Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Astrid Marie Nistad, Jan Petter Rasmussen og Ane Sofie Tømmerås, fra Kristelig Folkeparti, Finn Kristian Marthinsen og Åse Wisløff Nilssen, fra Fremskrittspartiet, Jan Simonsen og Jørn L. Stang, fra Høyre, lederen Kristin Krohn Devold og Bjørn Hernæs, og fra Senterpartiet, Tor Nymo, vil henvise til at hovedproblemstillinger knyttet til behandling av personer som ønsker å skifte kjønn ligger under Sosial- og helsedepartementets område. Forslaget i Dokument nr. 8:35 (2000-2001) er forelagt helseministeren som har avgitt uttalelse i brev til komiteen av 14. februar 2001, jf. vedlegg.

Komiteen viser til at kjønnsskifteoperasjoner i dag kan skje med vedkommendes samtykke i henhold til medisinske indikasjoner.

Komiteen vil understreke at de generelle reglene om spesialisthelsetjenesten og pasientrettigheter ivaretar i dag de transseksuelles tilgang til behandling på linje med andre som har behov for helsehjelp. Det vises til lov av 2. juli 1999 nr. 63 om pasientrettigheter § 2-1 om rett til nødvendig helsehjelp. Denne bestemmelsen gir pasienter en rett til nødvendig helsehjelp dersom bestemte vilkår er oppfylt. Helseministeren antar i nevnte brev til komiteen at transseksuelle som ønsker å skifte kjønn, ofte vil kunne oppfylle vilkårene og falle inn under rett til nødvendig helsehjelp.

Det vises videre til at Rikshospitalet har et tilbud til denne pasientgruppen, hvor det er engasjert psykiater, hvor nye pasienter på venteliste evalueres, og hvor pasienter som venter på kirurgisk behandling kan sendes til utlandet, eksempelvis Belgia, som har ekspertise på kjønnskonvertering.

Komiteen har merket seg at til tross for at ulike forhold knyttet til transseksuelle synes å være dekket under generelle lovbestemmelser, vil departementet likevel vurdere behovet for en særlov på dette området for eventuelt å gi klarere retningslinjer i forbindelse med transseksuelle og kjønnsskifteoperasjoner. Komiteen merker seg at det bl.a. skal undersøkes hvordan slike spørsmål er håndtert i andre land.

Komiteen ber om at det gis en tilbakemelding om denne vurderingen ved en egnet anledning.

Komiteen vil på bakgrunn av de signaler som fremkommer i uttalelsen fra helseministeren anbefale at Dokument nr. 8:35 (2000-2001) vedlegges protokollen.