1.1 Sammendrag av Dokument nr. 8:43 (2001-2002)

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide bestemmelser i pasientrettighetsloven og barnevernloven om at barn og unge under 18 år skal få behandlingsgaranti til rus- og psykiatribehandling."

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstilleren til at barn og unge kan stå opptil 1,5 år i kø for vurdering og behandling i barne- og ungdomspsykiatrien, og at enkelte fylker står uten behandlingstilbud til de yngste rusmisbrukerne.

Det framholdes at avslag for behandling begrunnes med økonomi.

Forslagsstilleren mener det er en økende tendens til at barn og unge som ikke får nødvendig hjelp og tilbud om behandling, ender opp med overdosedødsfall og selvmord.

1.2 Sammendrag av Dokument nr. 8:92 (2001-2002)

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen innarbeide bestemmelser i lovverket om at nye og unge rusmiddelmisbrukere skal tilbys behandling innen 14 dager, og få tilbud om annen oppfølging inntil behandlingen kan iverksettes."

Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstilleren at rusproblemene er økende til tross for økt innsats både innen forebygging og behandling av stoffmisbrukere. Det understrekes at for å lykkes med å redusere stoffmisbruket er det avgjørende å redusere rekrutteringen til tungt misbruk og å hjelpe i en tidlig fase av misbruket, og at det er medmenneskelig riktig og samfunnsøkonomisk gunstig å hjelpe rusmiddelmisbrukere i en tidlig fase i rusmiddelmisbruket.

På denne bakgrunn foreslås det at stoffmisbrukere som er på vei inn i en ruskarriere og som ønsker behandling, skal ha rett til tilbud om behandling straks og senest innen 14 dager fra henvendelsen. I de tilfeller hvor det pga. kapasitetsproblemer ikke er mulig å iverksette behandling straks, skal det gis alternative tilbud.

Det påpekes at ulike typer rusmiddelmisbruk krever ulike behandlingsopplegg og oppfølging, og at det er behov for både en kapasitetsutvidelse av behandlingstilbud, en kontinuerlig evaluering av det eksisterende behandlingstilbudet og utvikling av nye behandlingstilbud til unge rusmiddelmisbrukere.