Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortings­representant Magnhild Meltveit Kleppa om at den bygnings- og tomtemasse Posten BA legger ut for salg, kan nyttes til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen

Til Stortinget

Sammendrag

Forslagsstilleren viser til nedleggelse av postkontorer og at flere av disse eiendommene skal selges. Flere av de posteiendommene som skal selges, har en sentral beliggenhet i byer og tettsteder og vil egne seg godt til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen.

Egnede og rimelige tomter er en stor hindring, særlig i de store byene, men også i mange tettsteder, for å kunne etablere rimelige boliger for unge i etableringsfasen. Samtidig er behovet for slike boliger særlig stort på disse stedene. Det ville derfor være et svært godt tiltak dersom staten kan kjøpe aktuelle eiendommer fra Posten og overdra disse til kommuner til en pris som gjør det mulig å bruke dem til etableringsboliger.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta nødvendige initiativ for å sikre at den bygningsmasse Posten BA legger ut for salg, sammen med tilhørende tomter, helt eller delvis kan bli nyttet til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen der de lokale forhold ligger til rette for dette og der kommunen ønsker en slik løsning."

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jon Olav Alstad, Frank Willy Larsen, Liv Marit Moland, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Shahbaz Tariq, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Ola T. Lånke, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold og Per Sandberg, fra Høyre, Trond Helleland, og representanten Inger Stolt-Nielsen, viser til at Posten BA er et særlovsselskap, der samferdselsministeren som generalforsamling ivaretar statens eierrolle i selskapet. Styret for Posten BA har det økonomiske ansvaret for selskapets virksomhet, og har ansvaret for at de tjenester som ytes gir et positivt bidrag til Posten BAs økonomi. Flertalletser det naturlig at dette også gjelder håndtering av selskapets eiendeler som tomter og bygningsmasse.

Flertalletregistrerer atselv om Posten BA har enerett for enkelte av sine tjenester, opererer Posten i stor grad i et konkurransemarked. Flertallethar som en konsekvens av denne konkurransen forståelse for at Posten BA ikke kan pålegges å subsidiere eventuelle kjøpere av Posten BAs eiendommer. M.a.o. betyr det at Posten ved salg av eiendommer må legge forretningsmessige vilkår til grunn.

Flertallet er kjent med at det pågår en omfattende omstillingsprosess i Posten, og som resultat blir Postens arealbehov kraftig redusert.

Flertallet er kjent med at i lys av de pågående omstillingene vurderer Posten BA et betydelig salg av eiendommer, som vil frigjøre kapital som kan investeres i videre utvikling av bedriftens kjernevirksomhet.

Flertallet vil påpeke at ut fra de gjeldende styringssystemer for Posten BA er planene om salg av eiendommer styrets ansvar.

Flertallet viser for øvrig til kommunal- og regionalministerens svar på spørsmål nr. 273 fra stortingsrepresentant Meltveit Kleppa, jf. Dokument nr. 15:21 (2000-2001), der det går fram at Posten er positiv til å bidra slik at frigjorte eiendommer kan nyttes til boliger for unge så lenge dette er forenlig med Postens forretningsmessige interesser. Det er også opplyst at Posten BA på eget initiativ vil gjøre kjent for de berørte kommuner hvilke eiendommer som vil bli lagt ut for salg.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Anne Enger Lahnstein, og fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, er kjent med at Posten BA er et særlovsselskap, at samferdselsministeren som generalforsamling ivaretar statens eierrolle i selskapet og at styret i Posten BA har det økonomiske ansvaret for selskapets virksomhet. Disse medlemmer har forståelse for den argumentasjon som flertallet fremfører, men vil dog anta at også flertallet erkjenner behovet for tilbud om billige boliger til unge i etableringsfasen, som er hensikten med forslaget. Selv om forslaget oppfordrer til utradisjonelle løsninger, vil disse medlemmer understreke betydningen av initiativ og nytenkning for å møte bolignøden blant unge. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta nødvendig initiativ for å sikre at den bygningsmasse Posten BA legger ut for salg, sammen med tilhørende tomter, helt eller delvis, kan bli nyttet til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen der de lokale forhold ligger til rette for dette og der kommunene ønsker en slik løsning."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Stortinget ber Regjeringen ta nødvendig initiativ for å sikre at den bygningsmasse Posten BA legger ut for salg, sammen med tilhørende tomter, helt eller delvis, kan bli nyttet til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen der de lokale forhold ligger til rette for dette og der kommunene ønsker en slik løsning.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:80 (2000-2001) - forslag fra stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa om at den bygnings- og tomtemasse Posten BA legger ut for salg, kan nyttes til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen - avvises.

Vedlegg: Brev fra Arbeids- og administrasjonsdepartementetv/statsråden til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 18. mai 2001

Dokument nr 8:80 (2000-2001)

Jeg viser til brev av 7. mai 2001, vedrørende dokument nr. 8:80 (2000-2001).

Departementet har vurdert forslaget og har følgende merknader:

Posten Norge BA er et særlovselskap, der samferdselsministeren som generalforsamling ivaretar statens eierrolle i selskapet. Styret for Posten har det økonomiske ansvaret for selskapets virksomhet, og må derfor sørge for at de tjenestene som ytes gir et positivt bidrag til Postens økonomi. Dette gjelder også håndteringen av selskapets eiendeler som tomter og bygningsmasse. Selv om Posten har enerett for enkelte av sine tjenester, opererer Posten i stor grad i et konkurransemarked, og kan ikke som én av flere konkurrerende selskaper pålegges å subsidiere eventuelle kjøpere av Postens eiendommer. Det betyr at Posten ved salg av eiendommer må legge forretningsmessige vilkår til grunn.

Det pågår for tiden en omfattende omstillingsprosess i Postens ekspedisjonsnett, der et stort antall faste ekspedisjonssteder som tidligere ble drevet av Posten, nå går over til Post i Butikk, drevet av samarbeidspartnere. På denne måten blir Postens arealbehov kraftig redusert.

Jeg har fått opplyst fra Samferdselsdepartementet at blant annet i lys av de pågående omstillingene vurderer Posten et betydelig salg av eiendommer, som vil frigjøre kapital som kan investeres i videre utvikling av bedriftens kjernevirksomhet. Post i Butikk vil erstatte mange av dagens postkontor. Dessuten ønsker Posten å selge en rekke eiendommer/postgårder utover dette, for å frigjøre ytterligere kapital. De arealene Posten fortsatt vil ha behov for, ønsker bedriften å leie tilbake, jf. for eksempel Entra Eiendom AS sitt kjøp av Postgirobygget tidligere i år.

Ut fra de gjeldende styringssystemer for Posten Norge BA, er følgelig planene om salg av eiendommer styrets ansvar.

Jeg kan for øvrig vise til kommunal- og regionalministerens svar (vedlagt) på spørsmål nr. 273 fra stortingsrepresentant Meltveit Kleppa, jf. Dokument nr. 15:21 (2000-2001), der det går fram at Posten er positiv til å bidra til at frigjorte eiendommer kan nyttes til boliger for unge så lenge dette er forenlig med deres forretningsmessige interesser. Det er også opplyst at Posten på eget initiativ vil gjøre kjent for de berørte kommuner hvilke eiendommer som vil bli lagt ut for salg.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 29. mai 2001

Ågot Valle

fung. leder

Shahbaz Tariq

ordfører

Oddbjørg Ausdal Starrfelt

sekretær