3.1 Kommunalbanken AS

Kommunalbanken AS ble stiftet 1. november 1999 som et statsaksjeselskap og er en videreføring av virksomheten til statsbanken Norges Kommunalbank, som startet sin virksomhet i 1927. I april 2000 ble 20 pst. av aksjene solgt til Kommunal Landspensjonskasse.

Departementets retningslinjer

I brev av 16. august 2002 til Kommunal- og regionaldepartementet stilte Riksrevisjonen spørsmål ved en lovhenvisning i departementets retningslinjer for forvaltningen av aksjeinteressen. I departementets svarbrev av 18. september 2002 uttalte departementet:

"Korrekt henvisning er § 3-3 femte ledd slik Riksrevisjonen påpeker. Retningslinjene er endret [...]."

Selskapets organer

I Riksrevisjonens brev av 16. august 2002 ble det også tatt opp enkelte forhold vedrørende valg til selskapets organer. I svarbrevet av 18. september 2002 beklager departementet at vedtektenes bestemmelser om valg til representantskap og kontrollkomité ikke er fulgt, og at det aldri er valgt varamedlem til kontrollkomiteen slik det stilles krav om i § 3-11 første ledd i lov om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner. Departementet uttaler at det vil sørge for at det i neste ordinære generalforsamling foretas valg i samsvar med lov og vedtekter.

Riksrevisjonen har merket seg departementets svar og vil følge opp departementets videre arbeid.

3.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til Riksrevisjonens henvendelse til departementet av 16. august 2002 og departementets svarbrev av 18. september 2002 vedrørende mangler ved vedtektene i forbindelse med valg til representantskap og kontrollkomité samt påpeking av at valg av varamedlem til kontrollkomiteen ikke har funnet sted.

Disse medlemmer finner det lite ryddig at slike enkle formaliteter ikke er i orden og forutsetter at Riksrevisjonen følger saken.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkepart viser til Riksrevisjonens henvendelse til departementet av 16. august 2002 og departementets svarbrev av 18. september 2002 vedrørende valg til representantskap og kontrollkomite samt at valg av varamedlem til kontrollkomiteen ikke har funnet sted.

Disse medlemmer har merket seg at departementet i svarbrevet uttaler at det vil sørge for at det i neste ordinære generalforsamling foretas valg i samsvar med lov og vedtekter.