6.1 Kap. 315 Frivillig formål

6.1.1 Post 81 (NY) Idrettsanlegg

Samandrag

Et ekstraordinært tilskudd i 2009 kan uten nye administrative ressurser rettes direkte mot idrettsanlegg som kan igangsettes våren 2009. Regjeringen foreslår et ekstraordinært tilskudd til idrettsanlegg i 2009 på 250 mill. kroner. Midlene skal gå til nybygg og rehabilitering av ordinære idrettsanlegg.

Alle idrettsanlegg som tildeles midler må ha en idrettsfunksjonell godkjenning og ha en godkjent finansieringsplan. Idrettsanleggene må videre ha en lokal forankring i kommunale planer for idrett og fysisk aktivitet. Midlene vil bli fordelt gjennom Kultur- og kirkedepartementets tilskuddsordning til idrettsanlegg. En slik fordeling vil ikke gå utover tildelingen for ordinære spillemidler via fylkeskommunene. Imidlertid vil formål som finansieres gjennom det foreslåtte ekstratilskuddet over statsbudsjettet ikke kvalifisere til å motta tilskudd gjennom den ordinære tilskuddsordningen for idrettsanlegg fra spillemidlene.

Følgende kriterier legges til grunn:

  • Midlene fordeles til godkjente idrettsanlegg som kan påbegynnes og ferdigstilles i 2009.

  • Midlene fordeles til idrettsanlegg som har stor betydning for barn og ungdom.

  • Midlene fordeles til idrettsanlegg over hele landet.

  • Midlene er en engangsbevilgning i 2009.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti er glad for at Regjeringen delvis har etterkommet Høyres forslag om å øke bevilgningene til nye idrettsbygg. Disse medlemmer er imidlertid usikre på om bevilgningen på 250 mill. kroner er tilstrekkelig, og vil derfor foreslå en tilsagnsfullmakt som gir Regjeringen mulighet til å øke bevilgningen til nye bygg til 600 mill. kroner. Det bes om en oppdatert oversikt over behov og gitte tilsagn i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2009.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Tilsagnsfullmakt

Regjeringen gis anledning til å øke tilsagnene til nye idrettsbygg og rehabilitering fra 250 mill. kroner til 600 mill. kroner innenfor de fastsatte retningslinjene."

6.2 Kap. 320 Allmenne kulturformål

6.2.1 Post 72 (NY) Lokale og regionale kulturbygg

Samandrag

Regjeringen foreslår en bevilgning på 70 mill. kroner til vedlikeholds- og investeringstiltak ved lokale og regionale kulturbygg. Midlene er en éngangsbevilgning i 2009.

Bevilgningsforslaget under denne posten må ses i sammenheng med den typen prosjekter som vurderes i forhold til den spillemiddelfinansierte støtteordningen for regionale møteplasser og formidlingsarenaer for kultur. Til denne ordningen foreligger det hvert år et større antall søknader om støtte til viktige prosjekter som det ikke har vært mulig å etterkomme innenfor rammen av tilgjengelige midler.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

6.2.2 Post 73 Nasjonale kulturbygg, kan overførast

Samandrag

Norsk Bergverksmuseum har ansvaret for bevaring, forvaltning og formidling av det fredete kulturminnet Kongsberg Sølvverk.

Det er med bakgrunn i en behovsanalyse utarbeidet et romprogram på 3 300 kvadratmeter for et nybygg i tilknytning til de tidligere sølvverksbygningene i Kongsberg. I romprogrammet inngår nødvendige arealer til formidling og oppbevaring av Norges Banks samling av mynter mv. Kostnadene er foreløpig anslått til 100 mill. kroner.

Byggingen vil kunne komme i gang andre halvår 2010. Det foreslås 8,35 mill. kroner til prosjektering og andre planprosesser i 2009.

Regjeringen vil komme tilbake med forslag om investeringstilskudd for 2010 og senere år.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.