Brev fra Samferdselsdepartementet v/statsråden til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 21. oktober 2008

Dokument nr. 8:145 (2007–2008) Representantforslag fra stortingsrepr. P. Sandberg, A. Sortevik, A. Anundsen og B. Hoksrud om avbøtende strakstiltak mot økningen i dødsulykker på vegnettet

Jeg viser til Transport- og kommunikasjonskomiteens brev datert 8. oktober 2008 vedlagt ovennevnte dokument.

I representantforslaget blir Regjeringen bedt om å sette inn avbøtende strakstiltak mot økningen i dødsulykker på vegnettet ved å gjennomføre sikring av ulykkespunkter og – strekninger med dokumentert høy ulykkesrisiko. I tillegg foreslås det å bevilge 400 mill. kr til igangsetting og gjennomføring av nye trafikksikkerhetstiltak i 2008.

Jeg viser til at oppstart av slike tiltak nødvendigvis vil kreve en viss forberedelse. I tillegg må arbeidene konkurranseutlyses. Dette innbærer at det vil ta minimum tre måneder fra eventuelt bevilgningsvedtak til anleggsarbeidene kan starte opp. Det vil derfor ikke være praktisk mulig å nyttiggjøre seg en eventuell ekstrabevilgning før i 2009. Forslag om økt satsing på trafikksikkerhetstiltak bør således vurderes i tilknytning til statsbudsjettet for 2009 og i Nasjonal transportplan for perioden 2010–2019.

Regjeringen har gitt trafikksikkerhetstiltak særlig høy prioritet i forslaget til statsbudsjett for 2009. Dette for å snu den alvorlige ulykkesutviklingen så langt i 2008 og legge til rette for videre nedgang i tallet på drepte og hardt skadde i tråd med nullvisjonen. Blant annet innebærer forslaget til prioriteringer innenfor investeringsrammen at satsingen på målrettede trafikksikkerhetstiltak blir nær doblet sammenliknet med 2008. Til sammen skal det i 2009 benyttes om lag 1 030 mill. kr til særskilte investeringstiltak for trafikksikkerhet langs eksisterende veger. Tiltak mot de mest alvorlige ulykkene skal prioriteres, bl.a. gjennom tiltak etter trafikksikkerhetsinspeksjoner, bygging av midtrekkverk, bruk av merket sperreområde og annen midtmarkering, oppsetting av siderekkverk, fjerning av sidehindre, utbedring av kryss, tiltak i kurver, veglys m.v.

Statens vegvesen gjennomfører hvert år et betydelig antall trafikksikkerhetsinspeksjoner. Dette innebærer at det blir foretatt en systematisk gjennomgang av vegen og vegens sidearealer for å identifisere farlige punkter og definere forebyggende og ulykkesreduserende tiltak. I 2009 er det planlagt utført ulykkesreduserende tiltak på om lag 700 km ulykkesbelastet riksveg.