Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Alf E. Jakobsen, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, lederen Reidar Sandal, Unn Therese O. Sørensen og Marianne Aasen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Linda C. Hofstad Helleland og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til at finansministeren har avgitt uttalelse om forslaget i brev av 6. februar 2009 til finanskomiteen. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, går imot forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er opptatt av maktspredning og selveierdemokrati og mener at det å legge til rette for at flere ansatte kan bli medeiere i bedrifter, er viktig i en slik sammenheng. Slikt medeierskap stimuleres svært lite i Norge i dag og er atskillig mer vanlig og benyttet internasjonalt.

Disse medlemmer viser til at i den nedgangstid vi nå står foran, er det viktig å se på alle politiske tiltak som kan stimulere til aktivitet og optimisme i norske bedrifter. Utvidet eierskap for ansatte kan nettopp skape slik aktivitet, nytt pågangsmot og optimisme i en tid hvor bedriftene og samfunnet trenger det som mest.

Det vil i tillegg styrke arbeidstakernes rolle, desentralisere makt og gi de ansatte mer individuell frihet med hensyn til sin egen arbeidsplass. Norsk privat eierskap står svakt sammenlignet med andre land, og medeierskap for ansatte kan bidra til å bedre dette, samt bedre balansen mellom offentlig og privat eierskap. Disse medlemmer viser til at norsk næringsliv og dets konkurranseevne i fremtiden vil være mer og mer avhengig av de ressursene som ligger i høykompetente og innovative medarbeidere. Medeierskap for ansatte vil derfor være en styrking av bedrifters primære ressurser, og vil skape insentiver til økt lønnsomhet og forbedret konkurranseevne.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"I

Stortinget ber Regjeringen i løpet av våren 2009 legge frem en bred vurdering av tiltak som kan bidra til at flere ansatte blir medeiere i egen bedrift – og da særlig se på pågående prosesser i EU og erfaringer fra de landene som har gunstig regelverk for ansatte som vil kjøpe aksjer i egen bedrift.

II

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag hvor den skattefrie rabatten ved ansattes kjøp av aksjer i egen bedrift trappes opp. Samtidig bes det om en vurdering av å flytte beskatningspunktet for fordelen ved kjøp av rabatterte aksjer fra kjøpstidspunktet til salgstidspunktet."