10. Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

10.1 Sammendrag

Departementet foreslår at endringene trer i kraft fra den tid Kongen fastsetter. Departementet mener at 1. januar 2010 kan være et aktuelt ikrafttredelsestidspunkt.

De økonomiske konsekvenser av å endre regelverket for enke- og enkemannspensjon i Statens Pensjonskasse er basert på en rekke forutsetninger og er usikre. Forslaget innebærer for det første en innsparing ved at en gruppe kvinner går over på ordinære regler for beregning av etterlattepensjon. Årlige kostnader anslås i starten til 50–65 mill. kroner, og omfatter ca. 1200–1600 menn. Kostnadene vil gradvis bli lavere ettersom omfanget av dem som omfattes reduseres. Kostnadene ved at ordningen gis tilbakevirkende kraft, utgjør ca. 80–85 mill. kroner. Årlige innsparinger utgjør ca. 25–40 mill. kroner og omfatter ca. 500–800 kvinner. Ved å begrense muligheten til å omfattes av særordningen for dem som i dag ikke er gift, anslås det en årlig innsparing på 5–15 mill. kroner og omfatter ca. 100–140 kvinner. Samlet effekt av forslaget innebærer i starten økte årlige kostnader på ca. 10–20 mill. kroner. Kostnadene vil avta.

Kostnader knyttet til Pensjonsordning for apotekvirksomhet mv. og Pensjonsordning for sykepleiere dekkes av ordningene selv. Statens Pensjonskasse vurderer konsekvensene for Pensjonsordning for apotekvirksomhet til å utgjøre en kapitalisert kostnad på 6 mill. kroner. Det fordeler seg med 5 millioner på pensjonistene (etterbetaling og framtidige kostnader) og 1 million på de yrkesaktive medlemmene (de som ennå ikke er pensjonister).

Merkostnaden ved endringen i lov om pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten utgjør årlig ca. 4,2 mill. kroner. Merkostnaden vil bli dekket innenfor Utenriksdepartementets budsjettramme.

De øvrige endringene har få eller ingen økonomiske konsekvenser.

10.2 Komiteens merknader

Komiteen har ingen merknader.