Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Lillian Hansen, Arne L. Haugen, Ingrid Heggø og lederen Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Harald T. Nesvik og Torgeir Trældal, fra Høyre, Svein Flåtten, Frank Bakke-Jensen og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, fra Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til representantforslaget fra stortingsrepresentantene Elisabeth Røbekk Nørve, Frank Bakke-Jensen, Bjørn Lødemel, Trond Helleland, Siri A. Meling, Olemic Thommessen og Lars Myraune om bruksrettighetene i statsallmenningene, Dokument 8:13 S (2010–2011).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til statsrådens brev datert 18. november 2010 (vedlagt), der det vises til at det de siste år er kommet nye bestemmelsene vedr. bruksrettigheter i statsalmenningene, jf. også departementets rundskriv fra 2009. Flertallet deler statsrådens oppfatning av at disse nye bestemmelsene nå må få virke, for å se hvordan tingene utvik-ler seg, og vil på denne bakgrunn avvente å ta stilling til om det bør vurderes ytterligere endringer i regelverk eller praksis.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti er av den oppfatning at den løsning regjeringen Stoltenberg II har lagt opp til gjennom tolking av det dynamiske begrepet «tida og tilhøva», ikke i tilstrekkelig grad imøtekommer fjellovens intensjoner om bruksrettigheter i statsallmenninger.

Disse medlemmer mener at bruksrettigheter i statsallmenninger ikke bare er knyttet til jordbruksmessig utnytting (eksempelvis seterdrift og dertil hørende beiterettigheter), og mulig småskala turistmessig utnytting slik det følger av Landbruks- og matdepartementets rundskriv M-4/2009.

Disse medlemmer mener en i lys av lovens dynamiske tilnærming til de bruksberettigedes rettigheter ikke kan avvise at blant annet småskala utnyttelse av vannfall til produksjon av elektrisk kraft til husbehov for bruksrettshavere, kan være i tråd med tida og tilhøva.

Disse medlemmer er av den formening at fjellovens intensjoner bør bli et diskusjonstema for Stortinget.

Disse medlemmer åpner for at det dynamiske begrepet «tida og tilhøva» knyttet til bruken av rettigheter i statsallmenningene, tilpasses dagens situasjon og behov den enkelte bruksrettighetshaver har for opprettholdelse og ivaretakelse av dagens rettigheter. Disse rettigheter knytter seg til blant annet seterdrift, beiterett, hogstrett, fiskerett, veirett, småskala turistmessig utnyttelse samt muligheten for bygging og utvinning av småskala produksjon av elektrisk kraft i vannfall. Sistnevnte bruksrettighet er for å sikre selvforsyning av elektrisk strøm knyttet til bruksbehovet til rettighetshaverne.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme en sak for Stortinget om de bruksberettigedes rettigheter i statsallmenningene, med sikte på å styrke privates rettigheter og å fjerne den rettslige uklarheten på området.»