5.3 Nærings- og handelsdepartementet – Forskning, innovasjon og internasjonalisering

Programkategorien 17.20 Forskning, innovasjon og internasjonalisering omfatter bl.a. Nærings- og handelsdepartementets bevilgninger gjennom Norges forskningsråd (kap. 920). Øvrige kapitler under denne programkategorien behandles av næringskomiteen. Skattefunn-ordningen behandles av finanskomiteen, jf. Prop. 1 LS (2010–2011) Skatter og avgifter.

Departementet redegjør i proposisjonen for sine næringspolitiske prioriteringer i budsjettforslaget for 2011, bl.a. satsing på kommersialisering av miljøteknologi, på næringsrelevant forskning og på nordområdene. Innenfor rammen av tilskuddet til Norges forskningsråd prioriteres det å styrke innsatsen innen Brukerstyrt innovasjonsarena og marin bioprospektering. Departementet redegjør videre for oppfølgingen av innovasjonsmeldingen og ser Innovasjon Norge, SIVA og Norges forskningsråd som sentrale aktører i regjeringens innovasjonspolitikk.

Det vises for øvrig til omtalen av regjeringens forskningspolitikk under punkt 5.1 ovenfor.

Kap. 920 Norges forskningsråd

Departementet foreslår en bevilgning på kr 1 337 000 000 under dette kapitlet.

Den overordnede målsettingen med bevilgningen er å bidra til størst mulig samlet verdiskaping i norsk økonomi, gjennom utvikling av et mer kunnskapsbasert næringsliv. I budsjettforslaget for 2011 legges det vekt på å prioritere generelle virkemidler som er rettet mot bredden av norsk næringsliv, og å styrke og videreføre bevilgningene til næringsrelevant forskning på strategisk viktige og nasjonalt prioriterte områder.

Bevilgningen til Forskningsrådet er fordelt innenfor følgende hovedkategorier: 703 mill. kroner til tiltak rettet direkte mot bedrifter for å stimulere til økt FoU-innsats, 398,3 mill. kroner til grunnbevilgninger til forskningsinstitutter og annen infrastruktur, 116,3 mill. kroner til kommersialisering av forsk-ningsresultater og nettverkstiltak, 79,9 mill. kroner til internasjonalt samarbeid og 39,5 mill. kroner til kompetansebygging og administrative støttetiltak.

Departementets sentrale initiativer i 2011 er styrking av ordningen for brukerstyrt innovasjonsarena (BIA), økt bevilgning til marin bioprospektering og etablering av nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) for miljøteknologi.

Komiteen tar rapport fra 2009 samt de overordnede mål for 2011 til etterretning og vil understreke viktigheten av at det tilrettelegges og stimuleres til økt forskningsinnsats i næringslivet. Komiteen merker seg at norsk næringslivs forsk-ningsinnsats kommer svakt ut på internasjonale sammenligninger med de øvrige europeiske land.

Komiteen vil understreke betydningen av brukerstyrte programmer og tiltak for å stimulere til økt kommersialisering av forskningsresultater, og merker seg at regjeringen foreslår å styrke Brukerstyrt Innovasjonsarena (BIA), samt iverksette et revidert program for kommersialisering (FORNY) i 2011.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Venstre, ser positivt på ordningen med nærings-ph.d., men merker seg at interessen fra næringslivet så langt har vært noe svakere enn forventet. Flertallet understreker viktigheten av at ordningen gjøres bedre kjent for aktuelle bedrifter.

Komiteens medlem fra Venstre er opptatt av å styrke den næringsrettede forskningen, og bidra til å øke forskningsinnsatsen i næringslivet. Dette medlem viser til Venstres alternative statsbudsjett hvor det foreslås å styrke den næringsrettede forskningen gjennom Forskningsrådets programmer med 150 mill. kroner, herunder 50 mill. kroner øremerket Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA). BIA finansierer FoU-prosjekter som tar utgangspunkt i bedriftenes egne strategier og utfordringer, og det er et betydelig potensial for flere realiserte prosjekter gitt at rammen økes.

Dette medlem mener det er et betydelig potensial for FoU knyttet til arbeidskraftsbesparende teknologi til bruk i offentlig sektor, og særlig i helsesektoren. Dette vil øke effektiviteten i sektoren og dermed bedre både behandlingskapasitet og ikke minst frigjøre tilstrekkelig antall hender som det er og vil bli behov for i tiden som kommer. Dette medlem viser til forslaget i Venstres alternative statsbudsjett hvor det foreslås bevilget 50 mill. kroner tiltenkt et program for forskning på arbeidskraftsbesparende teknologi i helsesektoren, administrert av Forskningsrådet.

Dette medlem viser til Venstres alternative statsbudsjett hvor det foreslås å bevilge 40 mill. kroner over kap. 928 post 71 til å gjenopprette ordningen med tilskudd til ulønnet arbeidsinnsats i Skattefunn som regjeringen fjernet i 2006.

I tillegg viser dette medlem blant annet til følgende forslag i Venstres alternative statsbudsjett som er relevante for næringslivets forskningsinnsats, jf. nærmere omtale i finansinnstillingen: Øke beløpsgrenser og fjerne maksimal timesats i Skattefunn-ordningen og innføre ekstra kriterium for fradrag for FoU knyttet til klima, miljø og energieffektivisering i Skattefunn-ordningen (rammeområde 22). Videre har Venstre i sitt alternative budsjett foreslått 83 mill. kroner til en styrket satsing på miljøteknologi ut over Klimaforliket, å opprette investeringsselskapet Klimatek for klimavennlig næringsvirksomhet og 50 mill. kroner for å øke satsingen på ordningen med FoU-kontrakter (rammeområde 9). Venstres alternative budsjett omfatter også 30 mill. kroner for å etab-lere en ordning etter modell av DEMO 2000 for kvalifisering og utprøving av ny teknologi knyttet til anvendt forskning innen avansert medisinsk diagnostikk (rammeområde 15).