16.1 Kap. 1 H.M. Kongen og H.M. Dronningen

16.1.1 Post 51 Særskilte prosjekt ved Det kongelege hoff

Samandrag

Det er avdekket vedlikeholdsbehov på hovedhuset på Skaugum estimert til 12,6 mill. kroner. Bevilgningen foreslås på denne bakgrunn økt med 12,6 mill. kroner, til 28,3 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

16.2 Kap. 1521 Direktoratet for forvaltning og IKT

16.2.1 Post 60 (NY) Prosjekttilskot til digital fornying i kommunane, kan overførast

Samandrag

Regjeringen foreslår at det etableres en midlertidig, søknadsbasert tilskuddsordning for digital fornying i kommunene med sikte på effektivisering av de kommunale tjenestene. Det foreslås en bevilgning på 60 mill. kroner som skal dekke tilskudd til prosjekter med utviklingskarakter og som gir læringseffekt for andre kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter. Tilskuddet skal bidra til å sikre bedre elektronisk samhandling både innen en kommune, mellom kommuner og mellom kommune og stat. Ordningen skal føre til bedre elektroniske tjenester til innbyggere og næringsliv, og dessuten styrke kompetansen i offentlig sektor om målrettet fornying basert på digitale tjenester. Ordningen skal understøtte arbeidet med å utvikle og ta i bruk digitale fellesløsninger i offentlig sektor.

Kriterier for måloppnåelse er om ordningen medvirker til at det utvikles nye eller forbedrete elektroniske offentlige tjenester i kommune, samt om den elektroniske samhandlingen mellom stat og kommune og i kommunesektoren forbedres.

Ordningen innebærer at det tildeles støtte på inntil 20 prosent av prosjektkostnaden. Tilskudd gis til prosjekter som starter opp innen utgangen av 2009. Prosjektene må ha utviklingskarakter og ha læringseffekt for andre kommuner og fylkeskommuner. Tilskudd kan gis på bakgrunn av søknader fra kommunesektoren og til prosjekter som er utviklet i samarbeid med eller er initiert av KS. Statlige virksomheter kan selv initiere utviklingsprosjekter og utviklingsprogrammer i et utvalg kommuner/fylkeskommuner. Støtte kan i særskilte tilfeller gis til prosjekter i kommuner/fylkeskommuner som gjennomføres av statlig virksomhet.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

16.3 Kap. 1560 Spesielle IKT-tiltak

16.3.1 Post 50 (NY) Breiband, kan overførast

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at grunnleggende infrastruktur er et statlig ansvar, og at dette også gjelder infrastruktur for IKT- kommunikasjon. Disse medlemmer påpeker at Regjeringen benytter en svært vid definisjon på bredbånd, når den i St.prp. nr. 1 (2008–2009) estimerer en bredbåndsdekning på 99,8 prosent ved utgangen av 2008. Disse medlemmer viser til at IKT-Norge var svært skuffet da midlene til bredbånd i hele landet ikke ble videreført i statsbudsjettet for 2009, og at IKT-Norge mente at dette var på linje med å slutte å bygge veier på 1950-tallet. Disse medlemmer viser til at Sør-Korea har verdens best utviklede bredbåndsnett, og at dette i stor grad skyldes myndighetens fremtidsrettede IKT-infrastrukturinvesteringer.

Disse medlemmer viser forøvrig til sin tiltakspakke presentert under kapittel 2.2.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 250 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 250 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1560

Spesielle IKT-tiltak

50

(NY) Bredbånd, kan overføres, bevilges med

250 000 000"

16.4 Kap. 1580 Byggjeprosjekt utanfor husleigeordninga

16.4.1 Post 30 Prosjektering av bygg, kan overførast

Samandrag

Det foreslås å starte prosjektering av nytt utstillingsveksthus ved Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo (8 mill. kroner) og samlokalisering av Norges veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet på Ås (15 mill. kroner). På bakgrunn av ovennevnte foreslås bevilgningen på posten økt med 23 mill. kroner, til 63 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

16.4.2 Post 31 Igangsetjing av byggjeprosjekt, kan overførast

Samandrag

I saldert budsjett 2009 er det satt av 60 mill. kroner til startbevilgning til nybygg for Odontologisk fakultet ved Universitetet i Bergen. Prosjektet har en kostnadsramme på 780,4 mill. kroner i prisnivå pr. 1. juli 2009. For å forsere arbeidene i dette prosjektet foreslås det bevilget ytterligere 20 mill. kroner i 2009. Bevilgningen forslås på denne bakgrunn økt med 20 mill. kroner, til 80 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

16.5 Kap. 1581 Eigedommar til kongelege formål

16.5.1 Post 45 Større utstyrsinnkjøp og vedlikehald, kan overførast

Samandrag

Det foreslås igangsatt arbeider ved de kongelige eiendommene for til sammen 14,2 mill. kroner. De planlagte arbeidene omfatter diverse sikringstiltak på Bygdøy kongsgård, restaurering og utbedring av råteskader på Stiftsgården og vedlikeholdstiltak på Gamlehaugen. På bakgrunn av ovennevnte foreslås bevilgningen økt med 14,2 mill. kroner, til 53,8 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

16.6 Kap. 2445 Statsbygg

16.6.1 Post 24 Driftsresultat

Samandrag

Det foreslås bevilget til sammen 350 mill. kroner til vedlikeholdstiltak mv. på bygninger og eiendommer som Statsbygg forvalter. Ekstraordinære vedlikeholdstiltak vil kunne gjennomføres relativt raskt, og som følge av spredningen i Statsbyggs eiendomsmasse ha virkning over store deler av landet.

Fengselseiendommene ble innlemmet i husleieordningen under Statsbygg fra 1. januar 2009. Det er i St.prp. nr. 1 (2008–2009) Fornyings- og administrasjonsdepartementet redegjort for at det er et betydelig vedlikeholdsetterslep på denne eiendomsmassen. Av forslaget på i alt 350 mill. kroner foreslås det at 80 mill. kroner benyttes til ekstraordinært vedlikehold av fengselseiendommene. De resterende 270 mill. kroner foreslås benyttet til ulike tiltak på Statsbyggs øvrige eiendomsmasse.

På bakgrunn av ovennevnte foreslås driftsresultatkravet for forvaltningsbedriften Statsbygg redusert med 350 mill. kroner til 198,5 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlem fra Venstre mener at selv med noe økt aktivitet, bør det være mulig å opprettholde et tilnærmet budsjettert driftsresultatkrav for Statsbygg.

Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

2445

Statsbygg

24

Driftsresultat:

1 Driftsinntekter, overslagsbevilgning

-3 227 519 000

2 Driftsutgifter, overslagsbevilgning

1 366 802 000

3 Avskrivninger

594 011 000

4 Renter av statens kapital

52 298 000

5 Til investeringsformål

900 000 000

6 Til reguleringsfondet

-23 248 000

Sum

-337 656 000"

16.6.2 Post 30 Prosjektering av bygg, kan overførast

Samandrag

Norge fikk i 2006 forespørsel fra Europarådet om å være vertskap for et ressurssenter som skal arbeide med interkulturell forståelse, demokrati og menneskerettigheter. Stortinget samtykket i oktober 2008 til inngåelse av samarbeidsavtale om opprettelse av senteret, som har fått navnet Det europeiske Wergelandssenter. Senteret planlegges samlokalisert med Holocaustsenteret på Bygdøy i Oslo. Til denne samlokaliseringen vil det være behov for et tilbygg. Det er behov for 4,5 mill. kroner til å forprosjektere et slikt tilbygg. Bevilgningen på posten foreslås på denne bakgrunn økt med 4,5 mill. kroner, til 75,5 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

16.6.3 Post 31 Igangsetjing av ordinære byggjeprosjekt, kan overførast

Samandrag

Det foreslås bevilget til sammen 140 mill. kroner til igangsetting og forsering av i alt fem byggeprosjekter. For fire av disse er det behov for mer tid til å gjennomgå prosjektenes kostnadsrammer. Det legges derfor opp til å komme tilbake med forslag til kostnadsrammer for disse prosjektene i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2009.

Av det samlede forslaget på 140 mill. kroner foreslås 15 mill. kroner benyttet til ombygging og rehabilitering av patologibygget i Pilestredet Park for innpassing av Høgskolen i Oslo, avdeling for sykepleie.

Det foreslås videre bevilget 25 mill. kroner til utvidelse av Steinkjer tinghus, for å kunne slå sammen Stjør- og Verdal og Inderøy tingrett til én domstol.

Videre foreslås det bevilget 65 mill. kroner til å samlokalisere Høgskolen i Bergen i ett anlegg.

Det foreslås videre bevilget 15 mill. kroner i startbevilgning til nytt sentralbygg på Fosshaugane Campus i Sogndal for Høgskolen i Sogn og Fjordane.

Til sist foreslås det bevilget 20 mill. kroner i startbevilgning til nytt aktivitetsbygg ved Oslo fengsel.

Samlet foreslås bevilgningen på posten økt med 140 mill. kroner, til 367,5 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

16.6.4 Post 32 Igangsetjing av kurantprosjekt, kan overførast

Samandrag

Bevilgningen på posten gjelder igangsetting av kurantprosjekter under husleieordningen til Statsbygg. Rammen til oppstart av kurantprosjekter foreslås økt med 40 mill. kroner for å sette i gang prosjekter knyttet til barnevernsinstitusjonene. Bevilgningen vil hovedsakelig bli benyttet til prosjektene Øverby omsorgssenter og Skiptvedt omsorgssenter. Bevilgningen foreslås på denne bakgrunn økt med 40 mill. kroner, til 122 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

16.6.5 Post 45 Større utstyrsinnkjøp og vedlikehald, kan overførast

Samandrag

Det foreslås en bevilgning på 141 mill. kroner knyttet til mindre ombygginger, utvidelser og brukertilpasninger mv. i bygninger som forvaltes av Statsbygg. Tiltakene vil kunne igangsettes relativt raskt, og som en følge av spredningen i Statsbyggs eiendomsmasse ha virkning over store deler av landet. Av de i alt 141 mill. kronene er 30 mill. kroner knyttet til oppgradering av fengselseiendommene. Det foreslås videre at om lag 67 mill. kroner settes av til vedlikeholdstiltak på høgskoler mv. som inngår i husleieordningen, og at 44 mill. kroner settes av til ombygninger og brukertilpasninger av øvrige eiendommer under Statsbygg.

Samlet foreslås bevilgningen økt med 141 mill. kroner til 241 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.