2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, understreker viktigheten av NATOs parlamentariske samarbeid og muligheten dette gir for styrket kontakt mellom parlamentarikere på begge sider av Atlanteren. Komiteen ser det også som positivt at Stortingets delegasjon til NATO PA har et aktivt engasjement overfor nasjonalforsamlinger i ikke-medlemsland for å støtte demokrati og stabilisering.

Komiteen registrerer at det viktigste temaet i 2009 var utviklingen i Afghanistan generelt og den NATO-ledede ISAF-operasjonen spesielt, og at det er en økt erkjennelse i NATO for at sivil bistand og utvikling vil stå sentralt i det videre arbeidet og at FN må lede og koordinerer dette arbeidet.

Komiteen registrerer også at arbeidet med alliansens nye strategiske konsept skjøt fart i løpet av 2009, og at NATO PA har gitt innspill i prosessen. NATOs evne til å tilpasse seg nye sikkerhetsutfordringer, «Cyber defence», energisikkerhet, piratvirksomhet, spredning av masseødeleggelsesvåpen og klimaendringer er også diskutert.

Komiteen vil understreke viktigheten av at NATO PA har kompetanse på nordområde- og arktiske sikkerhetsspørsmål og ser det som positivt at det er en økende erkjennelse om dette i NATO PA.