra norske næringsmiddelprodusenter og dagligvarebransjen
ikke viser seg å være tilstrekkelig for å sikre
hensynet til folks helse. Statens næringsmiddeltilsyn kan
heller ikke håndtere dette gjennom å føre
kontroller i henhold til det gamle regelverket. Dette bekreftes
i brev fra departementet til Senterpartiets stortingsgruppe datert
13. desember 2000 med svar på spørsmål
datert 12. desember 2000.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre registrerer at Regjeringen ønsker å legge
et større ansvar på den enkelte forbruker, blant
annet gjennom merking av produkter. Disse medlemmer vil
understreke at bedre merking av varer er et viktig forbrukerkrav,
men at dette virkemiddelet ikke vil være tilstrekkelig
for å sikre forbrukerne mot helseskadelige stoffer. Disse medlemmer viser
til direktør i Forbrukerrådet, Per Anders Stalheim,
i komiteens åpne høring 11. desember 2000:
"Det er liksom vårt prinsipielle standpunkt,
også at merking og informasjon er nødvendig, men
ikke tilstrekkelige virkemidler, og at det er alltid en avveining hva
man selv skal vite og vurdere, og hva andre skal ha bestemt på forhånd
så man slipper å ta risiko eller kjenne egenskaper
ved alle produkter. I den forbindelse legger vi også vekt
på at folk har en helt annen oppfatning av risiko påført
av andre enn en selvpålagt risiko, som røyking
og annet vi har vært innom i dag."
Disse medlemmer viser videre
til Bjørn Erikson fra Landsorganisasjonen i Norge, som
representerer 800 000 forbrukere i komiteens åpne høring
11. desember 2000:
"Imidlertid er det slik at det er svært
vanskelig for den enkelte forbruker å orientere seg om
disse forholdene. Derfor er vi helt avhengige av at myndighetene, og
jeg understreker myndighetene, trekker opp et regelverk som gir
den nødvendige regulering."
Disse medlemmer viser til Astma-
og allergiforbundets innlegg i komiteens åpne høring
11. desember 2000:
"Det er ikke akseptabelt å overlate til
den enkelte å skulle unngå disse stoffene. Det
vil være umulig å vite om maten inneholder disse
stoffene når mat serveres utenfor hjemmet. Vi går
mer og mer på restaurant, - spiser i kantiner, i barnehager
og på skolearrangementer. Det er en kjensgjerning at kunnskapen
ute er liten i forhold til hvilke matvarer som kan forårsake
matvareallergi og matvareintoleranse."
Disse medlemmer viser til Heidi
Sørensen fra Nettverk for mat og miljø, som representerer
20 organisasjoner med til sammen ca. 400 000 medlemmer, i komiteens åpne
høring 11. desember 2000:
"Ansvaret for at den maten som tilbys i butikken, ikke
skal være helsefarlig, er et ansvar som myndighetene har
og bør fortsette å ha. Det ansvaret må ikke
privatiseres ned til den enkelte som kanskje er spesielt disponert
for å få matallergi… Hvis Stortinget
vedtar å svekke det norske regelverket for matsminke, er
det å ta en unødvendig risiko på vegne
av forbrukerne, som generelt sett ønsker at man skal ha
en føre-var-holdning. Man skal la tvilen komme naturen,
miljøet og forbrukerne til gode."
Disse medlemmer vil understreke
sin bekymring for den uavklarte situasjon som oppstår knyttet
til regelverket for merking av eksempelvis kjøtt. Ingen instanser
har så langt gitt svar på hvordan man skal merke
i en situasjon der man opererer med én grense som er godkjent
i henhold til lovverket og en annen grense som er den helsemessige
anbefalte. I dette tilfellet overlater man ikke bare til forbrukeren å sette
seg inn i hvilke tilsetningsstoffer som er i et produkt, men også mengden
av dette stoffet i produktet. Disse medlemmer mener
dette er en kunnskap som den vanlige forbruker ikke kan forventes å sitte
inne med.
Disse medlemmer vil vektlegge
at dess flere områder man legger opp til at forbrukeren
skal ta ansvar, dess vanskeligere blir det å være
forbruker. Det blir også vanskeligere for myndighetene å opplyse
forbrukerne om helserisiko ved inntak av ulike stoffer, når antallet
stoffer som befinner seg i gråsonen øker.
Disse medlemmer stiller spørsmålstegn
ved hvilken merking av produkter man kan iverksette uten at det
blir oppfattet som en skjult handelshindring mot en lovlig omsatt
vare.
Disse medlemmer vil avvise en
argumentasjon som bygger på at vi kan godta innholdet i
matsminkedirektivene fordi det allerede finnes produkter på markedet
som er farligere. Myndighetenes oppgave må være å redusere
helserisikoen for norske forbrukere, ikke minst når dette
gjelder basismatvarer. Disse medlemmer viser til
vedlagte brev fra Statens helsetilsyn, datert 11. desember 2000:
"Norsk politikk for å beskytte folkehelsen
har imidlertid ikke trukket den konklusjon at dette skal innebære
at vi ikke skal iverksette tiltak overfor "små" faktorer
selv om det finnes andre faktorer som er viktigere. En samordnet
strategi for å beskytte og fremme befolkningens helse må ha
en bred tilnærming."
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterparti og Venstre viser til EØS-avtalens bestemmelser
om innlemmelse av nytt regelverk i avtalen. Vedtak om å innføre
nytt regelverk i EØS-avtalen gjøres i EØS-komiteen,
hvor EU og EFTA møter med hver sin stemme. I henhold til
EØS-avtalen artikkel 93.2 må alle vedtak være
enstemmige. Det betyr at ethvert EFTA-land kan motsette seg et nytt direktiv
eller forordning. Det er ikke noe rettslig krav til begrunnelse
for å bruke denne reservasjonsretten.
Disse medlemmer viser til at
alle vedtak i EU som omhandler det indre marked (artikkel 100),
det vil si de fleste saker som omfattes av EØS-avtalen,
etter vedtakelsen av Enhetsakten i 1985 skjer ved kvalifisert flertall.
Det betyr at hvert enkelt EU-land ikke kan forhindre vedtakelse
av nytt regelverk gjennom å legge ned veto. Det enkelte
medlemsland har heller ingen generell reservasjonsrett mot å innføre
vedtatt regelverk. Her har Norge en rett gjennom EØS-avtalen
som det enkelte EU-land ikke har.
Disse medlemmer viser til EØS-avtalens
art. 102, som regulerer prosedyren ved manglende enighet i EØS-komiteen.
Hvis EU og EFTA/Norge ikke er enig om noe annet innen 12
måneder, settes den direkte berørte delen av avtalens
vedlegg midlertidig ut av kraft. Hva som er den direkte berørte
delen, skal avgjøres av EØS-komiteen, hvor EU
og EFTA er likeverdige parter. Vedtak forutsetter enstemmighet.
Regelverk i et annet vedlegg kan uansett ikke settes ut av kraft.
Disse medlemmer vil understreke
at EU, i henhold til Avtalens artikkel 112, ikke kan iverksette
et hvilket som helst beskyttelsestiltak dersom det ikke oppnås
enighet i EØS-komiteen i henhold til prosedyrene i Avtalens
artikkel 102. Disse medlemmer viser til St.prp. nr.
100 (1991-1992):
"Artikkelen fastslår at beskyttelsestiltak
skal begrenses til det strengt nødvendige med hensyn til
omfang og varighet for å rette opp situasjonen. Slike tiltak
skal velges som minst mulig forstyrrer Avtalens funksjon."
Disse medlemmers vurdering er
at en norsk reservasjon mot å innføre nytt regelverk
bør møte forståelse internt i EU dersom
den kan begrunnes ut fra hensynet til helse, miljø og sikkerhet
og at den bygger på føre var-prinsippet, som Avtalens
innledning fastslår skal ligge til grunn for samarbeidet.
Komiteens medlem fra Senterpartiet vil påpeke
at et samtykke til å delta i en EØS-komitébeslutning
om innlemmelse av et eller flere av matsminkedirektivene i EØS-avtalen,
innebærer at Norge godtar EU som lovgiver for hele det
området som det/de aktuelle direktiv(er) omhandler.
Norge blir dermed forhindret fra å gjeninnføre
dagens norske regelverk med mindre EU ønsker å gjøre
det samme. Norge blir likeledes forhindret fra å innføre
et strengere regelverk enn EU på ethvert område
som disse direktivene omfatter.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti,
Senterpartiet og Venstre vil arbeide for at norsk regelverk
forbedres på de områder der det viser seg at EU
eller andre har utviklet et regelverk som gir forbrukerne et bedre
helsemessige vern og trygghet. Dette er imidlertid ikke et argument
for å godta et mindre strengt regelverk på andre
områder.
Disse medlemmer vil minne om
at Norge så langt ikke har benyttet reservasjonsretten
som følger av EØS-avtalens artikkel 93.2.
Disse medlemmer viser til tidligere
statsminister Gro Harlem Brundtland i stortingsdebatten om EØS 15.-16.
oktober 1992:
"Regjeringen vil aktivt bruke de nye mulighetene
til å forme morgendagens regelverk i Europa. Og vi vil være
rede til å bruke den retten avtalen gir oss, til å motsette
oss at forslaget blir en felles EØS-regel, dersom vi finner
det nødvendig. (…)
Vi har ikke kjempet
fram det regelverket i EØS-avtalen uten grunn. Vi har gjort
det fordi om nødvendig skal det også kunne tas
i bruk."
Disse medlemmer er enig med Regjeringen
i at det påhviler Norge et ansvar for å følge
opp avtalen. Hvis EU kan dokumentere at deres handelsinteresser blir
rammet av at Norge nekter å implementere matsminkedirektivene
fullt ut, bør Norge i EØS-komiteen være åpen
for å diskutere hvordan dette kan kompenseres.
Disse medlemmer vil imidlertid
understreke at ansvaret for oppfølging av avtalen er et
gjensidig ansvar for begge avtaleparter. I dette ligger også en respekt
for en parts rett til å benytte seg av de virkemiddel som
ligger i avtalen. Det påhviler EU et ansvar for å ikke
iverksette beskyttelsestiltak som er mer inngripende enn nødvendige
for å gjenopprette balansen i avtalen.
Disse medlemmer registrerer Regjeringens påstand i
proposisjonen om at en norsk reservasjon vil få vidtrekkende
konsekvenser for norsk eksportindustri. Dette er lite dokumentert
eller drøfta i proposisjonen. Det har heller ikke framkommet
opplysninger i forbindelse med komiteens behandling av saken, som
skulle tilsi en slik holdning. Disse medlemmer vil påpeke
at EU er forpliktet til å opptre i henhold til Verdens
Handelsorganisasjons (WTO) proposjonalitetsprinsipp, i tillegg til
de forpliktelser som ligger i EØS-avtalen.
Disse medlemmer vil understreke
at EU ikke kan iverksette et hvilket som helst beskyttelsestiltak. Beskyttelsestiltak
skal være innenfor samme del av det berørte vedlegg
til avtalen. Beskyttelsestiltaket skal videre stå i forhold
til virkningene for EU av et veto fra EFTA-siden. Disse medlemmer viser
til statssekretær Espen Barth Eide i komiteens åpne
høring 11. desember 2000:
"På det direkte spørsmålet
har du rett i at jeg på ingen måte tror EU vil
gå løs på vår fiskeeksport,
jeg tror de vil finne reaksjonsformene innenfor næringsmiddeldelen
vedlegg II."
Dette synspunkt har også kommet til
uttrykk fra EU-kommisjonen. På spørsmål
om EU kan gripe inn overfor norsk eksport, for eksempel av fisk,
hvis Norge legger ned veto mot matsminkedirektivene, svarte daværende
leder for EU-kommisjonens delegasjon i Norge, John Maddison (Dagsavisen
11. desember 1999):
"Nei, vi vil holde oss til dette området."
Disse medlemmer forutsetter at
EU forholder seg til det regelverket som er nedfelt i EØS-avtalen,
og ikke kommer med beskyttelsestiltak som er mer vidtrekkende enn
det avtalen gir grunnlag for.
Komiteens medlem fra Senterpartiet mener
det vil skade norske interesser å bidra til spekulasjoner
om mer vidtrekkende beskyttelsestiltak enn det avtalen gir rom for.
Dette kan i verste fall bidra til at Kommisjonen endrer sin holdning
til i hvilken grad og på hvilke områder beskyttelsestiltak
bør iverksettes. Dette medlem vil derfor
advare mot den vurdering av eventuelle beskyttelsestiltak som statssekretær Espen
Barth Eide inviterer til i komiteens åpne høring 11.
desember 2000:
"Men det er svært viktig å understreke
at kommisjonen ikke forsvarer hvert enkelt direktiv fordi de er
spesielt opptatt av f.eks. cyklamat. Kommisjonen forsvarer et prinsipp
om at beslutningene om beskyttelsesnivå skal fattes på fellesskapsnivå,
slik at man kan handle fritt med produkter - og derfor er kommisjonens
interesser dette. Dette går langt utover den mulige kommersielle
interesse i eventuell eksport av nettopp disse varene."
Dette medlem konstaterer at departementet
i brev datert 13. desember 2000 til Senterpartiets stortingsgruppe
med svar på spørsmål datert 12. desember 2000,
ikke har kunnet angi på hvilken måte beskyttelsestiltak
fra EU på en eventuell norsk reservasjon på disse
direktiver, konkret kan få innvirkning på norsk eksport.
Dette medlem vil vektlegge at
den økonomiske konsekvensen for EU av at matsminkedirektivene
ikke blir innlemmet i EØS-avtalen, vil være svært
begrenset. Et slikt resultat vil ikke innebære noen nye
handelshindringer, men en videreføring av dagens situasjon.
Dette medlem viser til proposisjonen,
der det fremkommer at 95 pst. av kjøtt som omsettes på det norske
markedet, er norskprodusert.
Dette medlem vil understreke
at dersom EU skal kunne iverksette legitime beskyttelsestiltak i
henhold til EØS-avtalen, må man kunne sannsynliggjøre
at næringsliv i EU vil tape økonomisk på at
de nye grenseverdiene ikke blir innført i Norge. Det vil
i så fall bety at EU mener at næringslivet har
til hensikt å tilby varer til det norske markedet som inneholder
stoffer eller grenseverdier for stoffer som ikke er tillatt på det norske
markedet i dag. Dess mer omfattende beskyttelsestiltak EU eventuelt
måtte true med, dess større tap av inntekter ser
de for seg ved at Norge opprettholder dagens regelverk. Man uttrykker
i så fall en forventning om at den faktiske situasjon i
Norge vil endre seg vesentlig. Det vil i så fall være
enda viktigere for Norge å bruke reservasjonsretten som
ligger i EØS-avtalen.
Dette medlem vil vektlegge at
Norge gjennom prosessen har søkt å innta en konstruktiv
holdning, og strukket seg så langt man har følt
det har vært faglig grunnlag for å kunne forsvare.
Norge har i løpet av prosessen implementert store deler
av direktivene. EU har ikke rikket seg en millimeter.
Dette medlem vil understreke
betydningen av at enkeltland går foran og opprettholder
et strengere regelverk enn andre. Dette medlem viser
til direktør i Forbrukerrådet, Per Anders Stalheim,
i komiteens åpne høring 11. desember 2000:
"Vi er ikke fornøyd med at regelverket svekkes,
selv om vi tror det finnes motmekanismer som gjør at risikoen
ikke øker i særlig grad. Det er fordi vi har sett
i europeisk sammenheng at det har vært en fordel at det har
vært noen land som har villet ta forbrukerhensyn i sterkere
grad enn andre. Det er jo en forutsetning for å nå fram
i internasjonal sammenheng at noen vil noe."
Dette medlem mener at bruk av
reservasjonsretten i forhold til matsminkedirektivene vil ha svært begrenset økonomisk
konsekvens for EU. De beskyttelsestiltak som EU eventuelt vil sette
i verk, må stå i forhold til dette faktum.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti
og Venstre viser til merknader over, og vil på dette
grunnlag gå imot innlemmelse av diversedirektivet (95/2/EF)
og fargestoffdirektivet (94/36/EF) og vil derfor
stemme imot innstillingens I nr. 1 og 2. Disse medlemmer viser
til at Kommisjonen har signalisert at grenseverdiene i søtstoffdirektivet
for å bruke cyklamat trolig vil bli endret på grunnlag
av at Vitenskapskomiteen for næringsmiddel i EU har senket
verdier for akseptabelt daglig inntak vesentlig. Disse medlemmer slutter
seg derfor til at Norge ber om en overgangsordning knyttet til tillatte
grenseverdier for bruk av cyklamat fram til EU har vedtatt nye og
lavere grenseverdier. På denne bakgrunn gir disse
medlemmer sitt samtykke til at Norge deltar i EØS-komitébeslutning
om innlemmelse av søtstoffdirektivet (94/35/EF)
i EØS-avtalen, og stemmer for innstillingens I nr. 3.
Komiteens medlem fra Senterpartiet mener
matsminkedirektivene på viktige punkter vil svekke det
helsevernet som norske forbrukere nyter godt av. Disse medlemmer vil
understreke følgende i proposisjonen:
"Allergi- og overfølsomhetsreaksjoner har
i liten grad blitt tatt hensyn til ved helserisikovurderingene av tilsetningsstoffer."
Dette medlem kan ikke se at det
fra Regjeringens side er frambragt noen helsemessige argumenter
for å tillate de nye grenseverdiene og de nye stoffene
som proposisjonen omtaler. Det har heller ikke framkommet slike
opplysninger i høringen.
Dette medlem viser til at det
ikke er framlagt noe behov for disse stoffene fra industriens side.
Tvert imot er det framkommet en holdning om at et slikt behov ikke
foreligger og man heller ikke har til hensikt å benytte
de muligheter som et mindre strengt regelverk vil gi.
Dette medlem viser til at Regjeringen
i proposisjonen understreker at det er usikkerhet knyttet til omfanget
av helseskadelige virkninger som følge av økt
bruk av de tilsetningsstoffer som proposisjonen omtaler. Regjeringen
understreker selv at det er vanskelig å anslå nitrosaminers
bidrag til kreftdødelighet, hyppigheten av reaksjoner mot
azofargestoffene og manglende studier av virkningen av cyklamat
på utsatte grupper som barn, diabetikere og spesielt diabetiske
barn. Dette medlem mener Regjeringen lar føre-var-prinsippet
vike for hensynet til en friest mulig vareflyt også for
matvarer.
Dette medlem viser til at komiteens åpne
høringer ikke har bidratt til å fjerne denne usikkerheten. Tvert
imot har uttalelser fra helsefaglige myndigheter ført til økt
usikkerhet rundt omfanget av virkning av de tilsetningsstoffer som
tidligere er blitt utpekt som helseskadelige dersom mengdene øker.
Dette medlem vil påpeke
at de tiltak som fra Regjeringens side blir skissert for å rettferdiggjøre
et mindre strengt regelverk, isolert sett kan være gode
tiltak, men at disse tiltakene ikke vil være tilstrekkelige for å sikre
hensynet til forbrukerinteressene.
Dette medlem vil legge avgjørende
vekt på vurderinger av direktivene som ulike organisasjoner
som representerer store grupper av forbrukere har framført. Dette
medlem viser til de klare uttalelser og anbefalinger som
er brakt på bordet fra organisasjoner som representerer
den mest utsatte delen av befolkningen.
Dette medlem viser til at påstanden
om vidtrekkende beskyttelsestiltak fra EUs side mot norsk eksportnæring
ved norsk reservasjon ikke er blitt sannsynliggjort ved høringene
og ved de svar som er gitt på spørsmål
til departementet. Dette medlem vil vise til at både
WTO-avtalens proporsjonalitetsprinsipp og EØS-avtalens
bestemmelser i artikkel 111-113 er sterkt begrensende for de beskyttelsestiltak
som EU eventuelt måtte ønske å iverksette.
Dette medlem vil legge føre-var-prinsippet
til grunn.
Dette medlem finner
det derfor nødvendig at Norge reserverer seg mot innlemmelse
av de tre matsminkedirektivene, og vil stemme imot innstillingens
I.