Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Meltveit Kleppa, støtter Regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet 2002.

Kap. 520 post 22

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til svarbrev fra departementet av 25. november 2002 der Regjeringen begrunner reduksjonen på posten med at betaling til tolkene ikke lenger er knyttet til salærsatsen, slik at timeprisen er redusert og at intervjuene i gjennomsnitt tar lengre tid. Disse medlemmer tar dette til etterretning. Det blir nødvendig å følge utviklingen nøye, slik at redusert timebruk ikke går på bekostning av søkers rettssikkerhet.

Kap. 524

Komiteen viser til at evalueringen av UNE ble påbegynt høsten 2001, og at sluttrapport vil foreligge i løpet av første halvår 2003. Komiteen vil avvente resultatet av denne gjennomgangen.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til at andel saker med personlig frammøte er gått ned. Opprettelsen av UNE skulle gi en rettssikkerhetsgevinst for søker. Omfanget av saker med personlig frammøte var et viktig element i dette. Disse medlemmer vil vise til at omgjøringsprosenten i UNE hittil i år er på 13 pst. I saker behandlet i nemnd med personlig frammøte er omgjøringsprosenten 51,4 pst. og uten personlig frammøte 43,2 pst. I 2001 var omgjøringsprosenten totalt på 8,7 pst., i nemndsmøte var omgjøringsprosenten 39,4 pst. Disse medlemmer viser til at noe av forskjellen selvsagt må tilskrives at sakene behandles ulikt etter sakenes kompleksitet, men at det er usikkert om hele forskjellen kan tilskrives dette. Disse medlemmer vil påpeke at Regjeringen har ansvar for hele tiden å sikre at rettssikkerheten blir ivaretatt. Den store andelen saker som blir omgjort kan tyde på at det er stor ulikhet i vurderingene som gjøres i saksbehandlingen i første instans og de ulike nivåene i UNE. Disse medlemmer vil påpeke at det er Regjeringens ansvar å sikre at saksbehandlingen er god og eventuelt foreslå endringer i lov eller gi ny forskrift for å sikre dette. Disse medlemmer mener det er grunn til å få en grundig vurdering av dette ut fra praksis til nå.

Kap. 537

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til merknader i Innst. S. nr. 326 (2001-2002) om store mangler i statens oppgjør etter sykehusreformen.