13.1 Kap. 1112 Kunnskapsutvikling og beredskap m.m. på matområdet

13.1.1 Post 51 Kunnskapsutvikling, kunnskapsformidling og beredskap, Bioforsk

Samandrag

Posten foreslås økt med 33 mill. kroner til vedlikeholds- og opprustningstiltak for eiendommene Holt, Apelsvoll og Svanhovd under Bioforsk.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sin tiltakspakke presentert under kapittel 2.2. Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag.

13.2 Kap. 1149 Verdiskapings- og utviklingstiltak i landbruket

13.2.1 Post 71 Tilskot til verdiskapingstiltak i skogbruket, kan overførast

Samandrag

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen med totalt 70 mill. kroner, fra 49,98 mill. til 119,98 mill. kroner. Av dette gjelder 50 mill. kroner bioenergirelaterte tiltak og 20 mill. kroner Trebasert innovasjonsprogram. Dette innebærer en vesentlig styrking av Landbruks- og matdepartementets innsats på disse områdene.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sin tiltakspakke presentert under kapittel 2.2. Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at primærnæringene på mange måter ble tapere i Regjeringens tiltakspakke mot arbeidsledighet. Lederen i Bondelaget, Pål Haugstad, sier til Nationen 27. januar at han er "mer enn skuffet". Dette medlem har forståelse for det, og viser til at landbruksnæringens krav om ekstra midler til investeringstilskudd forvaltet av Innovasjon Noreg og en økning i avskrivningssatsen for driftsbygninger i landbruket ikke er urimelige. Dette medlem viser til at landbruket lenge har hatt investeringsutfordringer som følge av nye krav til drift, samtidig som det nå generelt er behov for mer investeringer for å stimulere bygg- og anleggssektoren og motvirke økt arbeidsledighet.

Dette medlem viser til Kristelig Folkepartis alternative statsbudsjett 2008, der det ble foreslått å øke avskrivningssatsen for driftsbygninger og å la landbruket få anledning til å søke om investeringsmidler fra de kommunale næringsfondene på lik linje med næringslivet ellers. Dette medlem viser til at disse tiltakene ville ha vært avgjørende for bønder over hele landet som vurderer om de har råd til å gjøre nødvendige nyinvesteringer for å sikre fremtidig drift på gårdsbrukene. Det er selvsagt positivt at Regjeringen har satt av 50 mill. kroner til bioenergitiltak i landbruket og 20 mill. kroner til trebasert innovasjonsprogram, men det er ikke nok. Det handler om å se potensialet gårdsdrift over hele landet har for å stimulere bygge- og anleggsnæringen lokalt. Det handler om å verdsette bondens innsats for fellesskapet. Dette medlem vil derfor øke bevilgningen til investeringstilskudd i landbruket under Innovasjon Norge (BU-midler), kap. 2421 post 70, med 150 mill. kroner. Dette medlem vil også under kap. 5501 post 70 øke avskrivningssatsen for driftsbygninger i landbruket med 2 prosentpoeng fra 4 til 6 prosent, noe som vil ha en påløpt provenyeffekt på 120 mill. kroner.

Dette medlem fremmer dessuten følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å la landbruket få anledning til å søke om investeringstilskudd fra de kommunale næringsfondene på lik linje med næringslivet ellers."

"Stortinget ber Regjeringen vurdere behov for, og fremme forslag om, økning av Innovasjon Norges landbruksrettede tilskuddsordninger, i forbindelse med fremleggelsen av Revidert nasjonalbudsjett for 2009."