Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Lars Sponheim og Odd Einar Dørum om oppnevning av en kommisjon for personvern

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 201 (2005-2006)
  • Kjeldedokument: Dokument nr. 8:54 (2005-2006)
  • Dato: 06.06.2006
  • Utgjevar: Kommunal- og forvaltningskomiteen
  • Sidetal: 3

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget oppnevner en kommisjon som skal gi en helhetlig oversikt/status for utfordringene for personvernet. Kommisjonen bes fremme forslag som kan styrke bevisstheten om personvern, og styrke dets status i møte med den teknologiske utvikling og ønsker om økte former for registrering og overvåking.

Kommisjonens arbeid bør skje parallelt med Regjeringens revisjon/etterkontroll av personopplysningsloven og avsluttes innen utgangen av 2007."

Forslagsstillerne mener at et sterkt personvern er avgjørende både for den enkeltes frihet og for demokratiet. Flere forhold har medført økt press mot personvernet. I internasjonal sammenheng er spesielt tiltak knyttet til terrorbekjempelse etter 11. september 2001 en stor utfordring. Det samme er den teknologiske utviklingen, behov for en effektiv kriminalitetsbekjempelse, og ulike krav til kontroll og sikkerhet.

Forslagsstillerne mener det er behov for en helhetlig gjennomgang av de utfordringer personvernet står overfor i dag, og i tiden som kommer. Dette bør etter forslagsstillernes syn skje gjennom en utredning fra en uavhengig kommisjon som får i oppgave å gi Stortinget en helhetlig oversikt/status for utfordringene for personvernet.

Forslagsstillerne mener dette vil gi Stortinget et bedre grunnlag for en åpen og fordomsfri debatt enn tilsvarende utredninger fra regjering/forvaltning, som nødvendigvis må ha politiske føringer og ferdigveide vurderinger før de kommer til behandling i Stortinget. I dokumentet er det gjort nærmere rede for hva kommisjonens mandat bør være.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Tore Hagebakken, Saera Khan, Inger Løite og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Vera Lysklætt, viser til brev av 19. mai 2006 fra fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys, og støtter statsråden i at det kan være behov for en helhetlig gjennomgang av de personvernutfordringer vi står overfor i dag og i tiden som kommer.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, mener at det kan være interessant å vurdere å opprette en personvernkommisjon.

Flertallet vil på denne bakgrunn foreslå at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre mener det er viktig at arbeidet med å gi en helhetlig oversikt/status for utfordringene for personvernet gjøres av en egen uavhengig kommisjon, og at denne er oppnevnt av Stortinget. Dette vil gi Stortinget et bedre grunnlag for en åpen og fordomsfri debatt, enn tilsvarende utredninger fra regjering/forvaltning. Slike utredninger fra sistnevnte vil nødvendigvis måtte ha politiske føringer og ferdigveide vurderinger før de kommer til behandling i Stortinget. En kommisjon oppnevnt av Stortinget vil ha større legitimitet, som det øverste folkevalgte organ. Forslagsstillerne mener at et sterkt personvern er avgjørende både for den enkeltes frihet og for demokratiet. Vernet om den private sfæren er en forutsetning for et fritt samfunn. Friheten forutsetter at hvert menneske vernes mot utilbørlig registrering, overvåking og inngripen i privatlivet. Demokratiet forutsetter at det i siste instans er borgerne som kontrollerer staten, ikke staten som kontrollerer borgerne.

Disse medlemmer er glad for at Fornyings- og administrasjonsdepartementet er i arbeid med en egen IT-melding, og at personvernspørsmål blir viet oppmerksomhet i denne. Disse medlemmer mener imidlertid at personvernspørsmål er for viktig til å være del av en IT-melding, som i stor grad vil måtte omhandle status og strategier for investering, implementering og brukervennlighet. I en slik melding, med knapphet på sider og oppmerksomhet, vil det neppe bli mye plass for å drøfte de mer prinsipielle sider ved personvern, individets frihet og utfordringer knyttet til demokratiet.

Disse medlemmer vil på bakgrunn av dette få fremsette følgende forslag:

"Stortinget oppnevner en kommisjon som skal gi en helhetlig oversikt/status for utfordringene for personvernet. Kommisjonen bes fremme forslag som kan styrke bevisstheten om personvern og styrke dets status i møte med den teknologiske utvikling og ønsker om økte former for registrering og overvåking.

Kommisjonens arbeid bør skje parallelt med Regjeringens revisjon/etterkontroll av personopplysningsloven og avsluttes innen utgangen av 2007."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre støtter subsidiært flertallets forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet støtter forslaget i dokumentet, men er bekymret for den økende kommisjonsiveren i Stortinget. Disse medlemmer mener det er galt dersom alle kontroversielle temaer og konfliktfylte vurderinger skal skyves bort fra den politiske arenaen. Disse medlemmer er enige i at en kommisjon kan være et godt bidrag til debatten om personvern, men vil på generelt grunnlag uttale seg noe skeptisk til den økte bruken av kommisjoner, fordi Stortinget allerede har vide korporative og tverrpolitiske arenaer.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre, og Venstre:

Stortinget oppnevner en kommisjon som skal gi en helhetlig oversikt/status for utfordringene for personvernet. Kommisjonen bes fremme forslag som kan styrke bevisstheten om personvern og styrke dets status i møte med den teknologiske utvikling og ønsker om økte former for registrering og overvåking.

Kommisjonens arbeid bør skje parallelt med Regjeringens revisjon/etterkontroll av personopplysningsloven og avsluttes innen utgangen av 2007.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:54 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Lars Sponheim og Odd Einar Dørum om oppnevning av en kommisjon for personvern - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Fornyings og administrasjonsdepartementet v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 19. mai 2006

Dokument nr. 8:54 (2005-2006)

Jeg viser til brev fra Kommunal- og forvaltningskomiteen av 4. april 2006 vedlagt et forslag fra stortingsrepresentantene Lars Sponheim og Odd Einar Dørum om oppnevning av en kommisjon for personvern.

Forslagsstillerne peker på flere forhold som har ført til et økt press mot personvernet og viktigheten at det føres en samlet og konsekvent personvernpolitikk. Jeg er enig i at det kan være behov for en helhetlig gjennomgang av de personvernutfordringer vi står overfor i dag og i tiden som kommer. Personvernspørsmål er sektorovergripende - og det er en utfordring å sørge for at ulike sektorvise reformer ikke fører til at det samlede overvåkingsnivået blir for stort. Spørsmålet om opprettelse av en egen personvernkommisjon er derfor meget interessant.

Jeg vil gjerne se nærmere på forslaget i samarbeid med andre berørte departement og komme tilbake til Stortinget med dette på egnet måte. Dersom en personvernkommisjon etter en nærmere gjennomgang anses som den beste måten å ivareta personvernutfordringene på, foreslår jeg at kommisjonen settes ned av regjeringen. På den måten kan mandatet avstemmes mot andre pågående personvernprosjekter slik at dobbeltarbeid kan unngås og koordineringen bedres.

Som forslagsstillerne viser til har arbeidet med etterkontroll av personopplysningsloven og -forskriften startet opp. De første bestemmelsene om arbeidsgivers rett til innsyn i arbeidstakers e-post mv. er planlagt sendt på alminnelig høring allerede før sommeren. I mitt departement arbeider vi nå med en IT-melding hvor personvernspørsmål vil bli viet betydelig oppmerksomhet Det pågår dessuten arbeid med personvernmessig betydning i andre departementer enn i Justisdepartementet og mitt departement. I vurderingen vil det også, som forslagsstillerne viser til - være naturlig å se hen til det arbeidet som gjøres i Sverige med å kartlegge og analysere om beskyttelsen av den personlige integriteten er ivaretatt på en tilfredsstillende måte.

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 6. juni 2006

Dag Terje Andersen

leder

Inger Løite

ordfører