2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunnar Halvorsen, lederen Marit Nybakk og Rita Tveiten, fra Høyre, Bjørn Hernæs og Åge Konradsen, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold og Per Ove Width, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjetil Bjørklund, fra Kristelig Folkeparti, Åse Wisløff Nilssen, og fra Senterpartiet, Marit Arnstad, har merket seg at det i 2004 ble behandlet 74 klagesaker, og at en medholdsandel på i overkant av 1/3 er omtrent som gjennomsnittet for de senere år. Komiteen har i likhet med nemnda merket seg at omstillingen og nedbemanningen i Forsvaret ikke har medført et særlig økende antall klagesaker.

Komiteen har merket seg at et gjennomgående tema under befaringene til Ombudsmannsnemnda i 2004, har vært at de økonomiske/regnskapsmessige prosedyrene i Forsvaret synes å fungere utilfredsstillende på en rekke områder. I møtene med tillitsvalgte fra befalets og sivilt ansattes organisasjoner, har det blitt pekt på sen/manglende utbetaling av lønn, tillegg, feriepenger, reiseregninger osv. I møtene med soldatenes tillitsvalgte er eksempler på at soldater har ventet lenge på dagpenger, reiseoppgjør, samt sein utbetaling av bostøtte, omtalt. Komiteen mener, i likhet med nemnda, at dette er svært alvorlig, og særlig når pårørende blir skadelidende for utilfredsstillende betalingsrutiner, og komiteen vil presisere at rutinene må bedres slik at lignende tilfeller kan unngås i framtida. Komiteen vil ellers i denne forbindelse vise til Stortingets behandling av St.meld. nr. 29 (2004-2005) - om merforbruk på forsvarsbudsjettet i 2004, og merknader i innstilling knyttet til denne.

Komiteen har merket seg at det er registrert sviktende rapportering av møter i tillitsmannsordningen, og vil, som nemnda, be om at det blir satt i verk tiltak som bedrer forholdene.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil presisere at tillitsmannskurs skal ha prioritet framfor øvelser, og ber om at departementet understreker dette overfor Forsvarets militære organisasjon.

Komiteen mener at omorganiseringen av Forsvaret ikke skal resultere i svekket velferdstilbud til soldatene, og at den høye standarden på sosialsiden må opprettholdes. Komiteen har merket seg at nemnda mener det må arbeides med å sikre en mer planmessig rekruttering og utdanning av velferdsoffiserer med sikte på å bedre velferdstilbudene.

Komiteen er av den oppfatning at voksenopplæringen (VO) er av stor betydning for soldatene, og at det også er vesentlig at det er et nært samarbeid med sivile arbeidskraftmyndigheter med tanke på å redusere antallet soldater som dimitteres til arbeidsledighet. Komiteen har videre merket seg nemndas anbefalinger av at midlene til voksenopplæringen bør disponeres som øremerkede midler fra sentralt hold, og at det med den nåværende budsjettramme synes vanskelig å ivareta VO-tilbud til andre enn vernepliktige mannskaper som avtjener førstegangstjeneste. Komiteen støtter at VO-midler øremerkes fra sentralt hold, og ber om at denne praksis blir innført fra budsjettåret 2006.

Komiteen viser for øvrig til merknadene i Innst. S. nr. 221 (2003-2004), der det heter:

"Komiteen deler nemndas oppfatning av at Voksenopplæringen i Forsvaret (VO) blant annet skal være en kompensasjon for tap av utdannelse og praksis som følge av lovbestemt førstegangstjeneste, og at Voksenopplæringen i Forsvaret bør opprettholdes på et nivå som fortsatt sikrer at VO-tilbudet oppleves som en virkelig kompensasjon for det året førstegangstjenesten avtjenes. Komiteen vil påpeke at VO skal heve den sivile kompetansen hos vernepliktige mannskaper, vervede og kontraktsbefal, og at tilbudet bør være meningsfullt for alle disse gruppene."

Komiteendeler nemndas oppfatning av at det er vesentlig at avdelingene har god legedekning/helsetilbud.

Komiteen har merket seg nemndas anbefalinger omkring Nasjonal militærmedisinsk poliklinikk og behovet for langsiktig behandling av folk utover i landet. Komiteenvil peke på at det må utarbeides behandlingsopplegg som folk kan få i sitt distrikt.

Komiteen ser det som positivt med de økte aktivitetene med opplæring innen HMS-arbeidet, og er fornøyd med at arbeidet med narkotikaproblemet fortsatt har en høy profil.

Komiteenhar merket seg at rapporteringen om disiplinærsituasjonen i 2004 har vært mangelfull, og ser alvorlig på dette.Komiteen vil be om at det settes i verk tiltak for å bedre situasjonen. Komiteenhar registrert at temporær mannskapsmangel ved enkelte militære avdelinger er et tilbakevendende problem, og vil be om at det settes i verk tiltak som kan redusere dette problemet.